TRE KANDIDATER: Erik Stephansen, Siri Gedde-Dahl (øverst) og Elin Floberghagen (t.h.).
TRE KANDIDATER: Erik Stephansen, Siri Gedde-Dahl (øverst) og Elin Floberghagen (t.h.).

En av disse tre blir presseforbundets neste sjef. Målet er å ansette før november er omme, sier styreleder Gunnar Kvassheim

Blir Elin Floberghagen, Siri Gedde-Dahl eller Erik Stephansen den neste generalsekretæren for Norsk Presseforbund?

Elin Floberghagen, direktør for Fagpressen, har søkt på stilling som generalsekretær i Norsk Presseforbund. Det samme har Erik Stephansen, nyhetsredaktør i Nettavisen - og Kapital-journalist Siri Gedde-Dahl.

Det kommer fram av søkerlista som ble presentert tirsdag formiddag, etter at søknadsfristen gikk ut mandag. Stillingen ble ledig tidligere i høst, da Kjersti Løken Stavrum valgte å takke ja til jobb som direktør for Stiftelsen Tinius. 

- Tre gode kandidater

Det er med andre ord bare tre søkere til stillingen.

I forkant av at Kjersti Løken Stavrum i 2013 erstattet Per Edgar Kokkvold, valgte styret å forlenge søknadsfristen. Da hadde fire søkere meldt seg i første runde. Fristen ble da forlenget, og fire søkere kom til. Blant dem Løken Stavrum, som altså fikk jobben den gang. 

Forbundets arbeidsutvalg ble i september satt ned som ansettelsesutvalg. Det består av Dalane Tidende-redaktør Gunnar Kvassheim, Sunnmørspostens sjefredaktør Hanna Relling Berg og NJs nestleder Hege Iren Frantzen. 

Kvassheim er også styreleder i Norsk Presseforbund, og beskriver søkerlista slik overfor Medier24: 

- Vi har en søkerliste med tre gode søkere, er det jeg kan si. 

- Det er tre gode kandidater, men er tre kandidater nok å velge i?

- Nå er det alltid ønskelig med flest mulig søkere, men vi skal bare ansette én generalsekretær. Nå får vi ta fatt i dette og vurdere hvordan prosessen går videre. Søknadsfristen gikk ut i går kveld, og utvalget har ikke snakket siden den gang, sier Kvassheim. 

Vil ansette i november, eller senest før jul

- Og hvis noen kandidater nå skulle angre seg og likevel vil søke?

- Stillingen har vært lyst ut i en måned og fristen gikk ut i går kveld. Det har vært velkjent, og er noe alle har forholdt seg til. Vi har også å gjøre med et relativt kompetent søkermateriale som er i stand til å forholde seg til frister og en stillingsutlysning, sier Kvassheim. 

Norsk Presseforbund sitt styre har etter planen møte 25. november. Ambisjonen skal være å gjennomføre en ansettelse i det møtet. Ansettelsesutvalget starter nå sitt møte, men de  ikke komme i mål før måneden er omme, hvis arbeidet krever noe mer tid. 

- Vi har også satt av en reservedato inn i desember, sier Kvassheim. 

Dette er altså søkerne: 

  • Elin Floberghagen, 47 år, adm. dir. i Fagpressen
  • Siri Gedde-Dahl, 56 år, journalist i Kapital
  • Erik Stephansen, 58 år, nyhetsredaktør i Nettavisen

Stephansen sier følgende om hans kandidatur: 

– Dette er kanskje den mest spennende og viktigste jobben i norsk presse, og den blir ledig i snitt hvert tiende år. Da må man gå på når toget er der. Jeg har erfaring fra både papiraviser, TV og nye, digitale medier, og særlig det siste tror jeg kan bli viktig i den uhyre krevende omstillingsprosessen norske medier er inne i.

Floberghagen kommenterer sin søknad slik: 

- Viktigheten av uavhengige, redigerte medier har aldri vært større enn i dag. NPs generalsekretær spiller en sentral rolle i arbeidet for høy presseetisk standard, åpenhet og ytringsfrihet. Derfor er dette både en spennende stilling og en sjelden mulighet.

Siri-Gedde Dahl sier dette om jobben:

- Dette er en kjempespennende og viktig jobb med alle utfordringene mediene står overfor - både økonomisk, presseetisk og med tanke på offentlighet og innsyn.

- Som leder av Offentlighetsutvalget har jeg også jobbet tett på presseforbundet, og blitt inspirert til å søke. Samtidig som jeg har et dypt engasjement for journalistikken.

LES MER om prosessen i vår sak fra noen uker tilbake: Neste uke lyser Norsk Presseforbund ut stillingen som generalsekretær. Styreleder Gunnar Kvassheim avviser at noe er bestemt på forhånd

Til toppen