Frilansfotograf Paul S. Amundsen
Frilansfotograf Paul S. Amundsen (foto: Erik Waatland)

Fotografen Paul (40) irriterer seg over dårlig fotojournalistikk: Gir 10 bud til journalister som vil ta bedre bilder

– Fotojournalistikken er ofte bare garnityr til saken - noe som er litt motivasjonsløst plassert ved siden av teksten, i stedet for at det er en del av journalistikken, mener frilansfotograf Paul S. Amundsen (40).

Fotograf Paul S. Amundsen har sett seg lei på at fotografiet blir nedprioritert i norsk presse.

Under journalistkonferansen Hauststormen i Bergen holdt han kurs for de fremmøtte om hvordan fotografiet kan ta større plass i spaltene.

– Situasjonen i dag er at veldig mange journalister, som tar foto selv, bruker så liten tid på bildet at det ødelegger saken.

– Hovedproblemet er at de ikke er bevisst nok på hva de vil med bildene. Ofte er de bare garnityr til saken, noe som er litt motivasjonsløst plassert ved siden av en tekst, i stedet for at det er en del av journalistikken, sier han.

Paul S. Amundsen (f. 1976) er en frilansfotograf basert i Bergen. Han har mer enn ti års erfaring fra flere av landets største mediehus, samt en rekke fagblader og magasiner i inn- og utland, inkludert The New York Times og Politiken. 

Bildene hans har prydet utallige forsider, og han har vunnet 18 priser i den prestisjetunge Årets Bilde-konkurransen.

– For lave ambisjoner

Han oppfordrer journalister til  å tenke hva de vil med fotografiet og mener at bud nummer én er at fotografiet er en like viktig del av journalistikken som teksten.

– Journalister har tydeligvis et forbedringspotensiale. Det er for mange likegyldige og meningsløse bilder i norsk journalistikk. Da mener jeg ikke bare de om er tatt av skrivende journalister, men også profesjonelle fotografer.

– Bransjen tenker feil om fotografiet, man har for lave ambisjoner på fotojournalistikkens vegne og da blir det dessverre mange dårlige bilder i norske aviser. Det kunne blitt så mye bedre.

Han mener at det er et paradoks at man jakter på nye lesere, klikk og brukere, men bruker så liten tid på foto. 

– Dårlig fotojournalistikk støter lesere fra seg, vi må heller bruke det som en ressurs, for det gir bedre saker, bedre trafikk, høyere opplag. Alle tjener på det, i stedet for nedprioritering av den, som i dag.

På Haustormen i Bergen kom han med følgende tips:

10 bud til journalister som vil ta bedre bilder

1. Likestill tekst og foto
2. Kameraet er ikke viktig
3. Lær det grunnleggende
4. Øv deg på å se
5. Vær forberedt
6. Dra hjem til folk
7. Ikke gjør det opplagte
8. Skap en helhet
9. Ikke tenk som en skrivebordsjournalist
10. Øv

Til toppen