Nyhetsleder Eivor Jerpåsen i Tønsbergs Blad.

Debatt

Er det sånn at TB må slutte å intervjue unge, fordi vi ikke kan stole på at voksne folk oppfører seg?

«Leserne våre hamret løs på 16 år gamle Jenny i kommentarfeltet på Facebook. Hvor ble det av folkeskikken?» spør Eivor Jerpåsen.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • Eivor Jerpåsen, nyhetsleder i Tønsbergs Blad. Denne kommentaren ble først publisert på tb.no.

Bussuka har sørget for et glitrende engasjement fra lesere i en hel uke hos oss i Tønsbergs Blad. Det har vært kjempegøy å ta i mot tips, bilder, snakke med folk i alle aldre om hva de synes om kollektivtilbudet og følge debatten i kommentarfeltene.

Helt til lørdag.

Det hender vi må slette saker på Facebook, fordi voksne folk ikke klarer å oppføre seg og holde seg saklige i kommentarfeltet. Det kan være i temaer som innvandring eller alvorlige krimsaker, men det er også ofte når unge jenter uttaler seg kritisk i saker.

Som forrige helg, da «alle» glemte vanlig folkeskikk idet 16 år gamle Jenny Mofossbakke ønsker seg en buss til skolen i rett tid.

 

Hån

I stedet for å diskutere sak, som det har blitt gjort i alle andre saker vi publiserte om buss den uka, blir det hån av en 16-åring som hver dag må vente i over en time på skolen før den begynner fordi det er da bussen kommer. Jenny synes heller ikke det er greit å gå tre kilometer i alt slags vær, med masse skoleutstyr, og kanskje også treningstøy, for å komme til busstoppet.

Kommentarene fra leserne dreier seg plutselig ikke om busstilbudet, men om hvor lat 16-åringen er som «syter» fordi hun må gå tre kilometer, til tross for at det egentlig kun er ti minutter med bil.

"Herregud, ta beina fatt. Det er bare 25 minutter å gå".

"Hørt om sykkel?"

Eller en annen gjenganger, stort sett fra eldre menn; "Slutt å klag, da jeg var ung..."

Med mål om å speile de over 550 innspillene vi fikk fra lesere, har vi skrevet om unge gutter som ønsker seg stikkontakt for mobillading på bussen, busser for en tier og passasjerer som er strålende fornøyde. Debatten i kommentarfeltet har dreid seg om sak.

Folk har diskutert hvordan tilbudet er der de bor. Så ønsket vi også å snakke med noen som bodde litt ute i distriktet, og som i tillegg ikke har andre alternativer.

 

Mange kvier seg

Norske medier, Tønsbergs Blad inkludert, får mye kritikk for å være for ensidige i kildebruken. Det blir ofte menn i 50-årene. Det skal ikke stå på at vi ikke prøver.

Vi jobber hardt både for å få flere kvinner og unge i tale. Vi ønsker å være en avis for alle. Men det er ikke alltid så lett.

De kvier seg for å uttale seg.

Derfor var vi glade da tøffe Jenny, som mener busstilbudet til skolen er for dårlig, ønsket å stille opp på en sak. Så opplever vi igjen at i stedet for å få en saklig debatt om busstilbudet i Re og andre steder i distriktet, er det 16-åringen som får kritikk.

Selvfølgelig skal vi som avis ta ansvaret for hvordan vi vinkler, men stort sett vet vi hvilke saker det kan storme litt rundt, og tar nødvendige forholdsregler ved behov.

Men denne så jeg virkelig ikke komme.

«Her legger TB opp til at hun skal slaktes i kommentarfeltet».

På hvilken måte da? For hvem er det ikke som skjønner at det å gå en halvtime for å komme til nærmeste transportmiddel en kald vintermorgen ikke er optimalt? Skulle likt å sett hvordan de samme hadde reagert om nærmeste lovlige parkering av bilen var tre kilometer unna dørstokken hver dag. For det er vel bare å gå eller sykle?

Hvordan folk velger å lese saken og hva de velger å legge vekt på i en kommentar er faktisk helt opp til hver enkelt, og etter denne helgen synes jeg flere burde gå en ekstra runde med seg selv.

Konstrasten blir enda tydeligere når vi dagen etter publiserer saken om Nils, som også bor i Re og mener busstilbudet er skammelig. Nils får ingen beskjeder om at det bare er å ta beina fatt. Han får kun støtte i at det er behov for flere busser rundt om i distriktet.

 

Forbanna

Vi skal ha debatt. Debatt er bra. Hadde den bare holdt seg til sak, og ikke person. Og hadde det bare vært likt uansett hvem vi skrev om. Dessverre er det ofte de unge jentene som får mest motstand.

Saken forrige helg er langt fra den første vi har måttet slette fra Facebook det siste året. Saken om Maria og venninnene som fikk ubehagelige blikk fra eldre gutter på skolen, men turte ikke si ifra, fikk så mye pepper for at dette var en filleting, at belastningen ble for stor.

Da Amalie (18) kritiserte rektorer for ikke å ta mer ansvar i miljødebatten, talte kommentarfeltet nærmere 100 kommentarer.

Svært mange av dem var av menn som skulle fortelle henne hvor lite hun kunne og at hun burde tenke seg om en gang til før hun ytret seg. Heldigvis er Amalie, og mange med henne, så tøffe at de står i stormen, men jeg skjønner også veldig godt at mange kvier seg.

Er det sånn at Tønsbergs Blad må slutte å intervjue unge mennesker, fordi vi ikke kan stole på at voksne folk oppfører seg?

Det sitter langt inne å overtale unge jenter til å si det de har på hjertet, når man vet hva som kan vente dem i kommentarfeltet etterpå. Det er en skikkelig dårlig følelse, og gjør meg oppriktig forbanna.

Vi har et demokratisk problem om enkelte stemmer skal nærmest hetses til taushet.

Vi skal heie på de unge som er tøffe nok til å stikke seg fram for å skape endringer. Tro det eller ei, alt var ikke bedre før. Så skjerp dere.

Ta de unge på alvor og hold dere til sak i debatten.

Powered by Labrador CMS