Shaidul Alam, her fra et arrangement i 2012 og universitetslektor Jon Petter Evensen på OsloMet.

Lektor Evensen er bekymret for fengslet foto­journalist: Frykter mishandling, isolasjon og manglende retts­sikkerhet

Fotojournalist Shahidul Alam fra Bangladesh sitter fengslet etter å ha stilt opp i et regimekritisk Al Jazeera-intervju.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fotojournalist og aktivist Shahidul Alam fra Bangladesh sitter nå fengslet, etter å ha stilt opp i et intervju hos Al-Jazeera, hvor han blant annet kritiserer landets myndigheter. 

Han ble arrestert i sitt eget hjem, og ifølge Al-Jazeera er det tre hovedårsaker til at han er arrestert:

At Chaidul Alam ikke er en hvilken som helst demonstrant, men en internasjonalt anerkjent fotojournalist, at han utfordret myndighetenes narrativ rundt studentdemonstrasjonene i landet og at han koblet sammen myndighetenes brutale reaksjon på demonstrasjonene med det nært forestående valget i landet. 

Har hatt et langt og tett samarbeid med Norge

Alam er en internasjonalt anerkjent fotojournalist, og har blant annet sittet i juryen til World Press Photo. I 2015 var han i Norge under DOK-festivalen i Fredrikstad.

Jon Petter Evensen er lektor ved fotojournalistutdanningen ved OsloMet, og forteller at utdanningen har hatt et samarbeid med fotojournalisten siden 2003. Blant annet har de sendt flere studentgrupper på studietur til Bangladesh, hvor de har samarbeidet med skolen til Alam. 

- Han er en meget engasjert mann, og har alltid vært det. Han har en aktivistisk holdning i alt han gjør, og er opptatt av menneskerettigheter og sosial ulikhet, sier Evensen.

Fattigdom, urettferdighet og menneskerettigheter har vært et gjennomgående tema i mange av fotoprosjektene hans. 

- Han har vært en tydelig stemme i Bangladesh i mange år, og har brukt mye tid og krefter på å jobbe med disse temaene gjennom foto- og dokumentarprosjekter, sier Jon Petter Evensen. 

Familien og venner er forsiktige

Evensen forteller at han har vært i kontakt med familie og venner av Alam, men at de er sparsomme med informasjonen de ønsker å gi via Facebook og andre sosiale medier. 

- Jeg har tett kontakt med mange av de som er rundt han nå. Han sitter fortsatt fengslet, og de siste rapportene jeg har fått indikerer at han i helgen kommer til å sitte fullstendig isolert, før han skal i retten igjen på mandag, sier Evensen til Medier24 fredag ettermiddag. 

Mandag kom det beskjed fra Evensens kontakter i Bangladesh om at Alam ikke hadde vært til stede under rettshøringen, og at han angivelig ikke har fått noen forsvarsadvokat. 

Evensen forteller at familien og de rundt Alam frykter at han har blitt utsatt for mishandling under avhør, men at de også er sparsomme med å dele detaljer digitalt. 

Det sa også Alam selv da han ble eskortert vekk av politiet for noen dager siden, ifølge CNN. 

- Fordi de er redde for at myndighetene overvåker dem, er de naturlig nok redde for å gi for mange detaljer digitalt, sier Evensen.  

En representant for myndighetene i Bangladesh sa til CNN at politiet ikke har vært voldelige. 

- Det er mange spekulasjoner i mediene. Dette er en klar kommando til politibetjentene på bakken, og de har gjort dette klart overfor mediene og andre: politiet deltok ikke i noen form for slik vold

Redaktørforeningen oppfordrer til løslatelse

Også Norsk Redaktørforening og generalsekretær Arne Jensen har engasjert seg i arrestasjonen av Shahidul Alam. På vegne av redaktørforeningen har de sendt en oppfordring om at Alam må løslates.

Deler av den er gjengitt på bloggen til OsloMet, og der står det blant annet at de oppfordrer til at Alam skal løslates umiddelbart og at alle anklager som kommer av at han kun har brukt sin ytringsfrihet må droppes: 

«On behalf of the Association of Norwegian Editors I call for You to: Immediately and unconditionally release Shahidul Alam, who is a prisoner of conscience, and drop all charges as he has been detained solely for peacefully exercising his human right to freedom of expression». 

- Alt indikerer at arrestasjonen av Alam kun bygger på hans aktivitet som fotograf og som opposisjonell stemme. Han er en av mange, og grunnen til at vi har engasjert oss spesielt for ham er at han samarbeider med fotojournalistutdanningen ved OsloMet, sier Jensen til Medier24. 

Powered by Labrador CMS