- Folk er livredde for å bli assosiert, og vil komme seg ut. Beslaget setter hele filmen i fare

Denne uka avgjør Høyesterett om PST skal få innsyn i beslaget. Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen rykter for konsekvensene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Flere av dem som opptrer i Ulrik Imitaz Rolfsens film om islamistgruppen Profetens Ummah, ønsker å trekke seg fra filmen etter at PST beslagla råmateriale.

– Folk er livredde for å bli assosiert med filmen, og frykter at vi ikke kan kildebeskytte dem. Det er i alle fall et halvt dusin medvirkende som prøver å komme seg ut av filmen nå. Beslaget setter hele filmen i fare og dermed muligheten for å eksponere tanker og handlinger og gi folk bedre innsikt, sier filmskaperen til NTB.

LES OGSÅ:

Ikke i veien

Tirsdag starter Høyesterett behandlingen av saken der retten skal avgjøre om PST skal få se det upubliserte materiale de beslagla hos Rolfsen. Saken har blitt karakterisert som en viktig milepæl for pressefriheten og kildevern i Norge.

– Medier, politi og domstoler har ulike roller. Jeg er ikke interessert i å stå i veien for en politietterforskning. Flere av våre intervjuobjekter har vært i politiets søkelys. Noen er også dømt, og jeg legger til grunn at politiet har bedre oversikt enn det vi har. Men hvis politiet skal få tilgang til upublisert materiale for å få folk dømt, vil kildene tørke inn., sier Rolfsen.

Under tvil

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har kommet fram til at PST skal få se opptakene. Lagmannsretten har sett opptakene og var i «sterk tvil».

Av kjennelsen går det fram at PST mener opptakene av en nå terrorsiktet 18-åring på vei til Landvetter flyplass sammen med Ubaydullah Hussain, også kan inneholde bevis mot noen som «synes å ha en rekrutteringsrolle».

Syndebukk

Ubaydullah Hussain er talsmann for Profetens Ummah og ble for to uker siden siktet for rekruttering til terror, men er ikke arrestert. Ulrik Imtiaz Rolfsen frykter at PST venter med å arrestere Hussein til etter dommen i Høyesterett.

– Da kan de vise til at det var min motstand som hindret dem. Jeg frykter å bli gjort til syndebukken som i vanlige folks øyne hindret politiet i å stoppe terrorister, sier Rolfsen.

Ikke nødrett

Rolfsen understreker overfor NTB at politiets inngripen hjemme hos ham, ikke handlet om å stanse en konkret terrorhandling. 18-åringen var pågrepet 13 timer før politiet banket på døra.

– Dette er ikke en nødrettssituasjon der jeg måtte gå til politiet. De ønsker innsikt overalt, men jeg kan ikke bryte kildevernet, sier han.

Dokumenterer

Han har arbeidet med filmen om islamistmiljøet i Norge siden 2013. Motivasjonen er å opplyse om hvilke tanker som finnes i islamistmiljøene.

– Vi vet at 80 norske borgere er Syria-krigere. 18 er til nå døde. Det er min rolle som dokumentarfilmskaper å dokumentere og eksponere mekanismene som ligger til grunn for dette. Der andre spør hvem og hva – prøver jeg å gi svaret på hvorfor. Svaret er mer kompleks enn man skulle tro. Det er viktig for oss å danne oss et inntrykk av omfanget, og møte og høre på deres beveggrunner, sier han

Ser alvoret

Rolfsen er spent på de to dagene i Høyesterett der saken kommer opp til full behandling. Det betyr at Høyesterett ikke vurderer kjennelsen fra lagmannsretten, men gjennomgår hele saken.

– Jeg har fremdeles tiltro til rettsvesenet. At Høyesterett tar opp saken er for meg et tegn på at de ser alvoret i dette. Jeg vil ha rett til privatliv.

- Jeg vil også ha retten til kildevern som andre norske redaksjoner slik at politiet ikke kan banke på døra i mitt hus med en ransakingsordre der det står at de har rett til å hente ut hva de vil når jeg ikke er siktet, sier Rolfsen til NTB. 

Powered by Labrador CMS