ESPEN EGIL HANSEN, sjefredaktør og administrerende direktør i Aftenposten.
ESPEN EGIL HANSEN, sjefredaktør og administrerende direktør i Aftenposten. (Arkivfoto: Gard L. Michalsen)

Googles britiske skatteforlik kan bane vei for andre land. Skulle bare mangle, mener Aftenposten-sjef

- Andre må ikke leve under helt andre rammevilkår, sier Espen Egil Hansen.

Oslo (NTB): Før helgen inngikk Google avtale om å betale 1,6 milliarder kroner i skatt til Storbritannia. Vilkårene bør være de samme i Norge, mener Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen.

Forliket mellom Google og britiske myndigheter gjelder skatt for årene tilbake til 2005. Dessuten må internettgiganten framover betale mer skatt av sine engelske annonseinntekter.

I Norge har særlig Schibsted frontet kravet om lik skatt for norske medieaktører og multinasjonale selskaper som Google og Facebook, skriver Dagens Næringsliv. Hvis ikke, tror de det blir umulig å vinne kampen mot nettgigantene.

– Andre må ikke leve under helt andre rammevilkår. Det er et minstemål at Google, Facebook og andre betaler skatt på samme måte som oss, sa Aftenposten-redaktør Hansen under et innspillsmøte i regi av Mediemangfoldsutvalget mandag.

Ifølge Financial Times kan forliket i England bane vei for høyere skatteregning for Google også i andre land.

Avgjørelsen er en del av en større trend, mener skatteadvokat Bettina Banoun i advokatfirmaet Wiersholm.

– Norske myndigheter er offensive når det gjelder å se til at Norge skal ha beskatningsretten til de inntekter som genereres her. Dette er del av en internasjonal trend, som også OECD-programmet BEPS hører til. Der arbeider man mot overskuddsflytting, som det jo kan se ut som Google har erkjent å ha drevet med, i og med at de nå går med på å betale mer skatt til Storbritannia, sier Banoun.

Til toppen