Flyktninger, folkemord og foto på agendaen i Trondheim. Og litt hjembrent

Mandag starter Trondheim Dokumentarfestival, med et bredt program og mange sjangre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

16.–21. november er det igjen tid for TRD - Trondheim dokumentarfestival. Arrangørene presenterer det som en uke spekket med opplevelser fra dokumentarsjangeren:

- For sjuende år på rad serverer TRD en veritabel smaksmeny av de beste dokumentarene innen film, foto, kunst, litteratur og radio. Blant rettene finner du alt fra hjemmebrent og Muhammad Ali til flyktningsituasjonen i Europa og folkemordet i Indonesia, skriver komiteen bak festivalen.

Konferansen arrangeres av journalister og fotografer i regionen, og målet er å skape en utviklingsarena for mange sjangre innenfor dokumentaren.

Og på programmet står en rekke spennende navn, kan vi lese av presentasjonen fra festivalen:

  • Neil Leifer er sannsynligvis årets mest meritterte av TRDs gjestende dokumentarister. Amerikaneren nevnes ofte når den beste sportsfotografen gjennom tidende skal kåres, og spesielt hans arbeide med Mohammed Ali inneholder mange ikoniske øyeblikk.

- I tillegg til store navn som Neil Leifer er vi i år spesielt stolte av utstillingsprogrammet. Med ikke mindre enn fem utstillinger, tre av dem ute i Dokkparken, håper vi at TRD vil sette større preg på byen enn tidligere, sier festivalsjef Kim Nygård.

Ute i Dokkparken på Solsiden vil det blant annet være en større kontainerutstilling arrangert i samarbeid med av Røde Kors med bilder fra Syria og flyktningesituasjonen.

Det er også en utstilling som får æren av å sparke i gang festivalen når Helge Skodvins A moveable beast har vernissage på Trondheim kunstmuseum.

Og så blir det debatt og radio:

- Vi følger også opp suksessene fra i fjor med Klassekampens Halv7-debatt på biblioteket og direktesending og opptak av Salonghistorier med NRK P2s Salongen, skriver TRD.

- På radiofronten er vi i år er vi så heldige å få besøk av Kaitlin Prest og Mitra Kaboli fra den New York-baserte og prisbelønnede podkasten The Heart. I en lytteevent på TRD vil de ta med publikum på en reise til de mest sårbare sidene av menneskelig intimitet. I tillegg kommer den svenske radiogravejournalisten Daniel Velasco, forteller arrangøren. På bokfronten står et kjent navn på plakaten: Torgrim Eggen vil presentere sin nye bok «HB – en destillert norgeshistorie». Det skjer av åpenbare årsaker i Trøndelag, understreker festivalen.

Nytt av året er også et samarbeid med Propellen Teater og Institutt for Kunst og Medievitenskap ved NTNU som sammen arrangerer et fagprogram rettet mot dokumentarisme i teateret.

Powered by Labrador CMS