Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund fra PFU-møte 18. april i 2017.
Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund fra PFU-møte 18. april i 2017. (Foto: Erik Waatland)

Document og Resett vurderer å melde seg inn i en av medie­organisasjonene dersom Norsk Presseforbund vil stenge dem ute fra PFU

Norsk Presseforbund mottar stadig flere PFU-klager på publikasjoner som ikke er tilknyttet forbundet. Det kan det bli slutt på.

Som Medier24 kunne melde i november 2017, så vurderer Norsk Presseforbund å distansere seg fra alternative nettsteder ved å foreslå at PFU bare skal behandle klager mot medier som er medlem - eller kunne vært det. 

Dette er medlemmene i Norsk Presseforbund:

Norsk Journalistlag (NJ)
Norsk Redaktørforening (NR)
Mediebedriftenes Landsforening (MBL)
NRK
TVNORGE
TV3
TV 2
P4
Norsk Lokalradioforbund (NLR)
Landslaget for Lokalaviser (LLA)
Fagpressen
SBS Radio Norge
Ukepressen (MBL)

– Dette er også̊ en diskusjon om troverdighet og tillit til mediene, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, til Klassekampen tirsdag.

Til avisen opplyser hun at forbundet skal diskutere saken på ny et styremøte i mars.

En slik endring vil føre til at nettsteder som Document og Resett ikke lenger blir ettergått av Pressens Faglige Utvalg (PFU), noe Document-redaktør Hans Rustad er kritisk til.

– Det vil innsnevre publikums mulighet til å få prøvd saker. Det må̊ være mediets størrelse som har betydning for om saker skal behandles i PFU, sier Rustad.

Både han og Resett-redaktør Helge Lurås vil vurdere å melde seg selv eller nettstedet inn i en presseorganisasjon dersom ordningen endres. Begge sier til avisen at de følger de etiske retningslinjene i Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten.

Svein Brurås, professor i journalistikk ved Høgskulen i Volda, støtter forslaget.

– Det vil være en klargjøring av PFUs mandat og en erkjennelse av at det er forskjell på profesjonelle redaktørstyrte mediene og floraen av andre publikasjoner, sier han.

Til toppen