Sjefredaktør og administrerende direktør Erik H. Sønstelie i Oppland Arbeiderblad.

Erik Sønstelie er lei av å nesten bare se menn i 50-årene i avisa. Nå frir OA-redaktøren til leserne: - Vi vil dra bra damer

- Vi har for få kvinnelige kilder, sier sjefredaktør Erik H. Sønstlie i Oppland Arbeiderblad. Nå har han bedt leserne om hjelp.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Når de aller fleste mediene oppsummerer hvor mange mannlige og kvinnelige kilder de har hatt gjennom året, er det som regel en skjevdeling.

En undersøkelse viste at kildene som ble intervjuet i ti papiraviser bestod av 68,2 prosent menn og 31,8 prosent kvinner.

Menn dominerer altså fortsatt spaltene i norske aviser og det står ikke noe bedre til i Oppland Arbeiderblad.

- Vi må bli flinkere

Det vil derimot sjefredaktør Erik Sønstelie gjør noe med:

- Vi har betydelig færre kvinnelige kilder enn menn, så jeg har lyst til å dra bedre og flere damer inn i spaltene. Vi må blir flinkere på dette, for å bli mer mangfoldige og få flere viktige perspektiver inn, sier han.

Sønstelie har latt seg inspirere av Dagens Næringsliv som har bedt leserne om å komme med tips om dyktige kvinnelige kilder.

Tidligere har OA hatt prosjekter der de har talt antallet mannlige vs kvinnelige kilder, men nå blir det hele automatisert, for å få en mer korrekt fremstilling.

Skal bruke svensk byrå

Nå har han hyret på det svenske byrået Prognosis, som bruker algoritmer og boter til å følge kildebruken i skandinaviske medier.

- Vi hadde en serie som gikk på kvinner og makt i Gjøvik i fjor og tilbakemeldingen var klar. Kvinnene utfordret oss på at vi også har et ansvar i mediene for å hente fram gode stemmer fra begge kjønn. Nå ønsker vi å måle oss selv, sier Sønstelie og fortsetter: 

- Vi journalister tenderer kanskje til å gå til de samme kildene, som jo ofte er menn. Så er det kanskje lett å finne kilder som likner på deg selv - og vi er jo en del menn over femti i redaksjonen.

- Hva er målet?

- Jeg mener det ikke er noe mål for oss å ha 50 prosent kjønnsdeling, men vi må ha tydelige mål om forbedre situasjonen. Om det er 60-40 eller 70-30 prosent, det vet jeg ikke. Men det vil i så fall være en betydelig forbedring, vil jeg tro. Men vi vet ikke i dag, så det må vi finne ut av. Den jobben begynner nå.

Powered by Labrador CMS