Noen av forsidesakene til «Adresseposten».
Noen av forsidesakene til «Adresseposten». (Bilde: Faksimile)

Falske nyheter på norsk: «Adresseposten» om somaliere som lurer Nav og hemmelige avtaler mellom Ap og innvandrerledere

- Skal utfordre etablerte sannheter, skriver de som står bak siden til Dagen.no.

De siste årene har det dukket opp mange nye «nettaviser» i Norge i grenseland mellom virale buzz-sider, satire og regelrett falske nyheter.

Dagen skriver mandag om en side som later til å ligge godt ute på sistnevnte kategori, med rent oppspinn og falske nyheter.

Adresseposten.no skriver blant annet om en norsk-somalier som utgir bok om å lure UDI og Nav, og om en hemmelig avtale som skal være inngått mellom Arbeiderpartiet og «innvandrerledere».

Og dette fungerer ikke som satire, mener satiriker Eirik Bergesen - som også har en seriøs side som USA-ekspert. Hvor falske nyheter nylig spilte en rolle i valgkampen. Bergesen sier til Dagen:

– Dette er det motsatte av satire, og det er hverken morsomt eller kreativt. Det er å lure folk. Folk skal ikke bli lurt, og satire vil hele tiden legge igjen spor for at folk skal kunne forstå det, sier han.

Ifølge Dagen bedyrer de nokså anonyme personene bak Adresseposten at dette «er, eller kunne vært, ekte nyheter».

Nettstedet eies ifølge avisa av Håvard Arneson Haugen. I en ikke-signert e-post fra «redaktøren i Adresseposten» heter det:

– Vi skriver absolutt om politisk ladde temaer. Vi har ikke samme kapasitet som store avishus og dermed ikke samme standard på kildekritikk. Vi ønsker at folk deler sakene slik at vi får mer tips og bedre kilder.

 

Til toppen