Emmanuel Macron, påtroppende president i Frankrike.
Emmanuel Macron, påtroppende president i Frankrike. (Bilde: d'HALLOY/I&CO / Wikimedia Commons)

Dette skriver verdens aviser om påtroppende president Macrons seier i det franske valget

Verdens aviser hyller Macron-seier, men advarer mot tunge oppgaver.

Emmanuel Macrons valgseier mottas i all hovedsak i rosende ordelag i aviser verden over, men han advares om en vanskelig oppgave.

Financial Times påpeker at «Macrons seier er ufullstendig». Valgkampen «har legitimert ytre høyre-siden i Frankrike mer enn noen gang tidligere», advarer den britiske finansavisen.

– Hvis Macron skulle snuble, vil det være uklart hvilken løsning som trengs for å stanse Le Pen i 2022, skriver avisen.

The Guardian kommer med lignende advarsler. Den britiske avisen advarer mot at Macron får en vanskelig oppgave i tiden som kommer, men gir også honnør til franske velgere.

Ved å velge Macron, har de gjort Europa til et tryggere sted, påpeker avisen.

– Franske velgere har avverget et katastrofalt Marine Le Pen-presidentskap. Emmanuel Macrons oppgave er å skape endring, fremgang, samhold og helbredelse, skriver The Guardian.

 

– Lettelse

Den konservative tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver at «Europa har unngått marerittet».

– Det utenkelige har blitt unngått: Frankrike skal ikke ledes av en kvinne fra ytre høyre. Emmanuel Macrons sterke seier er en beroligelse, men Europa må ikke ha noen illusjoner, skriver avisen.

Den venstreorienterte tyske avisen Tageszeitung skriver at «Emmanuel Macrons klare seier er en enorm lettelse for Frankrike».

 

Enorme utfordringer

The New York Times skriver at Macrons seier er «håpets og optimismens seier over frykt og reaksjon, om en framtid i Europa i stedet for å havne i isolasjon».

Men den amerikanske storavisen peker også på at «Macron står overfor enorme utfordringer.

Han overtar en dypt splittet nasjon, på mange måter som USA, Storbritannia og andre store demokratier, med mange folk som føler seg tilsidesatt av globalisering, økonomiske nedgangstider, et lite effektivt regjeringsapparat, arbeidsledighet, terrorisme og en immigrasjonsbølge».

 

– Det samme gamle

Fox News' administrerende direktør John Moody omtaler Macron-seieren slik:

– Frankrike har valgt minste motstands vei og stemt for mer av det samme gamle.

– Macron ønsker at Frankrike forblir i EU og at landet fortsetter med sin åpne grenser-politikk som har brakt tusenvis av muslimske immigranter til Frankrike. Når han blir spurt om hva han vil gjøre med islamsk terrorisme, har Macron sagt at dette er en trussel som folk må leve med i årene som kommer. Hva sier det om evne til handling?, spør Moody.

Den russiske næringslivsavisen Vedomosti skriver at Frankrike har valgt kandidaten som er best kvalifisert til å representere landets Europa-vennlige elite.

– Seier over populisme

Franske velgere har lagt bånd på populismen, skriver spanske El Pais:

– Frankrike har sagt nei. Emmanuel Macrons seier, en europeisk-vennlig og liberal tidligere bankmann, legger bånd på bølgen av populistisk misnøye som seiret i det amerikanske presidentvalget i november og i folkeavstemningen i Storbritannia før det. I front av den nye bevegelsen På vei!, har han på besluttsomt vis slått Marine Le Pen, som står på samme side som USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin».

Til toppen