Valgerd Svarstad Haugland, leder for Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Fylkesmann og tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland boikotter både Vårt Land og Dagsavisen

- Dagsavisen har nemlig støtta et opprop mot Åshild, hevder statens representant i Oslo og Akershus.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Store deler av Kristen-Norge har slått ring om Åshild Mathisen etter at hun fredag fikk sparken og måtte gå fra jobben som sjefredaktør og direktør i Vårt Land.

Avisa Dagen melder lørdag om en rekke profilerte personer som nå både har signert opprop - og varslet oppsigelse av avisa.

En av dem som har reagert og sagt sin mening den siste uka er Valgerd Svarstad Haugland, tidligere politiker, statsråd og KrF-leder. Hun er nå leder av Fylkesmannen i Oslo og Akershus, altså statens og regjeringens representant i de to fylkene.

Eks-politikeren har - i en debatt på Facebook-veggen til tidligere generalsekretær Geir Gundersen i Blå Kors - nå gjort det klart at hun har sagt opp abonnementet på Vårt Land.

 

Tidligere KrF-leder protesterer

Den tidligere KrF-lederen på Facebook.

Og ikke bare det: Svarstad Haugland har også sagt opp abonnementet på Dagsavisen, som er en del av samme konsern, Mentor Medier.

- Dagsavisen støtta nemleg eit brev/opprop mot Åshild. Dette er tragisk!, skriver fylkesmannen, ifølge Dagen.

Hun sikter da etter alt å dømme til at Dagsavisens sjefredaktør og direktør Eirik Hoff Lysholm også signerte et brev fra flere ledere i Mentor Medier med åpen kritikk mot Vårt Land og Åshild Mathisen.

  • Medier24 har forespurt Valgerd Svarstad Haugland om å utdype kritikken, men hun har ikke besvart våre henvendelser. Eks-politikeren har heller ikke besvart Dagens henvendelser.

«Gufs fra 70-tallets partipresse»

Sjefredaktør og direktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen synes ikke noe om boikotten, og kommenterer den slik overfor Medier24: 

- Jeg presiserer at Dagsavisen ikke er en del av det som nå pågår i Mentor Medier og Vårt Land, men må si at jeg lurer på hva som hadde skjedd om Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre pluss en gammel partitopp som for eksempel Gro Harlem Brundtland hadde blandet seg inn i redaktørspørsmålet i Dagsavisen eller hvis Erna Solberg hadde kastet seg inn i kampen for en sittende redaktør i den gamle Høyre-avisen Aftenposten.

- Politisk innblanding i det som åpenbart er en personalsak rundt en redaktør, gir gufs fra partipressen og 70-tallet. Det synes jeg for øvrig at Trine Eilertsen i Aftenposten diskuterte godt i Aftenpodden her om dagen, sier Lysholm. 

 

Slik svarer Lysholm leserne

Dagsavisen-sjefen viser videre til at han har fått flere henvendelser de siste dagene om denne saken, og gjengir derfor et svar han har sendt til flere av disse på e-post: 

«Mentor Medier er et mediehus med kristen formålsparagraf og det jeg oppfatter som en slags bekjennelsesparagraf (eller kristen forankring) for adm.dir og konsernstyret. Det gjør at jeg som leder i Mediehuset Dagsavisen ikke har noen rolle i disse fora, både med personlig og prinsipiell begrunnelse. Likevel har jeg som del av konsernledergruppen støttet den kristne strategien for Mentor Medier, som i praksis definerer Mediehuset Dagsavisen ut av alle viktige diskusjoner og satsinger, da jeg oppfatter at det er i tråd med de kristne eiernes ønsker med konsernet.  

Konsekvensen av dette er at vi har gjort en rekke tiltak for å gjøre Mediehuset Dagsavisen AS (som i dag eies litt under 80 prosent av Mentor Medier) til et eget lite mediekonsern som eier fire papiraviser og ti nettsteder med avstand fra de øvrige publikasjoner i Mentor Medier. Dette opplever jeg at vi har et gjensidig ønske om.

Likevel har konsernstyret bestemt at Mentor Mediers publikasjoner og selskap (alle man har hovedeierskap i, også de som faller utenfor konsernets kristne strategi) skal inngå i felles løsninger for support, digital infrastruktur, regnskap osv. Dette har altså ingenting med innhold, design eller hvert selskaps strategi å gjøre. Det er bare et pålegg om at vi skal opptre som om vi var del av andre og større mediekonsern, som f.eks Amedia eller Schibsted, der alle slike løsninger er felles, uavhengig av de ulike avisers og selskapers egne strategier.

Dette handler om at konsernstyret mener man står sterkere på noen områder, som altså er felles i andre mediekonserner også, dersom det er flest mulig som deler på tjenestene og kostnadene. Når dette har vist seg vanskelig å få til, har jeg signert et brev om dette og dermed stilt meg solidarisk med seks andre kolleger (de som også skal kjøpe eller jobbe med disse konsernfunksjoner / fellesløsninger av infrastruktur):

Felicia Ferreira (publisher i Sveriges største kristne avis, Dagen), Jennie Sjöström (forlagssjef i det kristne, svenske forlaget Libris), Gisle Høvik (adm.dir. i Mediaconnect, Mentor Mediers selskap for opplagssystemer, transport av papiraviser og telefonsalg av avisabonnement bl.a), Kenneth Ericson (økonomisjef i Mentor Medier og ansvarlig for regnskapskjøring, prognosearbeid og budsjetter i hele konsernet), Ole-Jacob Mosvold (konserndirektør i Mentor Medier med ansvar for digitale publiseringsløsninger og fellesprosjekter) og Kristin Steien Bratlie (HR- og organisasjonsdirektør i hele Mentor Medier-konsernet).»

 

Powered by Labrador CMS