Her er de nominerte til alle årets redaktørpriser.

Disse kan bli årets redaktører i Oslo og Akershus - sjekk de nominerte til alle prisene her

Medier24-gründer Gard Michalsen konkurrerer mot VG, Dagbladet og Dagens Næringsliv om tittelen «Årets redaktør». Se også hvem som konkurrerer om «Årets meningsbærer» og «Årets nyskaper».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Hvert år kåres årets redaktører i Oslo og Akershus på Oslo Redaktørforenings årsmøte. I år deles prisen ut under ORs årsmøte 15. mars på Hotel Bristol. 

Denne gang har juryen landet på følgende nominerte, som du kan lese mer om på Nored.no. og som juryen begrunner slik:

 

Årets redaktør

Gard Steiro, VG: VGs sjefredaktør og administrerende direktør har på alle måter lagt et sterkt år bak seg. Redaksjonen ble mestvinnende i SKUP og ble kåret til Årets avis av Medebedriftene. De økonomiske resultatene ble også svært sterke. Steiro blir nominert for sin evne til å motivere og legge til rette for god journalistikk i landets største avis.

Gard Lehne Borch Michalsen, Medier24: Medier-24-redaktørens innsats har på få år vokst forbi nykommer-kategorien. Hans arbeidskapasitet og evne til hurtig å gå rett i kjernen av viktige mediepolitiske og demokratiske spørsmål, imponerer. Han viser dessuten personlig mot til å ytre seg kritisk også til såkalte alternative medier, i offentlig debatt.

Kjetil B. Alstadheim, Dagens Næringsliv: Det siste året har DNs elegante og skarpe kommentator, ikke minst fra Stortinget, tatt steget opp til å bli landets ledende politiske redaktør. Han har skapt og stått i spissen for krevende, offentlige diskusjoner om saker som angår kvinner og menns roller i næringsliv, ledelse og samfunnet for øvrig. 

John Arne Markussen, Dagbladet: Da Dagbladets redaktør og direktør skulle løfte avisen sin, valgte han å fokusere hardt og med tyngde på journalistikk og etikk. En imponerende rekke saker og priser for undersøkende journalistikk er blitt resultatet. Det siste året topper han det hele med avisens beste økonomiske resultat noensinne.

 

Årets meningsbærer 

Lena Lindgren, Morgenbladet: Morgenbladets politiske redaktør har ansvaret for ytringer, og bidrar også selv i den offentlige ordvekslingen. I 2017 huskes hun best for at hun tok opp medienes dekning av metoo og Giske-saken, hvor hun stilte spørsmål rundt tempoet i debatten. Hun mente at vi som samfunn risikerte at mediene ble hovedfremdriver i politikken, og at vi da vil ende opp med bombastiske, populistiske politikere. Oslo Journalistklubb og Oslo Redaktørforening inviterte i januar til debatt hvor Lindgrens spørsmål rundt tempokravet ble diskutert. Lindgren har vist modighet ved selvrefleksjon, og ved å snakke tungvektere i egen bransje imot.

Eva Grinde, Dagens Næringsliv: Eva Grinde er kommentator i Dagens Næringsliv, og er en av få redaksjonelle meningsbærere som kontinuerlig setter søkelys på arbeidslivet. Hun skriver tydelig om temaer som ledelse og ledere, både i aktuelle saker og når det gjelder ny kunnskap. Enten temaet er fete sluttavtaler, metoo, Statistisk sentralbyrå eller omstridte toppsjefer, er Grinde med sin evne til å formidle og analysere hun blitt en tydelig stemme i debatten om livet på norske arbeidsplasser. Hennes kritiske kommentarer om arbeidskonflikter har ført til mange debatter, og hun stiller gjerne til ordskifte også i andre medier.

Giæver og Joffen: Anders Giæver og Frithjof Jacobsen, VG: Podcasten "Giæver og Joffen" er blitt en viktig redaksjonell nyskapning for mediehuset VG. Siden starten har VGs både skarpe og morsomme kommentatorer Anders Giæver og Frithjof Jacobsen  oppsummert nyhetsuken sammen med kolleger og gjester. Gjennom denne fortsatt relativt nye måten å være meningsbærere på, lykkes de i å formidle meninger og analyser på måter som når enda flere mediebrukere. 

Årets nyskaper

Ola E. Stenberg, VG: VGs digitalredaktør er ansvarlig for avisens nye ungdomsapp for nyheter, Peil. Det siste drøye året har han ikke minst arbeidet med VGs nye snapchatsatsing spesielt innrettet mot ungdom. Her er VG helt i front, som eneste norske Snapchat-partner. Stenberg har også vært ansvarlig for kjøpet og utviklingen av tek.no det siste året. Han har stadig stor evne til nysgjerrighet, og viser solid gjennomføringsevne for nye, dristige prosjekter i Norges største avis.

Kristoffer Egeberg, faktisk.noDen nye faktasjekktjenesten faktisk.no skaper heftig diskusjon og kritikk, samtidig som den får stadig flere lesere og vekker stor interesse internasjonalt. Kristoffer Egeberg er ansvarlig for det som uten tvil er et interessant redaksjonelt produkt i rask utvikling. Selv om man måtte være uenig i noen av vurderingene til faktisk.no, er analysene veldig godt og lærerikt lesestoff. Gravejournalisten Egeberg leder den lille redaksjonen med sterk autoritet og stor energi.

Tove Lie, Khrono: Khrono er det nærmeste den store universitets- og høyskolesektoren i Norge kommer et nasjonalt, dagsordensettende medieorgan. Den erfarne medielederen Tove Lie har vært primus motor siden starten for fem år siden, og ble også i 2015 nominert i samme klasse. 2017 ble et spesielt viktig år for Khrono, med tydelig kritisk brodd blant annet i en rekke saker om seksuell trakassering i sektoren.

 

Juryen har bestått av:

  • Knut Olav Åmås, leder, direktør  i Fritt Ord
  • Felicia Øystå, ansvarlig redaktør i Akershus Amtstidendeog styremedlem i Oslo Redaktørforening
  • Kjersti Sortland, Ansvarlig redaktør i Budstikka og Årets redaktør 2017
  • Kristjan Molstad, frontsjef i Aftenposten og  leder av Oslo Journalistklubb
  • Torunn Pettersen, sjefredaktør i TARA 

 

Powered by Labrador CMS