Du vil ikke tro hvor mange falske nyheter denne viral-granskeren fant i svenske nettaviser

- Er noe for godt til å være sant? Da er det som oftest ikke det...

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Har du hørt om Viralgranskaren? Det er en underside til den svenske avisa Metro, som har gjort det til sin forse å avsløre tullenyheter og usanne nyheter som blir gjengitt, sitert og spredd fra mer eller mindre seriøse nettaviser.

Mandag besøkte en av Viralgranskerens grunnleggere, journalist Jack Werner, styremøtet i Norsk Presseforbund.

Hans beste råd er egentlig ganske enkle:

- Er det for bra til å være sant? Hvis artikkelen og historien er for god til å være sant, er den som oftest det. Det er ikke noe nytt tips, men det er faktisk veldig nyttig, sa Werner til den engere krets av norske medieledere, bransjegeneraler og et par-tre redaktører, inkludert sjefene for TV2 og NRK.

Og arbeidsverktøyet for å avsløre virale nyheter som ikke er sanne, trenger ikke nødvendigvis være så vanskelige:

- Google - det er ofte det beste og enkleste verktøyet. Prøv å finne ut hvor kilden til nyheten egentlig stammer fra. Og når det gjelder bildet - kjør det gjennom et omvendt Google bildesøk, så finner du ut hvor bildet er brukt tidligere, sa Werner.

Nakne damer og Zlatans penger

I Sverige er virale nyhetssider virkelig blitt populære, og de svenske mediekonsernene var minst like tidlig ute som Norge. Både journalister og lesere har bevisst eller ubevisst blitt lurt av stadig flere ikke-nyheter som presenteres som sanne. Og ikke bare i virale sider - også de seriøse nyhetsformidlerne.

Ett eksempel fra Werner var da den svenske næringslivsavisa Veckans Affärer omtalte en historie om da fotballspiller Zlatan Ibrahamovic skal ha betalt 500.000 kroner i stedet for 500 kroner i veiavgift til velforeningen ved hans nye sommerhus.

- Problemet var bare at denne vandrehistorien fantes om mange andre kjendiser også. Aftonbladet, SVTsport og Dagens Industri trykte saken, bare med en henvisning til Veckens Affärer. Alle presenterte historien som en sann og seriøs nyhet.

Et annet eksempel handlet om da en naken kvinne som solet seg i et vindu skulle ha forårsaket en bilulykke. Historien stammet som så mye annet fra Daily Mail, etterfulgt av the usual suspects som The Mirror, Huffington Post, Daily Star - og svenske Nyheter24.

- Et raskt bildesøk viste at bildet dukket opp første gang for flere år siden. Hvis du bare bruker litt tid på å gå bak Daily Mail, finner du fort ut at det ikke er sant, sa Werner. Og la til:

- Men denne saken ga jo Nyheter24 kjempemye trafikk. Og de fikk et intervju i bransjemedia om at de var den mest voksende nettavisen i Sverige...

Brune bønner og skjeggforbud

Den som leser seg gjennom Viralgranskarens arkiv, vil finne en rekke slike eksempler.

Jack Werner gikk gjennom noen av dem for de norske medietoppene: Forbud mot brune bønner. Forslag om forbud mot menn med skjegg, fra Gudryn Schyman. En vandrehistorie fra abortmotstandere med et bilde som skal forestille et foster, men i realiteten er en leirfigur.

Viralgranskerens saker kommer fra både egne oppdagelser og tips fra leserne. Og ofte må de bruke spalteplass på å «overbevise» folk om at folk faktisk har trodd på sakene.

- Vi klipper noen ganger inn i saken det folk har delt og skrevet på facebook. Nyheter som ikke er reelle, men presenteres som det, skaper ofte mye sinne. Og ikke minst trafikk, sa Werner.

Utfordrer norske viralgranskere

De norske medietoppene som sitter i Norsk Presseforbunds styre, satte stor pris på presentasjonen.

Dog ble det understreket fra blant andre NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen at man ikke måtte slutte med det som er god satire.

Men ikke presentere satire eller falske nyheter som seriøse nyheter.

- Vår jobb i møte med disse sakene er ikke å få klikk av det. Det er faktisk å sjekke nyhetene, gjøre en journalistisk og profesjonell jobb på dette stoffet som på andre saker, sa generalsekretær Kjersti Løken Stavrum til oppsummering etter debatten.

Hun har selv vært en talsperson i front mot såkalt «viralt vås», og klaget selv inn Buzzit til Pressens Faglige Utvalg i fjor høst for en sak. Uten å få med seg utvalget på å gi kritikk til den virale avisa.

Jack Werner har fått både priser og heder for sitt arbeid, og da snappes man gjerne opp av større medier. Nå skal han gå fra Viralgranskeren til Dagens Industri for å bygge opp et nettprosjekt der.

Men han håper ikke det blir færre viralgranskere, selv om han ikke skal jobbe bare med sånt framover.

- Jeg håper noen her i Norge begynner med en lignende side. Det bør være flere som holder på med dette, sa han.

Og kom også med et annet forslag, som ble diskutert litt rundt bordet:

- Kanskje bør man holde kurs i journalistikk og kildekritikk i skolen. Til unger i tiårsalderen. Skaper vi kritiske lesere tidlig, blir det ikke grunnlag for denne typen journalistikk, mener Werner.

Powered by Labrador CMS