Aksel Braanen Sterri.
Aksel Braanen Sterri. (Bilde: Poppe, Cornelius)

Frp-politiker raser mot universitetets ansettelse av Aksel Braanen Sterri. Stemplet ham som nazisympatisør og tilhenger av sorteringssamfunnet

Statssekretær Bjørnar Laabak ba den tidligere Dagbladet-kommentatoren om å trekke seg fra sin nye jobb.

For to uker siden fikk Aksel Braanen Sterri ny jobb i akademia da han ble tilbudt en stipendiat-stilling ved Universitetet i Oslo. Dermed var kommentatorens faste medierolle over for denne gang.

Statssekretær Bjørnar Laabak (FrP).
Statssekretær Bjørnar Laabak (FrP).

Men Sterris inntog i akademia har fått statssekretær Bjørnar Laabak i Kommunal- og moderniseringsdepartementet til å reagere kraftig.

I et blogginnlegg (fjernet fra nettet) med overskriften “Universitetet i Oslo tilbyr stipendiat til T4-sympatisør”, spør han om Sterris meninger kan sammenliknes med å ha sympati med systematisk avliving av mentalt syke og fysisk handikappede - som ble gjennomført under andre verdenskrig, skriver NRK.

Bakgrunnen for Frp-politikerens uttalelser er ifølge NRK at Braanen Sterri har gått ut og forsvart sorteringssamfunnet.

I et intervju med Minerva åpnet Sterri opp for sortering på bakgrunn av diagnoser og kjønn, skriver NRK.

I sitt blogginnlegg skriver Laabak:

Jeg er skuffet over UiO. Hadde denne mannen fortsatt vært i Dagbladet hadde jeg av samvittighetsårsaker oppfordret til boikott.

Hele ytringen har fått Braanen Sterris nye arbeidsgiver til å reagere kraftig. De skriver på et innlegg hos Moralistene at de er sjokkerte:

Det er uhørt at et universitet skal ha et meningsfilter, og velge bort den best kvalifiserte kandidaten på grunn av hans eller hennes overbevisninger. Laabak mangler forståelse for akademia og for akademisk frihet. Mangelen på forståelse nærmer seg pinlig når Laabak tror at en stipendiatstilling og en professorstilling er det samme.

Medier24 har forsøkt å komme i kontakt med statssekretæren uten hell. Til NRK forklarer han årsaken til blogginnlegget og reaksjonen om ansettelsen:

– Det han uttaler er at de som har Downs aldri vil kunne leve fullverdige liv – uansett hvor mye vi som samfunn legger til rette for det. Jeg mener det er såpass krenkende uttalelser overfor mennesker med Downs syndrom at jeg synes nok er nok.

Sterri sier til NRK at «hele anklagen har en ubehagelig eim over seg»

 

Laabak har fjernet blogginnlegget, men det er fortsatt tilgjengelig i Googles webcache og lød i sin helhet slik:

Sterri! Trekk deg fra stipendiatet! Action T4 var prosjektnavnet til utryddelse av de som ikke hadde fullverdige liv og kostet staten penger – oppstart 1933 Jeg stiller spørsmål i forhold til Aksel Braanen Sterris uttalelser/holdninger i forhold til personer han mener ikke kan leve et fullverdig liv. Han er sosialdemokrat, han har en sterk penn, med UiOs hjelp er han på full fart inn i akademia, han tar for seg en gruppe, som han mener ikke har mulighet å leve et fullverdig liv, han mener disse koster svært mye for samfunnet, og det kan forstås at han mener det nærmest er en plikt å sikre at disse ikke fødes. I så måte mener han abortgrensen bør være 25 uker for å sikre utsortering. Sterri sier: Først må vi spørre om resultatet av sortering er dårlig. Om det ikke fantes Downs syndrom, ville da samfunnet vært dårligere, og ville vi ønsket oss Downs syndrom om de ikke fantes lenger? Han mener svaret er nei på begge spørsmålene. Han følger videre opp med å underbygge sin argumentasjon med at Downs syndrom er en økonomisk belastning for samfunnet. Jeg stiller spørsmål om UiO skal tilby personer med slike holdninger stipendiater. Mulig kan en person som har studert statsvitenskap bli professor på området «hva som kan eller ikke kan kjøpes eller selges», men UiO har et ansvar for hvilke holdninger som ligger i bunnen hos personer de tilbyr å bli professor. Alle kan pugge, lese og presentere resultater på sine betalte eller ikke betalte funn. Det var jo ikke mannen i gata som klekket ut Aktion T4. Det var akademikerne, legene og professorene som mente samfunnet var mest tjent med at de som «ikke lever fullverdige liv» heller ikke skulle belaste samfunnet. Jeg er skuffet over UiO. Hadde denne mannen fortsatt vært i Dagbladet hadde jeg av samvittighetsårsaker oppfordret til boikott. Jeg er svært skuffet over at en person som Sterri ikke har kunnskap nok eller tilstrekkelig respekt for de mange med Downs han omtaler og som kan lese hva han skriver. Sterris holdninger/uttalelser er sånn jeg ser det identisk med «life unworthy of life» – The euthanasia program – Først at livet ikke er fullverdig og deretter at det på en måte er å «skåne» det enkelte fra å leve et liv med slik belastning. Dette var utgangspunktet til Aktion T4 i 1939 – og de rakk å avlive 70.273 personer de vurderte til å ikke ha et fullverdig liv….. Ble Tyskland et bedre samfunn etter dette prosjektet?? Eller hva mener han som nå skal forske ved universitetet? Sterri! Trekk deg fra stipendiatet Mine skattepenger trenger ikke å finansiere dine holdninger Be personer med Downs syndrom om en uforbeholden unnskyldning!

Til toppen