Gisle Oddstad slutter som fotosjef i VG.
Gisle Oddstad slutter som fotosjef i VG. (Foto: VG)

FOLK

Gisle Oddstad slutter som fotosjef i VG etter 11 år: – Skrekkblanda fryd

– Jeg tror ikke noen har sittet så lenge som meg, sier Gisle Oddstad.

Siden sommeren har Gisle Oddstad hatt permisjon fra stillingen som fotosjef i VG. Han har i stedet vært prosjektleder for ombygginga av nyhetsrommet, sammen med administrasjonssjef Andreas Arnseth.

Det har gitt Oddstad tid til å tenke litt, forteller han til Medier24. 

– Jeg skal fotografere igjen. Det har jeg tenkt på lenge faktisk. Jeg har jo fotojournalistiske ambisjoner, sier han. 

Mens Oddstad har ledet ombyggingsprosjektet, har Annemor Larsen vært vikar som fotosjef. Det skal hun være fram til slutten av mars 2019. 

Oddstad forteller at det nye nyhetsrommet har blitt superbra. 

– Når alt er ferdig så tror jeg veldig mange vil tenke at det ble veldig fint, etter en periode i høst med mye bygging, støv og mas med å flytte seg rundt før ting ble helt ferdig. 

 

Tilbake som fotograf

– Har du det fortsatt i fingrene etter 11 år i sjefsstolen? 

– Jeg har skrekkblanda fryd. Jeg har enorm respekt for mine kolleger, men jeg har jo jobba litt med å ta bilder i mellom for å holde meg varm. 

– Jeg tror ikke noen har sittet så lenge som meg. Det har jo gått utrolig bra med VG og fotoavdelingen fra før jeg begynte. Vi har høsta priser i hytt og vær, og bygd opp noe veldig bra. Men så merker man at tida går. Det gir slitasje. Nå er det på tide å restarte, sier Oddstad. 

Undervis i byggeprosjektet fikk Oddstad oppleve hvor bra det har gått med Larsen som fotosjef. 

– Jeg innså at tida kan være akkurat nå. Ting er i trygge hender og vel så det, sier han. 

– Så Annemor har vært en god vikar?

– Veldig bra. Utrolig bra. Det har vært moro å sitte på sidelinja og følge med. 

 

Får kick av breaking news

På spørsmål om det er noen bilder Oddstad husker ekstra godt fra de siste 11 årene, svarer han: 

– Bjørn Delebekk og verdens beste sportsbilde. Espen Rasmussen som vant Årets bilde for noen år siden. Mye Harald Henden. Og så har vi kjempedyktige frilansere som leverer varene hver eneste dag. Hele hurven av fotografer har et eller annet bra. 

– Har det vært en takknemlig gjeng å være sjef for? 

– Ja veldig. Det er opp- og nedturer, som alle andre steder. Men det har stort sett vært veldig givende å være lederen til gjengen. Nå skal jeg gå tilbake og være en av dem. Jeg håper at jeg har gjort jobben min så OK at vi er venner alle sammen. Slik at jeg kan gli inn i gjengen, sier han. 

På spørsmål om Oddstad har plukka seg ut noen prosjekter når han nå skal begynne som fotograf igjen, svarer han: 

– Jeg får et ordentlig kick av på jobbe med breaking news. Ellers tror jeg at jeg er litt potet. Fjortendager i Asia for å ta sort/hvitt-bilder er ikke noe for meg. Jeg vil være der når det skjer, og rykke av gårde og løse noe «on the fly». Det syns jeg er mest artig, sier han og fortsetter: 

– Det er klart i VG, så må du klare å mestre det meste. Du trenger ikke verdensmester i hver ting, men takle det meste OK. 

 

– Avventer 

Som nevnt skal Annemor Larsen fortsette som vikar i sjefsstillinga i fotoavdelinga ut mars. 

– Vi ser nå på hvordan vi best skal jobbe i fotoavdelingen i årene som kommer. Vi avventer derfor å besette lederstillingen permanent til vi er i mål med det arbeidet. Inntil videre har Annemor Larsen takket ja til å fungere som fotosjef, og det er vi glade for, sier Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG.

Hun forteller at de nå ser fram til å styrke laget med Oddstad tilbake som utøvende fotograf. 

– Gisle har ledet Norges beste fotoavdeling, og det står respekt av jobben han har gjort. Gisle brenner for fotojournalistikken og for menneskene han har vært leder for, sier hun. 

Til toppen