KAKEFEIRING: Forrige uke feiret Amedia den programmatiske veksten med kake. Her konserndirektør Victoria Schultz og business controller Jan Rune Idal.

Denne høsten har blitt en ny vår for digitale annonseinntekter - og med Google-teknologi får Amedia en større del av kaka

- Fikk raskt effekt, sier konserndirektør Victoria Schultz etter et halvt år på ny plattform. Nå tør hun å tro på digital vekst igjen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Vi fikk en umiddelbar vekst på de programmatiske annonseinntektene våre. Nå har det stabilisert seg på rundt 100 prosent - altså en dobling.

Det sier Victoria Schultz, konserndirektør for salg og marked i Amedia, vel et halvår etter at konsernet med 63 lokalaviser valgte bort Schibsted og AppNexus. Dette til fordel for Google som plattform for annonseteknologi.

Fredag er det 10 måneder siden valget ble gjort, og teknologien har vært på plass i over et halvt år.

Nettopp farta var viktig for at valget falt på Google, til stor skuffelse for Schibsted og Polaris Media. Det bekrefter Schultz:

- En viktig del av beslutningen vår var «time to market». Skulle vi valgt Schibsted, måtte vi byttet mange andre systemer, noe som ville tatt lengre tid. Og veksten ville ikke kommet like raskt, sier hun.

- For oss var det viktig å komme ut i markedet. Det varelageret vi har i dag, kan vi ikke selge i morgen.

 

Fra helvete til litt nærmere himmel

Og vekst var viktig, for 2016 ble et annus horribilis for digitale annonseinntekter i norske medier - med påfølgende nedbemanninger i flere konsern. Litt enkelt sagt var årsaken den globale konkurransen fra Facebook og Google, med kraftig prispress på digital annonsering.

På vei ut av 2017 er situasjonen en ganske annen:

  • Den digitale vinneren VG har levert 20 prosent driftsmargin, topplinjevekst og hele 27 prosent vekst i digitale annonseinntekter tredje kvartal.
  • Polaris Media leverte nylig topplinjevekst for første gang på over 20 kvartaler - med 7 prosent vekst i digitale annonseinntekter.
Konserndirektør for salg og marked i Amedia, Victoria Schultz.

Amedia rapporterer nå regnskapstall bare en gang i året. Men det er liten tvil om at situasjonen er en ganske annen enn 2016, da annonseinntektene falt voldsomt både på papir (16 prosent) og nett (13,1 prosent).

- 2017 startet også tøft, men høsten har vært veldig god for oss. Vi får programmatiske inntekter vi ikke hadde før, og vi får tilbake annonsører som hadde sluttet å bruke oss. Kundene virker mer opptatt av kvalitet og troverdighet, sier Schultz.

- Dere har stor vekst på programmatisk, men ser vi vekst i samlede digitale annonseinntekter for 2017 mot 2016?

- Det er litt tidlig å si, men det er ikke umulig, sier hun.

Også Amedias lokalaviser melder om bedre utvikling på papirannonser, noe som går igjen i Mediebyråforeningens tall. Og hos Polaris Media, hvor papirinntektene falt med «bare» 7 prosent tredje kvartal.

 

Har ryddet opp og får mer ut av varelageret

Amedia ligger fortsatt på noen av de samme plattformene som før, men nå med Google og DFP som «nav» for all digital annonsering.

- Vi har byttet ut hele annonsestacket, ryddet opp i antall formater, men samtidig gjort det mindre rigid og dermed kan vi optimalisere hele varelageret mye bedre. Og levere mer kvalitet for annonsørene, sier Schultz.

Det Amedia ikke selger selv, fylles gjerne opp av nettverksannonser fra Googles eget nettverk, AdExchange. Men da til en lavere pris.

- Det vil si at annonsørene kan spekulere i å annonsere på Google i stedet?

- Det kan de, men da får de ikke noen garanti på hvor de havner - eller at de havner på våre aviser. Vi ser en klar trend til at flere annonsører som vi så lite til i fjor, nå kommer tilbake på «private deals», sier konserndirektøren.

- Ifølge ANFOs annonsørundersøkelse er «brand safety» mer på dagsorden. Kundene vil heller på Bygdeposten enn Breitbart?

- Ja, det er i hvert fall en klar tendens til at mange er mer opptatt av dette, og annonsørene snakker om tema som kanskje ikke stod på dagsorden i fjor.

 

- Har ikke råd til å si nei til børsen

Amedias lokale nettaviser kan dermed bli en mer eller mindre skjønn forening av lokale kunder og nettverksannonser levert av Google.

Og alle som har prøvd slike nettverk på egne nettsider, vet hva det kan føre med seg av uønskede annonser, tilbud om «russiske damer», med mer.

Også Amedia har hatt uønskede annonser, og følger opp problemstillingen kontinuerlig.

- Vi bruker Googles egne standarder, og går løpende gjennom for å blackliste enkeltannonser og selskaper. Spillselskaper fra utlandet er for eksempel helt forbudt hos oss, og her gjør Google jobben sin.

- Men likevel dukker uønskede annonser opp fra dit til annen. Er det en nødvendig konsekvens av å ligge på slike nettverk?

- Jeg opplever at Google jobber seriøst med dette, og vi oppfatter dem som veldig opptatt av eventuelle problemer. Våre egne systemer, medier og ansatte følger også godt med, sier Schultz.

En del av gjengen som jobber i Amedia Marked.

- Og per nå har vi heller ikke råd til å si nei til åpen børs. Det er mulig vi kommer dit, men enn så lenge er vi ikke der.

Amedia jobber også aktivt mot annonsesvindel, og kommer nå til å implementere det tidligere omtalte ads.txt - slik at annonsører enkelt kan sjekke hvor man faktisk kjøper annonser.

 

 

«Mann (40) fra Drammen som vil kjøpe bil»

Som omtalt tidligere blir påloggingsplattformen aID stadig viktigere for lokalaviskonsernet - etterhvert også i annonsesammenheng.

Blant annet kan Amedia med sine data og kunnskap om kundene nå tilby annonsørene mulighet for å målrette tilbudene sine til de riktige kundesegmentene.

- Slik at dere kan nå «mann (40) fra Drammen som vil kjøpe bil»?

- Ja, og vi er bare i startfasen her, med mange spennende muligheter. Det er også mye å gå på når det gjelder å optimalisere kampanjer med tanke på modus, hvor man er i kjøpsløpet, tid på døgnet og så videre, sier Victoria Schultz.

Og konserndirektøren mener framtida er lys. Ikke minst nå som Amedia også har kjøpt Nettavisen.

- Vi ser på det som en kjempemulighet, med det store varelageret de har. De har også meget solid kompetanse på mange områder som vi kan lære av, som content marketing og affiliate, sier Schultz.

- Nøyaktig hvordan det vil se ut er foreløpig uklart, men at det blir positivt er vi sikker på, mener hun.

 

Powered by Labrador CMS