Ny NHST-konsernsjef Hege Yli Melhus Ask fotografert mandag
Ny NHST-konsernsjef Hege Yli Melhus Ask fotografert mandag (Foto: Foto. Ole Gunnar Onsøien)

DN-eier NHST har lavere omsetning og svakere resultat enn andre kvartal i fjor

– Til tross for en fortsatt nedgang i omsetningen er det gledelig å se at vi har en positiv utvikling i inntekter fra digitale abonnement, sier konsernsjef Hege Yli Melhus Ask i NHST i en melding.

Inntekter første halvår, grafen er hentet fra kvartalsrapporten til NHST. Graf: NHST
Utviklingen på annonse og abonnement. Graf: NHST

NHST Media Group, som blant annet eier avisene Dagens Næringsliv og Morgenbladet, har levert sine resultater fra andre kvartal.

Konsernet leverte en omsetning på 301,3 millioner kroner og et driftsresultat på 10,8 millioner kroner i andre kvartal, sammenlignet med henholdsvis 332,5 millioner kroner og 13,2 millioner kroner i samme periode i fjor, skriver de i en melding.

Første halvår leverte de driftsinntekter på 592,6 millioner norske kroner, en nedgang på åtte prosent sammenliknet med første halvår i fjor. 

 

– Fortsatt nedgang

Nedgangen i omsetning skyldes ifølge meldingen at de står midt i en omstillingsprosess, hvor målet blant annet er å øke andelen digitale brukerinntekter. 

– Til tross for en fortsatt nedgang i omsetningen er det gledelig å se at vi har en positiv utvikling i inntekter fra digitale abonnement, både som følge av vekst i publikasjonene og inkluderingen av Mention i konsernet. I tillegg begynner tiltakene på kostnadssiden å få effekt på lønnsomheten, foreløpig først og fremst i SaaS-virksomheten («Software-as-a-Service»), sier konsernsjef Hege Yli Melhus Ask i NHST i en melding. 

For norske publikasjoner, inkludert Dagens Næringsliv, skriver de at brukerinntektene har en tilbakegang på 6 prosent sammenliknet med andre kvartal i fjor, og at selv om de tjener stadig mer penger på digitale abonnementer, har inntektene fra kombo-abonnement sunket med 9 prosent sammenliknet med i fjor.

Løssalgsinntektene var tilbake 20 prosent i kvartalet, skriver de også.

 

Nedbemanning i Mynewsdesk

I selve kvartalsrapporten skriver konsernet følgende om første halvår: «Nedgangen skyldes i hovedsak lavere annonseinntekter i Norske publikasjoner i andre kvartal og reduserte inntekter i Mynewsdesk». 

Videre skriver de at det i andre kvartal ble det iverksatt tiltak som forventes å gi konsernet reduserte kostnader over tid, blant annet det automatiserte sidebrekkingsverktøyet til DN og at de globale publikasjonene har fått over til samme publiseringsplattform som nettopp DN. 

I tillegg er det de seneste månedene gjennomført en større reorganisering og nedbemanning i Mynewsdesk.

– Vi har fortsatt betydelige gevinster å hente ut på å bli mer digitale i måten vi jobber på. Selv om brukerne våre i stadig større grad bruker produktene våre utelukkende på nett, har vi en organisering i flere av virksomhetene som ikke i stor nok grad reflekterer dette. Her har vi identifisert grep som vil bidra til å redusere de strukturelle kostnadene, og dermed legge grunnlag for bedret lønnsomhet i årene som kommer, sier Ask i meldingen.

Til toppen