Nils Apeland (Foto: Frida Marie Grande).
Nils Apeland (Foto: Frida Marie Grande).

Sommerpraten

Kommunikasjonsgründeren ødela sjefens luksusbil da han var sommervikar

– Mens jeg satt i vaskehallen på Alexander Kiellands plass, hørte jeg det sildre fra baksetet, forteller Nils Apeland i Sommerpraten.

 I «Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i og tett på mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

Neste mann ut er Nils Apeland, kommunikasjonsrådgiver og gründer av Talerlisten. 

– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2020?

– For meg er det tre spor: Jeg har brukt VG og NRK mer enn normalt for å følge med på antall smittede og døde. Jeg har fulgt sedvanlig med i DN, E24, Kampanje og Finansavisen for å holde meg oppdatert, og funnet dybde og perspektiv i Morgenbladet, Klassekampen og Filter. For øvrig har jeg oppfylt nyttårsforsettet mitt om å se mer på TV, for jeg har sett både Scandinavian Star-dokumentaren, Tiger King, The Last Dance, Vinyl, Heksejakt og Rådebank - så litt for enhver smak altså... 

– Hva er årets flause til nå?

– Donald Trump.

– Hvilken bransjeperson har imponert deg i år?

– Jeg har latt meg imponere av Even Aas-Eng, en utrettelig og kreativ medieperson som har skapt mye bra. Å lansere Filter nyheter i magasinformat, synes jeg var offensivt. Jeg vet ikke om Christer Falck er en bransjeperson, men hans Koronarulling fra Sentralen synes jeg også var imponerende. Jeg så mange av konsertene og sendte penger til artistene.

– Hva gjør du i sommer?

– Sommeren tilbringes på egen hytte på en øy på Hvaler, med bading, fisking, lesing, vannski og god mat. Sommerlektyren er blant annet Showtime! av Henrik Langeland. Anbefaler for øvrig boka Knytta til Hytta av Magnus Helgerud. Strålende karakteristikker og innsikt om norsk hyttekultur.

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie?

– De fleste. Jeg er glad i papiraviser og sterk kaffe, og henter avisene mine med båt på Søndre Sandøy og koser meg med dem på brygga eller terrassen utover dagen. Ellers er jeg mindre på nett og telefon, men er glad i NRK både som lyd og på nett. TV har vi ikke her, og det er ikke noe savn. Jeg kommer også sikkert til å høre noen podkaster, men da blir det nok en pause fra det faglige. Hørte nylig «Wind of Change», den likte jeg godt!

– Hva er den største tabben du har gjort som sommervikar? Om du aldri har vært sommervikar: Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

– Ha ha. Jeg var sommervikar i informasjonsavdelingen til Ringnes på 90-tallet da jeg var 23 år. Jeg skrev og laget presentasjoner. Men én dag ble jeg sendt for å vaske bilen til administrerende direktør, en diger luksusbil. Mens jeg satt i vaskehallen på Alexander Kiellands plass, hørte jeg det sildre fra baksetet. Der sto vinduet oppe, og vannet fosset inn! Jeg fortet meg å skru på motoren for å få opp vinduet. Da kom bilens radio-antenne automatisk opp seg på panseret, akkurat i tide til at den ble brukket tvert, av skinnen med børster og vann som gikk over bilen. Så det ble en flau forklarings-seanse for meg, og en dyr bilvask. 

– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer?

– Til dem som jobber i redaksjon: Ikke let der alle andre leter. Finn dine egne, rare saker.

Til toppen