Eirin Larsen mener Facebook må reguleres mer.

MENINGER:

Selvsagt dropper ikke Facebook Europa

«Seint i går kom den ikke overraskende korrigeringen fra Meta. Men tittel-konklusjonen sto seg lenge før det.», skriver Eirin Larsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det er jo så typisk. Når man har skrevet en kommentar om at «Selvsagt rasler Facebook med sablene», så kommer pressemeldingen om at de ikke gjør det. (For ordens skyld: Jeg peker ikke på direkte årsak-virkning her.) Men: Meta truer altså ikke med å trekke seg ut av Europa. De er pålagt å opplyse aksjonærer om farer i horisonten, er forklaringen.

Og faren er en EU-dom om at nåværende praksis om å lagre europeiske data i USA, er i strid med personvernforordningen GDPR. Må Facebook splittes i to, og alle europeiske data lagres her, er det selvsagt kostbart for Meta. Så det er ikke rart at de må advare aksjonærene. Så hva nå?

Etter neida-pressemeldingen er det fristende å lene seg tilbake i stolen med et «å ja», men jeg syns likevel denne dansen er rimelig interessant. Selv om Meta ikke mente å true Europa kom det jo en reell advarsel til egne aksjonærer om at EU skaper stadig flere problemer.

EU er jo i gang med å (endelig) stikke kjepper i hjulene for Facebook og de andre teknologi-gigantene. Gjennom Digital Services Act og Digital Markets Act krever de mye. EU vil sikre demokratisk kontroll, og ansvarliggjøre plattformene for den enorme makten de har. Når dette går gjennom (og blir til norsk lov), blir det lettere å fjerne ulovlig innhold, og andre veien – å klage på at innhold ble fjernet.

Plattformene må beskytte ytringsfriheten og pressefriheten (!), de må gi innsyn i algoritmene, og la EU føre tilsyn med dem for å sikre at de i seg selv ikke er skadelig. Teknologi-gigantene nektes å benytte sin portvokter-posisjon til å knuse konkurrenter. Det blir for eksempel ulovlig å nekte konkurrenter å lenke ut fra egen plattform. (Har du lurt på hvorfor du ikke finner «bli abonnent»-knapp i Netflix-appen?)

I tillegg raser Meta på børsen og opplever stor nedgang blant unge brukere. Problemer skapte også Facebook-varsleren Frances Haugen, som avslørte at Instagram er skadelig for unge, Facebook ble brukt til menneskehandel og at selskapet avdekket dette uten å gjøre noe med det. Haugen avdekket også at av de millionene selskapet brukte på å motvirke desinformasjon og hindre spredning av falske nyheter på Facebook, så brukte de 13 prosent av pengene utenfor USA, der 90 prosent av Facebook-brukerne er. Meta brukte også 176 millioner kroner på å påvirke amerikanske politikere i fjor, ifølge OpenSecrets. Tallene forteller at Meta bryr seg suverent mest om sitt eget marked, der egne politikere og egne aksjonærer bor.

Så jeg tillater meg å synes at det at Facebook bryr seg nok om Europa til å sende ut en pressemelding om at de ikke truer å droppe oss, er litt interessant. (Selv om den nok hadde kommer fortere dersom det var det amerikanske markedet det var snakk om). Og i hovedsak: At de advarer aksjonærer – selv om de ikke truer med nedstengning (foreløpig) – er jo et tegn på at EUs reguleringer virker.

Det var også interessant å lese reaksjonene i gårsdagens kommentarfelt. Er det en tragedie om Facebook og Instagram forlater oss, eller en velsignelse? Folket er delt, og folket er tilpasningsdyktig.

Uansett: Det skal nok mye til før Mark Z dropper Europa, med over dobbelt så mange, relativt ressurssterke, innbyggere – og brukere av sitt kommende Metaverse.

—————————-

For ordens skyld: En annen versjon av dette innlegget ble også publisert hos Adresseavisen/Midtnorsk Debatt.

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@kom24.no

Powered by Labrador CMS