Slik var medie­debatten om journalistenes dekning av Frode Berg

Frode Berg-saken skapte voldsom oppsikt og interesse. Men det satte også norske medier på prøve. Hvordan skulle en dekke en sak med så lite tilgjengelig offentlig informasjon?

5. desember 2017 blir den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg fra Kirkenes arrestert i Moskva og anklaget for spionasje. Den russiske sikkerhetstjenesten mener Berg i en årrekke hadde forsøkt å hjelpe norsk etterretning med å skaffe til veie militære hemmeligheter om Russland.

Dette var den samme Berg som gjennom et helt liv hadde jobbet for bedre samarbeid med Russland gjennom ulike verv innen det sivile folk til folk-samarbeidet i nord.

Frode Berg-saken skapte voldsom oppsikt og interesse. Men det satte også norske medier på prøve. Hvordan skulle en dekke en sak med så lite tilgjengelig offentlig informasjon? Hvordan skulle man verifisere den informasjonen som ble gjort kjent? Hvordan skulle man håndtere de mange ryktene som gikk om Frode Bergs «dobbeltspill» og samarbeid med norsk etterretning?

Og hvordan bør pressen behandle Bergs beskrivelser og påstander om norsk etterretning som er kommet etter hans hjemkomst?

Barents Press Norge og Barents Spektakel inviterer i samarbeid med Norsk journalistlag til debatt om norske mediers dekning av den store etterretningsskandalen som rammet et lite lokalsamfunn.

Debatten foregår på norsk og vil bli streamet på nett. Gratis inngang.

I panelet:
Anki Gerhardsen, kritiker og journalist
Gunnar Hultgreen, journalist i Dagbladet
Sølve Stang, Frode Bergs medierådgiver
Vilde Øines Pedersen, journalist i iFinnmark

Debattleder: Amund Trellevik, reporter High North News og leder av Barents Press Norge.

Til toppen