Forsvarer Aasmund Sandland til mor til 13-åringen som døde. Dette bildet ble tatt i forbindelse med en annen rettssak.

Forsvarer for tiltalte i Lommedalen forventer et stort pressekorps. I dag starter straffesaken

– Vi er kjent med at det blir en stor og omfattende mediedekning, sier advokat Aasmund O. Sandland til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Moren til 13-årige Angelica Heggelund møter mandag i retten, tiltalt for grov mishandling. Jenta ble funnet død i ei hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015.

Saken går for Valdres tingrett, men retten settes i tinghuset på Gjøvik.

 

– Omfattende mediedekning

Sju medier ble i forrige uke felt i Pressens Faglige Utvalg for sin omtale av saken. I dag starter rettssaken, som det er satt av fire uker til å behandle. 

21 journalister fra 11 medier vil benke seg på tilhørerplassene. Det er snakk om Budstikka, lokalavisa for Asker og Bærum, har fått tre plasser til journalister inne i salen på Gjøvik.

Ni norske medier var innklaget og sju ble felt for brudd på Vær Varsom-plakaten. Her fra PFU-møtet tirsdag forrige uke.

Det samme har NRK og TV 2 / tv2.no. Aftenposten, NTB, Oppland Arbeiderblad, Dagbladet og VG, Avisa Valdres og P4 får én plass hver, ifølge Norsk Presseforbund.

Advokat Aasmund O. Sandland er forsvarer for moren til den avdøde 13-åringen. Han forventer et stort pressekorps tilstede fra mandag.

– Vi er kjent med at det blir en stor og omfattende mediedekning, noe vi tar til etterretning, så får vi håndtere det på adekvat vis, sier han til Medier24.

– Hvilke refleksjoner gjør dere dere rundt PFU-avgjørelsen?

– Det er naturlig at det har vært et internt tema for Pressens Faglige Utvalg, men selve straffesaken dreier seg om noe annet.

– Hvordan har du forberedt deg selv og din klient på trykket som sannsynligvis kommer fra mandag?

– Vi har ikke forberedt oss på noen annen måte enn at vi forventer at det kommer. Det er forståelig for oss at det er en stor medieinteresse – det var det allerede ved pågripelsen. Min klient er klar til å forklare seg, sier han.

Nekter straffskyld

Moren nekter straffskyld og mener tiltalen bygger på enkelthendelser som er tatt ut av sin sammenheng.

 

Politiets teknikere arbeider ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften.

Obduksjonsrapporten viser at 13-åringen døde av avmagring. Hun veide 21 kilo og hadde en kroppsmasseindeks (BMI) så lav som 8,8.

– Det er dette som er så rart. Hadde hun virket svekket, hadde jeg reagert, men hun gjorde alle normale ting og virket normal. Jeg så det ikke, uttalte moren, Camilla Lem Heggelund, i et intervju med TV 2.

Tiltalen skildrer hvordan moren gjentatte ganger skal ha forsøkt å unndra seg helsehjelp og inngripen.

Moren skal ikke ha benyttet seg av tilbud i barne- og ungdomspsykiatrien for datteren, selv om dette ble satt som en forutsetning da jenta ble utskrevet fra sykehus.

Moren skal også ha sendt datteren en SMS der hun ba henne ta på seg vekter og løse klær før barnevernet skulle veie henne.

– Hendelser er tatt ut av sammenheng

Morens forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland, har kalt tiltalen «en kvalifisert skivebom».

– Den er fragmentert i formen. Enkelthendelser er tatt ut av sin sammenheng. Vi snakker om en mor som har jobbet mot skole, barnevern og helse gjennom mange år, sa han til NTB da tiltalen ble kjent.

Powered by Labrador CMS