November 2016: En facebook-gruppe er samlet i Nydalen i Oslo. De lager et hylekor mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.
November 2016: En facebook-gruppe er samlet i Nydalen i Oslo. De lager et hylekor mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. (Bilde: Terje Bendiksby, NTB Scanpix)

Grønt drama, usikker økonomi og sosiale medier - slik oppsummerer NTB nyhetsåret 2016

Dette preget nyhetene og overskriftene i år, ifølge nyhetsbyrået - med en kronologisk årskavalkade.

  • Endret

Mye prat om det grønne skiftet endte med grønt drama i budsjettforhandlingene.

Sosiale mediers makt og utbredelse ble tydeligere.

Norsk økonomi tok seg opp, tross usikre tider i petroleumsbransjen.

Det er noe av det som har preget nyhetsåret 2016.

 

En kvinne med sykkel og koffert passerer den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

 

Januar

1. januar: Strid rundt utsendelse av asylsøkere til Russland preger hele måneden. Regjeringen får massiv kritikk fordi folk returneres uten realitetsbehandling av søknadene deres.

1. januar: 13 år gamle Angelica blir funnet død nyttårsaften i en hytte på Beitostølen i Valdres, dødsårsak: avmagring. Barnevernet, skolen og helsevesenet etterforskes. Moren blir tiltalt for grov omsorgssvikt. Hennes versjon av datterens historie utgis i bokform i november, et halvt år før rettssaken.

15. januar: Kripos' cold case-gruppe gjenopptar Birgitte Tengs-saken, gruppens første sak. Cold case-gruppa bistår også i saken der ettårige Martine fra Ringerike døde i 2006. I oktober blir jentas dagmamma siktet.

17. januar: Kongeparet blir feiret av folket etter 25 år på tronen. Markeringene pågår fram til høsten.

18. januar: Et fat nordsjøolje selges for 27,67 dollar, den laveste prisen på 13 år og lavest i 2016.

19. januar: Transocean-saken, Norgeshistoriens største skattesak, blir overraskende trukket av Økokrim etter 11 års etterforskning. Riksadvokaten vil granske Økokrim, og de tiltalte blir i september tilkjent 42 millioner kroner i erstatning.

 

Februar

3. februar: VG avslører at privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen i flere år bløffet Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell. I september blir han siktet for bedrageri, dokumentfalsk og uakseptabel påvirkning av parter i retten.

4. februar: Norge og Russland inngår avtale om retur av asylsøkere.

8. februar: Tidligere polititopp Eirik Jensen tiltales for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Saken blir utsatt flere ganget og skal etter planen opp i Oslo tingrett i januar 2017

15. februar: Odins soldater patruljerer for første gang i Norge. Etter noen uker i norske byer blir det splittelse og frafall i gruppa.

18. februar: Det russiske teleselskapet Vimpelcom, som er delvis eid av Telenor, innrømmer korrupsjon og inngår forlik med amerikanske myndigheter om å betale om lag 6 milliarder kroner for lovbrudd i perioden mellom 2006 og 2012.

19. februar: Politi og voldtektsmottak slår alarm da 40 prosent av kvinner utsatt for overgrep i 2015, ble det etter å ha møtt noen via nettdating eller apper som Tinder.

20. februar: En tidligere sjøfartsinspektør peker ut to fra ferjemannskapet som skyldige i Scandinavian Star-brannen 6. april 1990, der 159 personer mistet livet. Det fører ikke til siktelser.

 

Mars

9. mars: Smågodtkrigen før påske skaper debatt. Over hele landet hamstrer folk snop i kilovis etter at butikkjedene dumper prisene til 2,90 kroner per hekto.

10. mars. Frykten for zikafeber kommer til Norge da Folkehelseinstituttet opplyser at to gravide kvinner i Norge har testet positivt på viruset.

15. mars: Etter fem år i isolasjonen stevner terrordømte Anders Behring Breivik staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene.

17. mars: Norges Bank senker styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent mens bankene, med lave utlånsrenter, slåss om kundene.

29. mars: Kunnskapsdepartementet anmelder den private høyskolen Westerdals, som blir siktet for grovt bedrageri av 35 millioner kroner i uberettiget statstilskudd. Ledelsen innrømmer ikke ansvar, men tilbyr å tilbakebetale deler av beløpet. Før sommeren inngår 700 elever et forlik med skolen.

 

 

Søk etter helikopterstyrten på Turøy i april. Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix

 

April

1. april: Etterforskere fra flere politidistrikter på Østlandet koordinerer innsatsen mot «borebanden» som i løpet av få uker har begått innbrudd i minst 40 boliger.

3. april: Fellesforbundet og Norsk Industri blir enige om en løsning i årets hovedoppgjør, med nulloppgjør. De fleste bransjer kommer i havn med sine oppgjør.

3. april: Panamapapirene, tidenes største dokumentlekkasje, ryster også Norge gjennom avsløringene av at DNBs datterbank har bistått kunder i å opprette 42 selskaper på Seychellene.

11. april: Kirkemøtet åpner for at homofile kan gifte seg i kirken, men prester og kirkelig ansatte skal kunne reservere seg. Det utløser et ras av utmeldelser av Den norske kirke.

20. april: Anders Behring Breivik vinner fram i søksmålet mot staten. De strenge restriksjonene i fengselet er, ifølge dommen fra Oslo tingrett, umenneskelige og nedverdigende. Saken ankes og berammes til januar 2017.

29. april: 13 personer omkommer da et helikopter styrter ved Turøy i Hordaland klokken 12. Årsaken skal være utmattingsbrudd i et av planetgirene som ikke ble fanget opp av feilvarslingssystemene.

 

Mai

11. mai: I revidert statsbudsjett øker regjeringen oljepengebruken med 10,4 milliarder kroner og gir 900 millioner til tiltak for å motvirke oljeledigheten. Det er ifølge opposisjonen for lite og for sent.

18. mai: For første gang på over 20 år åpnes det for oljeleting i helt nye områder. Tre av ti nye områder ligger i Barentshavet utenfor Øst-Finnmark. Leting nær iskanten får stor motbør.

24. mai: En lærer dømmes i Gjøvik tingrett til 12 års forvaring for 225 sexlovbrudd mot 110 fornærmede, de fleste jenter fra 9 til 15 år, i en av de mest omfattende overgrepstiltalene i Norge.

26. mai: Som første i Norge blir danseren Julio Kopseng i Borgarting lagmannsrett dømt til lovens strengeste straff, 21 års forvaring, for en rekke voldtekter og mishandling.

 

Bakkemannskapene tar farvel med det siste flyet med passasjerer som tar av fra Rygge sivile lufthavn utenfor Moss, høsten 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

 

Juni

1. juni: Stortingets omstridte flypassasjeravgift innføres. Ryanair varsler at selskapet avvikler basen sin på Moss Lufthavn Rygge fra 1. november, men vil fortsette å fly fra Gardermoen i stedet.

10. juni: Stortinget vedtar en rekke innstramminger som gjør norsk asylpolitikk strengere enn noensinne.

17. juni: Advokat Amir Mirmotahari varetektsfengsles og siktes for å ha bedt en torpedo kidnappe et voldtektsoffer og sabotere et utested i Fredrikstad. Siktelsen utvides til smugling av narkotika inn til to klienter i Bergen fengsel.

29. juni: Tre menn dømmes i Høyesterett til fengselsstraffer fra sju måneder til fire år og seks måneder for terrortilknytning og for å ha støttet IS i Syria. Det er første gang en norsk domstol behandler en sak om forbudet mot å delta i og støtte en terrororganisasjon.

30. juni: Norske reiseoperatører opplever opp mot 75 prosent reduksjon i solgte reiser til Tyrkia i kjølvannet av gjentatte terrorangrep mot landet.

 

Juli

1. juli: Kommunenes frist for å gi beskjed om man ønsker sammenslåing eller ikke, utløper, med positivt vedtak i 127 kommuner. 264 har vedtatt å fortsette alene. Kommunaldepartementet utvider fristen til ut året.

8. juli: Soppen gråskimmel ødelegger over halvparten av jordbæravlingene til bønder i Agder og Rogaland i bransjens verste jordbærkrise noensinne.

22. juli: Fem år etter bomben i regjeringskvartalet og drapene på Utøya markeres angrepene over hele landet. Plasseringen og utformingen av det planlagte minnesmerket i Hole er fortsatt et hett tema.

25. juli: Litauiske Donatas Lukosevicius dømmes i Nordhordland tingrett til 18 års forvaring for drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja i 2014.

31. juli: Arbeidsledigheten passerer 5 prosent, høyeste andel på ti år. Det er 139.000 arbeidsløse.

 

August

4. august: TV 2 lar være å søke om ny avtale som formidlingspliktig kommersiell kringkaster. Kanalen skal spare 350 millioner og kutte minst 177 årsverk.

5. august: Det blir kjent at prinsesse Märtha og Ari Behn skal skilles etter 14 års ekteskap.

15. august: Kirken innfører digital registrering av medlemskap og får ny rekord i ut- og innmeldinger. Per 1. desember er 39.916 utmeldt og 2.870 innmeldt i år.

15. august: For første gang kritiserer norske toppolitikere åpent en amerikansk presidentkandidat da Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Donald Trump er farlig. Utenriksminister Børge Brende (H) mener Trumps uttalelser er urovekkende

24. august: Pokémonstriden på Stortinget topper seg da Venstre-leder Trine Skei Grande spiller under den åpne høringen om Forsvarets langtidsplan.

26. august: Den nye og omdiskuterte fraværsgrensen i videregående skole på 10 prosent fører til stor pågang hos fastlegene fra elever som trenger sykemelding for mindre forkjølelser.

 

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen med avisas forside fredag 9. september.
(Foto: Erik Johansen / NTB scanpix)
Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen med dagens forside av Aftenposten som i helhet er viet et forsidebrev til Facebook-sjefen Mark Zuckerberg der de kritiserer selskapets beslutning om å sensurere et fotografi fra Vietnamkrigen. Bilde: Erik Johansen / arkivfoto

 

September

5. september: Forfatter og journalist Tom Egeland stenges ute fra Facebook etter at han deler bildet av «napalmjenta» fra Vietnamkrigen. Aftenposten og statsminister Erna Solberg går i bresjen for en kampanje som ender med at Facebook likevel vil godta bruk av bildet.

8. september: Henning Hotvedt dømmes til 13 års fengsel for drapet på tolv år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999.

12. september: I hijab-saken dømmes en frisør i Jæren tingrett til en bot på 10.000 kroner for å ha nektet en muslimsk kvinne tjenester fordi kvinnen bar det religiøse hodeplagget hijab.

Kjartan Sekkingstad under en pressekonferanse på Gardermoen i september. Bilde: Vidar Ruud, NTB Scanpix

17. september: Norske Kjartan Sekkingstad løslates etter over ett års fangenskap hos den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene.

19. september: Lenge før måneden er over er det satt nye rekorder i antall dager med over 20 grader. Årets septembermåned blir den varmeste siden 1900 og varmere enn sommermåneden juli.

27. september: UDI vil avvikle 10.800 mottaksplasser på nyåret fordi det kommer langt færre asylsøkere til Norge enn ventet. Regjeringen tror det vil komme maksimalt 3.550 asylsøkere i år. Ikke siden 1997 er det kommet færre asylsøkere til landet.

29. september: Komiker Kristian Valen dømmes til 21 dagers fengsel for å ha truet polititjenestemenn og for å ha båret en våpenkopi rundt på Aker Brygge i svært beruset tilstand. Valen anker.

 

Oktober

6. oktober: Forslaget til statsbudsjett for 2017 provoserer med bilpakken, som gjør det billigere å eie bil, men øker avgiftene på bensin og diesel med 35 og 15 øre.

7. oktober: 17-åringen som drepte en ansatt ved en barnevernsinstitusjon i 2014, blir dømt til forvaring i ni år, og blir det første barn i norsk rettshistorie dømt til forvaring. Hun var 15 år da hun begikk Vollen-drapet. Høyesterett skal vurdere straffutmålingen.

11. oktober: De første skremmeklovnene dukker opp i Norge, men trenden ebber ut i løpet av måneden.

11. oktober: Sykehusstreiken ender med tvungen lønnsnemnd etter nesten fem uker, mens oljeservicestreiken ender med enighet. Lokførerstreiken fortsetter til 30. oktober og energistreiken helt til 11. november

26. oktober: Statoil må inn på teppet hos Petroleumstilsynet etter flere branner, lekkasjer og evakueringer på kort tid. Det skal granskes om det er en sammenheng med redusert bemanning.

31. oktober: Oljebransjen passerer 40.000 stillingskutt på drøyt to år.

 

Skuespiller Kristoffer Joner.
Skuespiller Kristoffer Joner var plutselig midt i nyhetsbildet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 

November

2. november: Tidligere leder Kjell Gunnar Larsen og sju tidligere ansatte i SOS Rasisme dømmes i Haugaland tingrett til fengsel i opptil to år for grovt bedrageri.

3. november: Ubaydullah Hussain står tiltalt for terrorrekruttering, som første i Norge. Den tidligere frontfiguren for Profetens Ummah er tiltalt for å ha rekruttert minst sju personer til ekstremistgruppa IS, noe han benekter. Aktor ber om 10 års fengsel.

10. november: Tre skogsarbeidere fra Litauen mister livet i et massivt leirskred på Sørum.

12. november: VG avslører at ledelsen i Vest politidistrikt i perioden 2013-2015 skal ha gitt instruks om at narkotikakriminalitet, også alvorlige saker, måtte legges bort, fordi slike tar for lang tid.

18. november: Politiets operasjon Dark Room avdekker grove overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder. Minst 51 personer har utveksler mer enn 150 terabyte med datamateriale på det mørke nettet.

20. november: Boligprisene har på ett år steget 12 prosent på landsbasis, og over 20 prosent i Oslo.

21. november. Skuespiller og lokalpolitiker Kristoffer Joner (Ap) og NOAS aksjonerer mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) på Facebook. Hun svarer med å kalle det enorme engasjementet rundt Joner for et hylekor.

27. november: Politiet i Agder skyter og dreper en 35 år gammel mann i Kristiansand. Ifølge politiet skjøt mannen mot dem først. Spesialenheten etterforsker om politiet har gjort noe straffbart.

30. november: Regjeringen snur i Storskog-saken og gir instruks om at alle asylsøkere som kom via Russland, likevel vil få sine søknader realitetsbehandlet i Norge.

 

Partileder Siv Jensen og parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik på vei ut etter ekstraordinært landsstyremøtet i Frp i slutten av november. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix

 

Desember

3. desember: Regjeringen Solberg overlever budsjettkrisen etter at begge støttepartiene KrF og Venstre først bryter forhandlingene, men så inngår budsjettforlik rett før finansdebatten.

5. desember: Et norsk-pakistansk ektepar blir i Borgarting lagmannsrett kjent skyldig i å ha drept sin 24 år gamle svigersønn, hans bror og hans far i Pakistan i 2013.

5. desember: En 14-årig gutt og en 48-årig kvinne blir knivstukket i skolegården til barneskolen Wilds Minne i Kristiansand. Begge dør av skadene på sykehuset. En 15 år gammel gutt tilstår dobbeltdrapet.

7. desember: Stortinget stemmer ned forslag om å utsette slukking av FM-nettet. Dermed går overgangen til DAB-radio som planlagt, med start i Nordland 11. januar.

9. desember: Den trendsettende ungdomsserien «Skam» selges til USA, der en amerikansk versjon er planlagt produsert allerede i 2017.

11. desember: Opposisjonen på Stortinget krever at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) forklarer seg om den påståtte asylavtalen mellom Norge og Russland.

12. desember: Nordsjøolje når årets høyeste pris, 57,50 dollar per fat, den høyeste prisen siden juli 2015, etter at store oljeprodusenter i og utenfor OPEC avtaler å kutte i produksjonen.

14. desember: Telenor-sjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted har felles pressekonferanse etter flere dagers spekulasjoner om stor konflikt mellom dem. Begge fortsetter i sine stillinger.

19. desember: Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres. Landene gjenopptar forhandlingene om frihandelsavtale.

20. desember: Statsminister Erna Solberg (H) gjør endringer i regjeringen. Høyres Frank Bakke-Jensen og de to Frp-politikerne Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes går inn i regjeringen og erstatter henholdsvis europaminister Elisabeth Vik Aspaker (H), justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og olje- og energiminister Tord Lien (H).

20. desember: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) gir ikke tillatelse til å skyte fire ulveflokker i Hedmark.

 

  

Til toppen