Emma Huisman Moskvil (25), Svelvikposten, ansvarlig redaktør og daglig leder i Svelvikposten.
Emma Huisman Moskvil (25), Svelvikposten, ansvarlig redaktør og daglig leder i Svelvikposten. (Ole Gunnar Onsøien)

Emma Huisman Moskvil (25) har i ett år vært toppsjef i avisa. Slik har det vært

Først da hun ble sjuk ble det problematisk å være eneleder i en liten lokalavis. Men det ble avis da også.

Emma Huisman Moskvil (25) har i litt over et år vært ansvarlig redaktør og daglig leder i Svelviksposten. Torsdag holdt hun foredrag Medienettverkets høstkonferanse i Kulturkirken Jakob. 

– Jeg husker at folk gratulerte meg, og sa at jeg var så flink. Jeg er jo ikke flink. Men jeg overbeviste noen menn og damer i dress om at jeg er veldig selvsikker. Nå skulle jeg bevise at jeg også er flink, sa Huisman Moskvil, og la til at flink ofte er et begrep mange bruker om damer i høye stillinger. 

Hun fortalte at den Svelvikposten hun kom til høsten 2017  var preget av tekstreklame  og kultursaker som var lite lest, og en forventning om at avisa skule dekke alt som krøp og gikk. 

– Det var mye bestillinger gjort av folk i høye posisjoner i Svelvik. De ønska, forventa, eller krevde at avisa lagde sak,  sa hun.

Huisman Moskvil tok kampen. Løsningen var å ta med dem som kom med bestillingsverk inn i redaksjonen og forklare hvorfor de ikke kunne lage forhåndssaken de ville ha. 

– Jeg viser de tallene. Hvordan vi har doblet lesertall og har en kjempekurve på nye abonnenter. Det fungerer. Og de tar med informasjonen videre, sa hun. 

 

– Måtte gi noe tilbake

Da Huisman Moskvil startet i jobben ville hun ha et tydeligere nyhetsfokus. 

– Men jeg ville ikke falle i den fallgruva å bli en negativ avis. Som en redaktør som kun sier nei. Vi måtte gi noe tilbake, men samtidig vise at lokalavisa ikke er mindre kritisk. Dermed går vi tettere på folk, sa hun.

Som eksempler viste hun til saken om dama som samler på dukker og dama som har som hobby å pusse opp Star Wars-rekvisitter. Folk avisa tidligere ikke har skrevet om. 

– Folk ringer kun for å si at avisa har blitt så bra, eller kommer innom redaksjonen for å skryte. Det er det som gjør at jeg fortsetter å jobber for å holde dette korthuset oppe. Leserne våre er en takknemlig gjeng.

– Så den nærheten til folk i et lite samfunn har to sider. Folk som er sure møter du på gata neste dag, og må stå i det, men nærheten er også det som er best med jobben.

 

Aldri kjedelig å være leder

For redaktør Huisman Moskvil har det aldri vært kjedelig å være leder. 

– Det er ikke noe problem. Jeg er daglig leder, journalist, nettdesk og lager papiravis. Det er mye å henge fingrene i, sa hun. 

Det gikk fint. Helt fram til hun fikk en kraftig influensa. 

– Min kjære mor sa at det måtte være mulighet for å sette inne n vikar. Men det er ikke sånne t folk svermer til Svelvik for å steppe inn på kort varsel for å være redaktør. Og avisa må jo ut. 

Dermed ble det jobbing selv om hun var sjuk. 

– Det har for meg vært den største utfordringen. Uansett hva som skjer med meg, så er avisa nødt til å komme ut. Det har den gjort i 100 år, og det skal ikke være meg som stanser den, sa hun og la til:

– Nå er nettet vårt primære område, og der er det jo litt mer fleksibelt ved sykdom. 

Til toppen