Sjefredaktør og adm. dir Alexandra Beverfjord i Dagbladet. Her fra Redaktørforeningens høstmøte.
Sjefredaktør og adm. dir Alexandra Beverfjord i Dagbladet. Her fra Redaktørforeningens høstmøte. (Erik Waatland)

Forsker tviler på at Dagbladet vil få ja på pressestøtte-søknad

– I mine øyne ser det mistenkelig ut som om dette er en kreativ tilpasning som det kanskje ikke bør gis uttelling for, sier medieforsker Jens Barland til Klassekampen.

Rett før påske ble det klart: Dagbladet og Dagbladet Pluss søker om pressestøtte, eller produksjonstilskudd som det kalles, for neste år. 

Dagbladet Pluss er skilt ut som eget datterselskap, og ifølge pressestøttesøknaden, som blant annet Klassekampen har fått innsyn i, skal det kjøpes en rekke tjenester fra Dagbladet og Aller-konsernet. 

Medieforsker Jens Barland mener det ser ut som at dette kan være en konstruert modell, for å rigge avisa til å motta pressestøtte. 

PEKEFINGER FRA BARLAND? Jens Barland og Ragnhild K. Olsen presenterte for en måneds tid siden en pilotstudie om innholdsmarkedsføring. Nå har Barland fått støtte til en akademisk antologi om temaet.
Jens Barland, NTNU. Foto: Gard Michalsen Bilde: 

– Å skille ut Dagbladet Pluss som et datterselskap under samme merkevarenavn som papiravisa framstår som en spesifikk konstruksjon. I mine øyne ser det mistenkelig ut som om dette er en kreativ tilpasning som det kanskje ikke bør gis uttelling for, sier medieforsker ved NTNU, Jens Barland, til Klassekampen.

Også medieforsker Helge Østbye mener søknaden reiser en rekke prinsipielle spørsmål, som må avklares før eventuell støtte kan innvilges. 

– Søknaden reiser flere prinsippspørsmål som Medietilsynet vil måtte bruke en del tid på å avklare. Dette gjelder blant annet hvordan virksomheten i Dagbladet Pluss forholder seg til de andre delene av Dagbladet, som papiravisa og den åpne og gratis tilgjengelige nettavisa, sier Østbye til Klassekampen. 

Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord ønsket ikke å kommentere saken overfor Klassekampen.

Til toppen