Jimmy Åsen (til venstre) har dratt det største lasset med krigsavisa, mens Per Eckholdt har skrevet «Pappas historie», om faren som var krigsseiler.
Jimmy Åsen (til venstre) har dratt det største lasset med krigsavisa, mens Per Eckholdt har skrevet «Pappas historie», om faren som var krigsseiler. (Foto: Trond Nøstvold Tou/KV)

Fylte hele avisa med stoff fra krigens dager

Slik markerte Kragerø-avisa 70 år med fred.

Mange aviser markerer i disse dager at det er 70 år siden 2. verdenskrig tok slutt. En av disse er Kragerø Blad Vestmar, som tirsdag gjorde jobben grundigere enn de fleste:

Hele avisa var fylt med stoff om krigen. Dette forteller publiseringsredaktør Trond Nøstvold Tou om prosjektet:

- KV har tradisjon for å trykke en del lokalhistorisk stoff, særlig på lørdager. Vi vet at dette stoffet settes pris på av mange av leserne, og samtidig mener vi det er en del av vårt samfunnsoppdrag å opplyse yngre generasjoner om hva som har skjedd i lokalsamfunnet tidligere.

- I forbindelse med at det i år er 75 år siden okkupasjonen og 70 år siden frigjøringa, bestemte vi oss for å gi ut en helt spesiell utgave av papiravisa. Med unntak av livsløpssidene, tv-/radiosider og annonser inneholder ikke tirsdagens KV annet enn notiser, artikler og reportasjer knyttet til 2. verdenskrig – og alt er lokalt forankret, skriver Nøstvold Tou om avisa. 

KVs+krigsavis

KV har vært opptatt av ikke bare å gjengi mer eller mindre kjent stoff, men har også servert de mest historieinteresserte leserne «nyheter».

- Det gjør vi blant annet i form av et større intervju med Thor Øverland. Han har i flere tiår vært bosatt i Drangedal, og levd et rolig og anonymt liv. Men under krigen var han mekaniker for den kjente danske flygeren og krigshelten Kaj Birksted, som nå ligger begravet på Skåtøy. 

Redaksjonen forteller om et tidkrevende og grundig arbeid, som hele staben har bidratt til. Men især en av journalistene har tatt en tung bør:

- Heldigvis har vi en redaksjon som ikke er redd for en utfordring, og dessuten har det vært til stor hjelp å ha en egen hobbyhistoriker, Jimmy Åsen, i redaksjonen. Mye av byrden har vært på hans skuldre, men dette har han løst med glans, skriver publiseringsredaktør Nøstvold Tou.

Avisen var spent på mottakelsen, men den var solid: Både redaksjonen og de enkelte journalistene har fått mange gode tilbakemeldinger. Fra alle slags lesere - inkludert skoler som har bedt om fulle klassesett av avisa. 

Til toppen