Et av mange bilder når man søker på Erna Solberg og «selfie» i Scanpix-basen. Her fra valgkamp i Hordaland denne uka.
Et av mange bilder når man søker på Erna Solberg og «selfie» i Scanpix-basen. Her fra valgkamp i Hordaland denne uka. (Bilde: Marit Hommedal / Scanpix)

Ernas meldinger og smileys blir lagret: For første gang høster Arkivverket politikernes aktivitet på sosiale medier

- Det er viktig å ta vare på denne informasjonen, slik at fremtiden har dokumentasjon på hva som foregikk i det politiske Norge i 2017, sier Espen Sjøvoll.

Sosiale medier er blitt en viktig kanal for politisk kommunikasjon - særlig nå i valgkampen. Og fra og med denne høsten skal Arkivverket for første gang høste og lagre informasjon fra partier og politikere i sosiale medier, skriver etaten i en melding. 

Espen Sjøvoll, Arkivverket.
Espen Sjøvoll, Arkivverket. Foto: BERRE

– Aktivitet i sosiale medier er viktige kilder til det som rører seg i samfunnet i dag. Derfor er det viktig å ta vare denne informasjonen, slik at fremtidens forskere og andre interesserte kan få tilgang til dokumentasjon på hva som foregikk i det politiske Norge i 2017, sier Espen Sjøvoll, direktør for Forvaltning i Arkivverket.

Etter et pilotprosjekt i sommer lagres nå tekst, bilder og annen informasjon fra både Facebook, Twitter og Instagram. Det hentes kun informasjon fra offentlig tilgjengelige sider, altså ikke lukkede profiler eller poster. Arkivverket høster informasjon fra de åtte partiene på Stortinget, samt Rødt. 

Men gjøres ikke dette allerede for landets øverste ledere? 

Nei, bare delvis: Statsministerens kontor tar for eksempel vare på all offisiell kommunikasjon fra Erna Solberg. Men ingen tar vare på det hun skriver og deler på sosiale medier - som privatperson eller politiker. 

Dette gjøres for eksempel i USA, gjennom The Presidential Records ActArkivverkets amerikanske søskenbarn tar vare på Donald Trumps private Twitter-meldinger. Og nå gjøres altså dette i Norge også. 

– Her er det et hull, og vi ønsker nå å sikre denne dokumentasjonen, sammen med de andre partiene og alle partiledernes aktivitet, sier Sjøvoll.

Høstingen skjer i samarbeid med medieovervåkingstjenesten Retriever, og dataene behandles og arkiveres slik at den senere kan brukes. 

 

Siste nytt rett til din innboks? Meld deg på vårt nyhetsbrev!

* indicates required
 

 

Til toppen