BYTTER BEITE: Jonas Mjaaland blir nyhetsredaktør i Fædrelandsvennen.
BYTTER BEITE: Jonas Mjaaland blir nyhetsredaktør i Fædrelandsvennen. (Foto: BA.no/Fvn.no)

Digital wonderboy forlater BA og Amedia for drømmejobb i hjembyen

Jonas Mjaaland blir NK i Fædrelandsvennen.

Tirsdag kom meldingen fra Fedrelandsvennen om at Jonas Mjaaland (34) er ansatt som nyhetsredaktør i avisa. Han overtar etter Christian Stavik, som i fjor flyttet til Danmark og lederjobb i Berlingske Media.

Mjaaland forlater dermed tilsvarende stilling i Bergensavisen, etter to år i den jobben.

- Gratulerer med ny jobb! Hvordan føles det?

- Det føles veldig bra, og veldig riktig. Når en sånn mulighet dukker opp – for å komme tilbake til hjembyen sin, samtidig som man får drømmejobben i Kristiansand, så er det ikke så mye å lure på, sier Mjaaland til Medier24.com på klingende kristiansandsk.

Vi når nyhetsredaktøren i en travel stund på vei inn på et widerøe-fly fra Bergen til Kristiansand for å møte nye kolleger. Men han skal jobbe en stund til i BA før han tar med seg flyttelasset til ny by og jobb.

Fra Amedia til Schibsted

«Litt vemodig å forlate Amedia etter ti år og BA etter to, men gleder meg enormt til å starte opp i barndomsbyen og avisen jeg vokste opp med», skriver Mjaaland på facebook tirsdag.

Han har vokst opp i Kristiansand, har en far som jobbet i Fevennen – og selv var Mjaaland såvidt innom avisa i «ungdommen».

Siden har han jobbet i Avisa Nordland, Nordlys og nå BA. Og forlater gode kolleger i både avis og konsern.

- Det er selvsagt vemodig å forlate BA, som jeg har trivdes kjempegodt i. Det har vært en utrolig interessant erfaring med det knalltøffe konkurransebildet her i byen. Jeg hadde gjerne vært flere år her, hvis dette ikke hadde dukket opp. Men nå kan jeg ikke si nei, og det tror jeg kolleger og andre forstår. Samtidig som det jo er godt å føle at man er ønsket videre, sier Mjaaland.

Fornøyd sjefredaktør

Til egen avis på fvn.no forteller sjefredaktør Eivind Ljøstad at han er godt fornøyd med sin nye NK.

- Med Jonas som nyhetsredaktør får vi en erfaren og digital nyhetsjeger inn i Fædrelandsvennen. Han har den gode kombinasjonen av nyhetsteft og bred digital forståelse. Han har fått til mye på kort tid i Bergen og vi ser frem til å få han til Kristiansand, sier Ljøstad.

Mjaaland er ikke den eneste nysigneringen Fevennen melder om tirsdag:

Monika Berggren Birkeland (30) er ansatt som mediesjef/kveldsredaktør, mens Anders Hamre Kulien (32) er ansatt som digitalsjef i avisa, med ansvar for både kommersiell og redaksjonell produktutvikling. Dette er en funksjon Kulien allerede har hatt en tid.

Fra tabloid til eks-fullformat

Men tilbake til nyhetsredaktøren, som nå går mellom to relativt forskjellige aviser og kulturer. BA er en aggressiv og tabloid nummer to-avis, med sterk digital trafikkvekst. Fædrelandsvennen er en tradisjonell borgerlig avis, som var fullformat på papir helt fram til 2006.

Slik tenker Mjaaland om kulturskiftet:

- Det er klart, vi skal lage avis på en litt annen måte enn jeg har gjort i Bergen. Samtidig kan jeg ta med meg mine tabloide erfaringer og noe av de samme måtene å jobbe og tenke journalistisk på, sier han.

Fra åpen til lukket

Det er også store forskjeller på forholdet mellom papirposisjon og digital trafikk: Mens Bergensavisen har et papiropplag på 16.464 (2013), hadde de siste uke i fjor 86.336 nettbrukere på desktop.   

Til sammenligning har Fædrelandsvennen et papiropplag på 34.845 (2013), dobbelt så stort som BA.

Men siste uke i fjor var fvn.no halvparten så stor som BA.no på desktop, med 43.122 brukere. Vel å merke med en nesten helt lukket nettavis.

- Det er klart – vi må gjøre et løft på trafikken digitalt. Samtidig har Fevennen en betalingsløsning som BA ikke har. Det merkes selvsagt på trafikkutviklingen, og det blir en litt annen måte å tenke på og ny erfaring for min del.

- Nå skal vi ikke ta hele Schibsteds strategi her, men: Hvor lukket tror du fvn.no vil være framover?

- Det er fryktelig vanskelig å spå. Jeg tror vi er i en avisbransje som hele tida er i endring, og vi må tilpasse oss leservaner og behov. Men at vi må finansiere noe av innholdet og andre tjenester med brukerbetaling, det er jeg helt sikker på. Vi må lage noe som er så godt at noen vil betale for det, sier Mjaaland.

Kan lære av Bergen

- Og så forlater du Bergen nå. Hva vil du savne derfra?

- Jeg vil savne bergenserne! Og deres personlighet og åpenhet, en stolthet for byen, som kanskje kristiansanderne kan lære litt av. Å være stolt av det man holder på med og fremheve det på en fin måte, det synes jeg er bra, sier han – kristiansanderen som snart flytter hjem.

Til toppen