Her er prosjektgruppa som har utredet Faktisk - fra venstre: Ola Strømman, Dagbladet; Ingrid Reime, VG; Gunn Kari Hegvik, VG; Jari Bakken, VG; Silje Sjursen Skiphamn, VG; Bjørn Reizer Johannesen, VG; Kristoffer Egeberg, Dagbladet; Tore Bergsaker, Dagbladet og Audun Aas, Dagbladet. Flere av disse vil snart jobbe på fulltid i det nye prosjektet.

Denne gjengen har gjemt seg på et kott i flere måneder. For å tenke ut det som snart lanseres som Faktisk.no

Dermed får Norge et faktanettsted inspirert av prosjekter som Snopes, Viralgranskaren og Politifact. Bak initativet står et sjeldent samarbeid mellom Dagbladet, VG og NRK - og kanskje flere.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

HVA blir Faktisk? Redaktør Kristoffer Egeberg forklarer:

Posted by Medier24 on 21. mars 2017

 

Dagbladet, VG og NRK står bak et nytt nettsted og selskap som skal faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter.

Både politikere og mediene selv skal under lupen - samt snakkiser som går viralt i sosiale medier. 

– Dette er en historisk dag, samarbeidet er historisk, og jeg er glad det kommer i en tid der det offentlige ordskiftet er preget av udokumenterte påstander og noen ganger blank løgn, sier VGs ferske sjefredaktør Gard Steiro.

Historisk samarbeid mellom VG, Dagbladet og NRK, her ved sjefredaktørene Thor Gjermund Eriksen, Gard Steiro og John Arne Markussen.

Det nye prosjektet har fått navnet Faktisk og redaksjonen skal arbeide helt uavhengig av eierne og partnerne.

Den består av ansatte i alle de tre mediehusene, og jobben deres blir å ha et falkeblikk på det politiske ordskiftet, men også et kritisk blikk på mediene.

  •  Se også hele pressekonferansen helt nederst i saken. 

Posted by Faktisk on Tuesday, March 21, 2017

 

Fra pressekonferansen på Litteraturhuset tirsdag ettermiddag.

Påstander og poster i sosiale medier skal saumfares, det samme skal debatter og kommentarer.

Og ikke minst skal de avsløre faktiske nyheter.

Målet er å bidra til et mer faktabasert og rausere ordskifte i Norge. Tjenesten lanseres i løpet av våren.

– Strømmen av informasjon er større enn noen gang. Vi håper at Faktisk skal hjelpe publikum til å navigere i informasjonsflyten, slik at de kan ta bedre og mer opplyste beslutninger basert på fakta, sier sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet.

 

Opprydning

Redaktør for den nye tjenesten blir Dagbladets prisbelønte gravejournalist Kristoffer Egeberg. Han sier vi nå befinner oss i en situasjon hvor alt blir stemplet som falske nyheter. Det bildet skal Faktisk rette opp i.

– Vi skal ikke utelukkende avdekke falske nyheter. Vi håper vel så mye å bidra til opprydningen, å veilede folk, å gjøre folk mer kildekritiske. Utgangspunktet er kildekritikk uten nødvendigvis å stemple ting som usannheter eller løgn. Vi håper på sikt at dette vil skape et mindre polarisert ordskifte, sier Egeberg.

 

Viktig prosjekt

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund gleder seg over initiativet.

– Dette er et viktig samarbeidsprosjekt. At flere nasjonale medier går sammen om dette og inviterer flere aktører til å bidra, er veldig positivt. Jeg håper dette vil bidra til å opprettholde en god og opplyst samfunnsdebatt

– Kildekritikk ligger i pressens ryggmargsrefleks. Gjøres dette arbeidet godt og grundig vil faktasjekken kunne avdekke feil og i verste fall løgner, sier hun.

Faktisk skal være gratis og tilgjengelig for alle - også andre medier som vil bruke innholdet. 

Prosjektet er åpent for flere samarbeidspartnere, også medier. I dag er både NTNU og IBM allerede involvert. Sistnevnte ikke minst gjennom sin erfaring fra kunstig intelligens og innholdsanalyse.

I oppstartsfasen har Fritt Ord, Stiftelsen Tinius og Dagbladets stiftelse bidratt med til sammen seks millioner kroner.

Faktisk etableres som et aksjeselskap eid av VG og Dagbladet, men NRKs styre og generalforsamling skal ta stilling til om også de skal gå inn på eiersiden.

 

Se hele pressekonferansen her:

NÅ: Slik blir faktasjekktjenesten Faktisk. Dagbladet, NRK, VG med flere presenterer:

Posted by Medier24 on Tuesday, March 21, 2017

 

 

Powered by Labrador CMS