Forfatterfamilien Hanne (t.h.) Hilde (t.v.) og Klaus Hagerup står bak NRKs nye julekalender "Snøfall", som starter 1. desember.
Forfatterfamilien Hanne (t.h.) Hilde (t.v.) og Klaus Hagerup står bak NRKs nye julekalender "Snøfall", som starter 1. desember. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

Fire år har det tatt fra idé til ferdig serie for Hilde, Hanne og Klaus Hagerup. Torsdag har «Snøfall» premiere

Serien blir med det NRKs første egenproduserte julekalender på fire år.

  • Endret

Oslo (NTB-Veronica Karlsen):

Skaperne bak den nye julekalenderen på NRK er rutinerte forfattere.

Nå føler de stolthet over å sjøsette «Snøfall», som har premiere torsdag 1. desember.

Hilde Hagerup, som sammen med søster Hanne og pappa Klaus, har stått for manuset, håper mange vil gjøre «Snøfall» til en del av førjulstiden.

Selv er hun litt rørt etter å ha sett første episode sammen med et knippe barn og representanter fra pressen.

– Søsteren min fikk ideen helt tilbake i 2012, så dette har vært en lang prosess. Det er virkelig moro å se at den grunnleggende ideen, som handler om magisk juleglede, og julenissens fantastiske verden, er blitt så godt ivaretatt. Castingen er fantastisk, karakterene riktig skinner, mener hun.

1. desember går teppet opp for NRK sin nye julekalender, Snøfall. I rollene møter vi Siri Skjeggedal ( f.h.), Kevin Haugan, Trond Høvik (bak), Even Aakre og Charlotte Myrest. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)
1. desember går teppet opp for NRK sin nye julekalender, Snøfall. I rollene møter vi Siri Skjeggedal ( f.h.), Kevin Haugan, Trond Høvik (bak), Even Aakre og Charlotte Myrest. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix) Foto: Berit Roald / NTB scanpix

På spørsmål om hva slags følelser hun vil at vi som seere skal sitte igjen med, sier Hilde:

– Vi ønsker å skape julestemning og eventyr i stuene. Det er et fantastisk privilegium å få fortelle historier for barn. Og kanskje er dette den første julekalenderen noen barn får et forhold til, tenk om «Snøfall» bli en del av førjula for mange fremover. Det er litt stort å tenke på.

- Ruth representerer ikke alle fosterforeldre

Serien, hvor også regissør Synne Teksum har vært med på manuslaget, har rukket å få kritikk. I «Snøfall» bor hovedpersonen Selma sammen med naboen Ruth, som blir fremstilt som både streng og rigid.

Det har fått Norsk Fosterhjemsforening til å reagere.

– Vi tar reaksjonene på alvor. Men Ruth er ikke en representant for fosterforeldre, like lite som tanten til Harry Potter representerer alle tanter. I fortellingen vår er Ruth naboen som blir satt til å være omsorgsperson på midlertidig basis, sier Hilde Hagerup – som fremholder at dette først og fremst er snakk om en karakter i et eventyr.

– Og det tror jeg barna forstår. Dersom vi helt skal unngå vanskelige følelser mellom barn og voksne, så får vi ikke historier som «Brødrene Løvehjerte» og «Harry Potter».

Hun legger til:

– Jeg håper at folk ser at serien vår er tuftet på verdier som varme og kjærlighet. Det er ren juleglede, og en kjærlighetshistorie, vi har ønsket å skape.

Siri Skjeggedal (t.v.) spiller Selma og Kjersti Elvik spiller Ruth i NRKs nye julekalender "Snøfall", som starter 1 desember. Begge skal de legge ut på en spennende reise, lover NRK. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)
Siri Skjeggedal (t.v.) spiller Selma og Kjersti Elvik spiller Ruth i NRKs nye julekalender "Snøfall", som starter 1 desember. Begge skal de legge ut på en spennende reise, lover NRK. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix) Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Spiller mot en hund

Kjersti Elvik, som spiller Ruth, sier at karakteren hun spiller legger ut på en stor og emosjonell reise.

– Ruth er nok streng, men hun er jo først og fremst usikker og klønete, sier skuespilleren når hun møter pressen iført kardigan og ullskjørt.

– Når jeg kler på meg dette, da blir jeg Ruth med én gang. Da er det fram med timeglass og petimeter, ler hun – og tenker på serien som en unik mulighet til å snakke med barn om temaer som tilhørighet, samhold og familie.

På spørsmål om hva som har vært det vanskeligste med rollen, sier hun:

– Å spille min rake motsetning! Å være alvorlig hele tiden har virkelig vært en utfordring. Jeg har måttet kjempe mot å sprekke opp i smil og latter så mange ganger. Det har også vært litt krevende å spille mot en hund, ler hun. Og legger til at hun håper serien setter folk i julehumør.

– «Snøfall»-universet skal få deg til å glemme julestresset, leke mer og synke inn i julemagien. Det synes jeg er superfine budskap.

Fakta om «Snøfall»:

  • Sendestart torsdag 1. desember på NRK Super klokka 18:00, og på NRK1 klokka 18:35.
  • «Snøfall» er NRKs første egenproduserte julekalenderen siden «Julekongen» (2012)
  • Historien om Selma er skrevet av Klaus, Hanne og Hilde Hagerup (far og døtre) og Synne Teksum, som også har stått for regien.
  • Den handler om Selma, som bor med Ruth, men som finner veien til eventyrverdenen «Snøfall», der hun møter selveste Julenissen.
  • Som seg hør og bør teller julekalenderen 24 episoder.
  • En egen «Snøfall»-app kan lastes ned fra onsdag 30. november.
  • I rollene møter vi Siri Skjeggedal (Høvik), Kevin Haugan (Bekkelaget), Even Aakre (Gamle Aker) og Charlotte Myrset (Besserud).
  • I de voksne rollene møter vi blant andre Trond Høvik (julenissen), Kjersti Elvik (Ruth), Vidar Magnussen (nissens sekretær) og Iselin Skjævesland Shumba (Hjerterud).
Til toppen