FØLG DEBATTEN: Hvor går grensen mellom trygghet og ytringsfrihet på Facebook?

– Jeg skjønte at vi var ute å kjøre da vi tok ned Facebook-profilen til Erna Solberg, sa Facebook Norge-sjef Rune Paulseth.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I kveld debatterer en rekke personer hvor grensen egentlig går mellom trygghet og ytringsfrihet på Facebook. 

Panelet består av: 

  • Kristoffer Egeberg, Redaktør i Faktisk.no
  • Petter Bae Brandztæg, Førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo
  • Karoline Andrea Ihlebæk, Postdoktor ved Universitetet i Oslo
  • Jon Wessel-Aas, Partner og advokat i Lund & co.
  • Rune Paulseth, Sjef i Facebook Norge
  • Moderator: Erik Waatland, Medier24 

Blant annet diskuterte deltakerne en rekke utfordringer knyttet til hvor grensene egentlig går for ytringsfriheten til Facebooks over 2 milliarder brukere. 

– En del diskusjoner 

De åpnet debatten med å diskutere de ikoniske bildet fra Vietnamkrigen, hvor en jente kommer løpende ut, naken og brennende. 

– Dette bildet kan i enkelte deler av verden være forbud å vise, av religiøse eller politiske årsaker. Mye som er lov i Norge er ikke lov andre steder, sa Facebook Norge-sjef Paulseth og fortsatte: 

– Men jeg skjønte at vi var ute å kjøre da vi tok ned Facebook-profilen til Erna Solberg, sa han. 

Videre fortalte han at de har laget retningslinjer nå for hva som er tillatt og ikke tillatt av nakenhet. 

– Mange av eksemplene vi har sett i dag viser hvor komplekst dette er, og viser hvor vanskelig det må være for Facebook å overholde disse reglene de faktisk har laget, sa Ihlebæk. 

– Maskiner vil ikke klare å ordne opp 

– Maskiner vil aldri kunne ordne opp i dette. Mennesker har «commom sense» og det har ikke maskiner, sa Petter Bae Brandztæg under debatten og utfordret Paulseth på hvor mange som sitter og jobber med sletting i en norsk kontekst. 

– Det vet jeg ikke, men la meg repetere hvordan systemet fungerer: Det rapporteres, og i den kommunikasjonen som går fram og tilbake, har vi også norske mennesker, sa han og fortsatte: 

– Vi har 30.000 ansatte som jobber med sikkerhet globalt, og de er en stor del av det vi snakker om nå, sa Paulseth. 

Paulseth har tidligere også understreket at de har gjort store investeringer når det kommer til sikkerhet og personvern den siste tiden, og at det kommer til å fortsette. 

– Ingen av oss har krav på å være på Facebook

Jon Wessel Aass satt i panelet for å løfte fram de juridiske aspektene av tematikken. 

– Vi forbrukerne har egentlig makt til å få Facebook til å endre oppførsel og vilkår, hvis vi krever det, sa han og fortsatte: 

– Facebook er en privat aktør, en jævlig svær en etter hvert. Og de har ytringsfrihet, akkurat som oss. Og så får vi være til stede på deres plattform, forutsatt at vi følger en rekke retningslinjer, sa Wessel Aas. 

– Det er ingen av oss som har krav på å være der, sa han videre. 

Wessel Aas trakk også fram at dette blir komplekst, når man skal ha de samme reglene over hele verden, slik Facebook har i dag. 

– Det jeg skal gjøre, som vi allerede gjør i dag: Vi forholder oss til de lovene og reglene som finnes lokalt, sa Paulseth. 

– Åpenhet 

– Åpenhet er utrolig viktig: Hvordan fungerer dette egentlig? 

Ihlebæk trakk fram egen forskning på hva slags moderatorverktøy som egentlig finnes på Facebook. 

– Det er ulike verktøy for hva slags type tjeneste man har på Facebook. Men hvorfor er det forskjellig fra sider til grupper, spurte Ihlebæck.

Hun viste også til «skjul kommentar»-funksjonen, som fungerer slik at kommentaren kun synes for den personen som har kommentert og hans eller hennes venner. 

– Det at den som diskuterer ikke vet hva slags premiss som finnes på kommentarfelt, og det skaper litt ulikt utgangspunkt, sa Ihlebæk videre. 

Paulseth svarte: 

– I en gruppe vet du hvem som er eier, mens en Page er mer offentlig, sa Paulseth og fortsatte: 

– Jeg er enig i at vi må diskutere dette. Der nede i funksjonaliteten. Investeringene vi gjør nå handler om å lage nye verktøy som skal gjøre det lettere å administrerer Facebook, og sørge for enda mer åpenhet og transparens, sa Paulseth.

– Følelser 

– Nå er vi litt nede i en petimeterdiskusjon, som vi i Faktisk.no liker. Men det vi er opptatt aver hvilken virkelighet Facebook som plattform gjenspeiler. Dessverre, som også vi i mediene da vi kom på nett lever av, er engasjement. Få folk til å reagere, og en ting som er drivende på det er følelser, sa Faktisk-redaktør Egeberg. 

Det benytter ulike aktører seg av på Facebook. 

– Det er summen av debatten som pågår på Facebook, som jeg tror har blitt et problem, som både Facebook og vi som samfunn må jobbe med, sa han videre. 

Powered by Labrador CMS