President Donald Trump er nevnt tre ganger så mye som vår egen statsminister Erna Solberg i pressen - så langt.

Norske medier har omtalt Trump 60.000 ganger hittil i 2017: – Helt fuckings unødvendig, mener Mímir Kristjánsson

Norske journalister har Donald Trump på hjernen. De har omtalt den amerikanske presidenten tre ganger så mye som statsminister Erna Solberg så langt i år.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Søkeordene «Donald Trump» og «Trump» gir 58.550 treff i norsk presse så langt i år, viser en gjennomgang i medieovervåkningsverktøyet Retriever (etermedier er ikke inkludert i tallene, journ.anm).

Det er tre ganger så ofte som vår egen statsminister Erna Solberg - til tross for at 2017 er et valgår. Hun er kun nevnt 22.846 ganger i samme periode.

Over 14.000 av disse treffene kommer fra Norsk Telegrambyrå (NTB) som lager og distribuerer stoff som pressen publiserer. Disse søkertreffene har sin opprinnelse fra nyhetsbyråets artikler. De har omtalt presidenten 2.636 ganger så langt i år, viser en undersøkelse i NTB-portalen.

– Helt fuckings unødvendig

Nyhetssjef Mimir Kristjansson i Klassekampen har et inntrykk av at norsk presses dekning av Donald Trump er alt for omfattende.

– Som president i USA må han naturligvis dekkes grundig og belyses på alle mulige måter, men det er mye av dette som er helt fuckings unødvendig, for å bruke et Scaramucci-uttrykk, sier han og fortsetter:

Nyhetssjef Mimir Kristjansson i Klassekampen..

– Ta for eksempel saken med pressesjefen som nå måtte gå av. Han er på forsiden av VG i dag og ellers har han vært hovedsak i norske medier i en uke. Hva i alle dager har det med oss å gjøre? Det er selvfølgelig en morsom historie, men dette burde ikke nådd opp om man la vesentlighetskriteriene i utenriksdekning til grunn.

Nyhetssjefen nevner den komiske dekningen av Trumps handtrykk med ulike statsledere, hans gester overfor kona si, blikkende Melanie sender den ene og andre veien og spør seg «Hva skal vi med det, liksom?»

– Hvorfor skriver pressen så mye om ham?

– Det er nok flere grunner, men en viktig årsak er at disse sakene er veldig billige å lage, rene klipp- og limsaker fra amerikanske medier. Og så gir de sikkert mange klikk. Ellers tror jeg nok noen norske journalister kan ha sett litt for mye på House of Cards og West Wing.

Etterlyser mer dekning av politikken

Kristjansson mener å se at andelen uvesentligheter som dekkes fra USA blir større og større.

– Jeg mener det er for mye Trump-dekning nå. Og da mener jeg at det er for mye tull og tøys og for lite vesentlig journalistikk om hva han egentlig driver med. Jeg har for eksempel ikke klart for meg hvordan hans politikk står for øyeblikket, sier han og fortsetter:

– Hvorfor kan jeg navnet på alle mulige pressetalsmenn, men føler jeg mangler informasjon om det politiske, spør nyhetssjefen seg.

Han trekker fram dekningen av striden om helsereformen som et positivt eksempel på seriøs dekning av amerikansk politikk i norske medier.

Klassekampen har selv omtalt søkeordene «Trump» eller «Donald Trump» over 1.000 ganger så langt i år. Nyhetssjefen sier at avisens linje er å skrive om det som skjer i USA og andre deler av verden, men:

– Vi gjør sikkert feil vi også. Og bare så det er sagt: Norsk presse skal selvfølgelig skrive masse om Trump. Men det er et detalj-nivå på dekningen av sirkuset der borte som er helt sinnsykt nå, særlig i nettavisene og etermediene, der kravene til produksjon er så store.

– Pressen blir da en del av sirkuset til Trump og vi gjør han en stor tjeneste ved å fortsette å spille med.

NTB vil ikke endre prioriteringer

Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB innrømmer at Trump får mye spalteplass. Men han er ikke med på at NTB bare skriver om skandalene og det spektakulære.

Nyhetsbyrået skriver også om hans helsepolitikk og økonomiske politikk, mener han.

– Ja, Trump får veldig stor plass, og jeg er absolutt med på en diskusjon om det blir for mye. Men NTB er en formidler av løpende nyheter. Og med det som har skjedd i Det hvite hus de siste snart sju månedene, sier det seg selv at det blir mange saker der Trump er nevnt, sier han og fortsetter:

Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB..

 – Vi lager ikke saker om Trump fordi de er billige å lage. Men vi overvåker nøye hva kundene våre bruker, og det meste om Trump får stort gjennomslag. Det påvirker naturlignok også våre prioriteringer.

 Han forteller at USAs presidenter vil bli omtalt mye og viser til at  Obama ble eksempelvis omtalt 83.000 ganger (Retriever journ.anm) i 2009 - det første året han var president. Det var mer enn Jens Stoltenberg, som da var statsminister i Norge, opplyser nyhetsredaktøren.

 – Jeg ser ingen grunn til å foreta vesentlige endringer i våre prioriteringer. Vi har en bred utenriksdekning fra de fleste av verdens hjørner og vi mener vi speiler det globale nyhetsbildet godt.

Powered by Labrador CMS