Filmregissør og aktivist Deeyah Khan fikk årets Peer Gynt-pris

- Håper det gir en kilde til inspirasjon til unge mennesker i minoritetsmiljøer, sier prisvinneren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB): Filmregissør, musikkprodusent og menneskerettighetsaktivist Deeyah Khan får Peer Gynt-prisen.

– Jeg håper at dette vil gi en kilde til inspirasjon for unge mennesker som bor i våre minoritetsmiljøer, sier Khan i en pressemelding i forbindelse med kunngjøringen.

Det er Stortinget som hvert år peker ut hvem som skal få hedersbemerkningen Årets Peer Gynt, og prisen går til noen som har markert seg på en positiv og samfunnsnyttig måte, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet.

Tidligere har personer som Ole Gunnar Solskjær, Magnus Carlsen, Gro Harlem Brundtland og Eva Joly fått prisen.

– Veldig stolt

– Jeg er godt kjent med tidligere vinnere og er veldig stolt over å bli regnet blant dem. Jeg føler meg spesielt beæret over å være den første kvinnen med innvandrerbakgrunn, noe som reflekterer et nytt, mer mangfoldig Norge, sier Khan.

Selv om Khan nå er bosatt i London, er hun stolt av å være norsk og å representere Norge i kampen for menneskets og særdeles kvinners rettigheter.

– Jeg mener bestemt at kvinner har en svært viktig rolle å spille i utformingen av samfunnet, sier Khan.

Prisgrossist

Khan er født i Oslo og ble først kjent som musiker under kunstnernavnet Deepika. Senere har hun regissert flere filmer, og i 2013 fikk hun Emmy-pris for filmen «Banaz: A love story».

Tidligere i år ble Khan tildelt Gunnar Sønstebys pris for 2016, og i fjor fikk høst ble hun tildelt både Kulturdepartementets og Universitetet i Oslos menneskerettighetspris, samt Plan Norges jentepris.

Hennes dokumentar «Jihad» var også nominert til prisen for beste samtidsdokumentar under britiske Baftas TV-prisutdeling, men nådde ikke helt opp søndag kveld.

Powered by Labrador CMS