Distriktsredaktør Dyveke Buanes i NRK Hordaland.

FREDAGSPRATEN:

Dyveke Buanes (43) dro fra et kriserammet TV 2 for å bli sjef i NRK Hordaland. Nå prøver hun å finne sin lederstil

(BERGEN): TV 2-ankeret ble bedt om å søke jobben som distriktsredaktør i NRK Hordaland. – Den største misforståelsen om NRK er at folkene er trauste, sier Buanes.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Etter mange år på skjermen i TV 2 har Buanes blitt et kjent ansikt for de aller fleste i Norge. Bergenseren har vært en viktig del av teamet som bygde opp TV 2 Nyhetskanalen.

Nå har hun derimot tatt steget ut av rapporteringen og inn i lederskapet.

– Ja, det er litt rart å være leder. Også var det kanskje med litt skrekkblandet fryd at jeg sa ja til muligheten, ler hun.

– En styrke å nettopp ha vært på skjermen

Medier24 møter den blide 42-åringen på en sjelden soldag i Bergen sentrum. Buanes har allerede rukket å virke noen måneder i jobben som distriktsredaktør i NRK Hordaland.

– Det er veldig spennende og utfordrende. Jeg har blitt enig med meg selv å ha en ydmyk tilnærming til oppgaven og gi meg selv litt tid, sier hun.

Dyveke Buanes fra tiden hun debuterte som anker på TV 2. Foto: TV 2.

Det er bare kort tid siden at hun ledet sin siste TV-sending, som også hjelper henne i jobben som leder. Det å nettopp ha rapportert i mikrofonen, skaper noen fordeler, mener hun.

– Er det en styrke å nettopp ha vært operativ?

– Ja, jeg tror jeg. Det håper jeg også at mine ansatte ser.

Buanes startet karrieren som praktikant i NRK Midtnytt i Trondheim og har senere jobbet i NRK Hordaland - som hun nå leder.

Det var enorme forskjeller fra Midt-Norge til vest, sier den tidligere ankerkvinnen.

– Var utrolig vanskelig å få folk til å stille opp på enquete i Trøndelag. «Æ ska itj på tv æ næi», sa de. Men da jeg kom til NRK Hordaland 1. januar i 1999 nærmest grep bergenserne etter mikrofonen for å få lov til å si noe. Nydelig, ler hun.

Ble bedt om å søke på jobben

Hun var tilsammen i NRK i nesten 10 år og var innom Dagsnytt på Marienlyst som vaktsjef og som reporter. I 2008 gikk ferden til TV 2 og Nyhetskanalen.

– Jeg var med på hele den reisen - fra å være den rufsete gutten i klassen til å bli en solid nyhetsaktør. 

– Hvordan var den tiden?

– Vi hadde 10-timers vakter og ble svært sammensveiset. Jeg minnes den tiden som utrolig fin.

– Hvorfor ville du bort da?

TV 2 sine lokaler på Karl Johan i Oslo sentrum.

– Jeg ble bedt om å søke på jobben og det anser jeg som en stor ære. Jeg er utrolig glad i kollegene mine i TV 2, men samtidig har jeg en NRKer i magen. Det var der jeg vokste opp. Det er kanskje litt som at du kan ta en bergenser ut av Bergen, men aldri Bergen ut av en bergenser. Kanskje er det litt sånn med NRK også, smiler hun.

TV 2 har vært gjennom en omfattende nedbemanningsprosess, som regnes som den verste i norsk mediehistorie der kanalen måtte kutte 350 millioner kroner og 177 stillinger innen 2020.

– Hva hadde dette å si for deg og valget ditt?

– Jeg hadde tro på at jeg fikk fortsette, men det var en veldig tung tid. Jeg synes at kollegene mine i TV 2 har vært usedvanlig tapre og gitt jernet, selv om det har blåst rundt dem. Det sier litt om hvordan moralen til folkene som jobber der er.

– Det er det vi kaller TV 2-ånden - at man slipper alt man har i hendene og stormer til pumpene, sier Buanes.

– Er det sånn i NRK også?

– Da det falt ned et helikopter i Bergen nå nylig, var de utrolig kjappe. Nyhetskanalen var på luften 15 min etterpå, men de har jo et apparat klart. Mine folk på NRK Hordaland var utrolig flinke. De rykket ut og vaktsjefen på nett satt på nett til 04 på morgenen etter og hadde fullt program klart. Så jeg er veldig glad for å se at rykkefoten er inne, som jeg er vant med i Nyhetskanalen.

Den gang da: Etter TV2s høstlansering i 2011 reiste kanalens TV-ansikter til Fløien for å feire høstsesongen. TV2 nyhetskanalen ved (fra v.) Kjetil H. Dale, Elin Ludvigsen, Synnøve Hjelle Halkjelsvik, Espen Fiveland og Dyveke Buanes.Foto: Paul S. Amundsen / Scanpix.

– Du slapp å dytte dem ut døra?

– Det var veldig bra det som skjedde der, sier hun fornøyd.

– Hva er den største misforståelsen om NRK?

– At de er trauste! Det er helt feil. De er en veldig fin gjeng. Kjappe er de også!

– Ingen fryktinngytende sjef

 Baunes har publisistisk ledererfaring gjennom programledelse og som vaktsjef. Men dette er hennes første rene lederjobb, noe hun er spent på:

– Jeg er absolutt ikke noe fryktinngytende. Jeg må bare være meg selv og kan ikke ta på meg noen rolle som noe annet enn det jeg er. Jeg er gammel håndballspiller, så laget er viktig for meg og jeg vil gjerne høre på innspill fra mine ansatte. Men det er jeg som tar avgjørelsene og da er det de som gjelder, sier hun bestemt.

– Hva er ambisjonen som leder da?

Distriktsredaktør Dyveke Buanes i NRK Hordaland.

– Det er utrolig mange flinke folk på kontoret mitt og jeg har lyst til å gjøre dem best mulig og hjelpe oss inn i en ny tid. Det er et faktum at unge mennesker har endret medievanene sine totalt. Vi må tenke hele tiden at kunden – det er publikum - og bare være innstilt på å endre oss, selv om det kan være kjipt og vanskelig, så må vi se det positive i det.

NRK står midt i en stor omstilling der man går fra TV og radio til et nettet er den viktigste kanalen.

– Det er endringer på gang også i NRK – det er smertefullt og folk kan føle på det. Min oppgave er å motivere de og prøve å få de til å se at det finnes positive ting med de nye endringene også. Men det tar tid og er vanskelig.

– Og du arver enda en nedbemanning?

– Vi hadde noen ledige stillinger, så vi slipper å si opp noen, heldigvis. Men de merker jo at det er færre folk på desken, så det handler om å finne nye arbeidsmåter. De som jobber på DK jobber veldig hardt, de sitter ikke på baken.

Men selv om Buanes nå ikke lenger rykker til TV-ruta for å rapportere, så klarer hun ikke slippe hendelsesbildet helt.

Som da det brant i en blokk i i nærheten av der hun bor og hun ble vekt av Dagsnytt kl 04 på natten. De sa at det brant og da hadde hun to valg:

Ringe noen som skal rykke - eller rykke selv.

Det ble det siste.

– Jeg har jo alltid lyst til å kaste meg ut i ting. Det blir kanskje litt vanskelig fremover, men for meg handler det nå om å finne min egen rolle.

Verdens største kontor

NRK Hordaland skal om ikke lenge flytte inn i Media City Bergen - blant annet sammen med hennes gamle kolleger i TV 2. 

Fram til da sitter hun på Minde - 15 minutter unna Bergen sentrum. Der fikk hun like gjerne regionredaktør Kai Aage Pedersens svære kontor. Men hun liker det dårlig:

 – Det er alt for stort! Han ga det til meg, men det er altså så svært det kontoret at jeg føler meg litt mørkredd, ler hun.

Regionredaktør Kai Aage Pedersen i NRK Vest er sjefen til Dyveke Buanes. Her fra da Medier24 traff ham i NRK Hordalands radiostudio på Minde i fjor..

– Hvordan blir det å samlokalisere med gamle kolleger?

– Det blir sikkert fint det, men aller mest gleder jeg meg til vi i NRK får topp moderne lokaler. Også blir det kjempekoselig å flytte inn i MCB og jeg gleder meg veldig til å sitte i åpent kontorlandskap, for det har jeg gjort i hele mitt yrkesaktive liv.

– Nå har jeg et gigantisk kontor som jeg føler jeg ene og alene i. Faktisk tenker jeg bedre når det er litt «buzz» rundt meg, smiler hun.

Powered by Labrador CMS