BLIR RÅDMANN: Kent Valio (42).
BLIR RÅDMANN: Kent Valio (42). (Foto: NRK)

FOLK

Fra kritisk journalist og redaktør til rådmann i krise-kommune

NRK-journalist Kent Valio blir rådmann i Kautokeino.

Denne uka ble det klart at Kent Valio (42) takker ja til å bli rådmann i Kautokeino kommune. Valio går til stillingen fra jobb som prosjektsjef i NRK Sápmi, og begynner 1. mai. Det melder blant andre NRK.no.

Det er ingen tvil om at det er store utfordringer Valio kommer til:

Kautokeino kommune er på Robek-lista etter store underskudd. Sykefravær er en utfordring, reindrifta er i omstilling. Og kommunen har flere ganger seneste år vært gjenstand for kritisk journalistikk. Blant annet en serie om overgrep i 2006, hvor nettopp Valio selv bidro.

– For å bruke en klisjé så synes jeg det er motiverende å vite at kommunen har store utfordringer som jeg tror det er mulig å løse, sier Valio nå til Altaposten.

Om overgangen fra kritisk presse til offentlig administrasjon, sier han til Altaposten:

– Jeg tror det å være kritisk journalist og det å jobbe i kommunen ikke står i motsetningsforhold til hverandre. Som kritisk journalist hadde jeg også et mål om å utvikle samfunnet i positiv retning, ved å sette søkelyset på det kritikkverdige eller negative. Jeg tror også at de fleste forstår at jeg som kritisk journalist hadde et mål om å forbedre samfunnet.

Valio hadde forøvrig to gode jobbtilbud å velge mellom: Finnmark Dagblad skriver at Valio før jul også fikk tilbud om en doktorgradsstilling i journalistikk ved Universitetet i Helsingfors i Finland. Men han valgte rådmannsjobben i hjembygda:

- Jeg tror at rådmannsjobben er et engangstilbud jeg bare får nå. Alt annet kan gjøres senere, fastslår Valio overfor Finnmark Dagblad.

Til toppen