Hadia Tajik og Kristian Skard inviterte til pølsefest for noen uker siden, og i etterkant har debatten gått om samrøre mellom journalister og politikere Her er paret avbildet under fredsprisutdelingeni Oslo rådhus i 2018.

Debatt

Er veien fra «nettverksbygging» til «samrøre» fortsatt er kortere for kvinner enn for menn i 2019?

«Hvis journalistene lander ned på at å delta på denne siste festen bryter med krav til uavhengighet fra kilder, har de satt en ny og strengere standard», skriver Camilla Ryste etter debatten om Hadia Tajik og Kristian Skards pølsefest.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • CAMILLA RYSTE, kommunikasjonssjef i NAF og tidligere kommunikasjonssjef for Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Innlegget er først publisert på hennes Facebook-side og gjengis med tillatelse

Nettverksbygging for menn, samrøre for kvinner?

Camilla Ryste

På kvinnedagen 8. mars arrangerer norsk presse frokostmøte hvor de stiller spørsmålet: Er det for tette bånd mellom journalister og politikere.

At journalister er bevisste på hvor grensene går mellom profesjonelle og personlige relasjoner bør være en selvfølge. Det er en svært viktig del av jobben deres, ikke bare å kjenne, men også hele tiden praktisere disse grensene.

Likevel synes jeg det er tegn til at noen i den siste tidens debatt har satt en ny og strengere standard. På kvinnedagen mener jeg det er riktig å spørre om denne endringen har noe med kjønn å gjøre.

Hvorfor spør jeg om det?

I «alle» år har mange menn i politikken jevnlig pleiet nære bånd til utvalgte journalister og kommentatorer. Mest omtalt de senere årene er de årlige «lutefisklagene» til Erna Solbergs mangeårige høyre hånd, Sigbjørn Aanes.

De eksklusive herrelagene er velkjent i hele det politiske og journalistiske miljøet og har også vært omtalt flere ganger i pressen, uten at noen har stilt spørsmål ved om det ødelegger troverdigheten og uavhengigheten til de mannlige journalistene og kommentatorene som deltar.

Riktignok skrev VG om festen en gang ut i fra en kritisk vinkling. Da var det Aps Anniken Huitfeldt som argumenterte for at det i et likestillingsperspektiv var betenkelig at kvinner ble holdt utenfor disse nettverkfestene.

Hva er annerledes denne gangen?

Jo, en av initiativtagerne til festen som har utløst debatten er kvinne. Noen av journalistene og kommentatorene som var på festen er profilerte kvinner, flere med tydelige og kompromissløse stemmer i likestillingsspørsmål.

Hvis journalistene lander ned på at å delta på denne siste festen bryter med krav til uavhengighet fra kilder, har de satt en ny og strengere standard. Da er det mye de politiske journalistene må endre på i sin omgang med politikere, mange fester og møtesteder de må droppe fremover.

Kanskje er det sånn at veien fra «nettverksbygging» til «samrøre» fortsatt er kortere for kvinner enn for menn i 2019?

Powered by Labrador CMS