Hederspris til Marit Hommedal (t.v.), talentpris til Aina Fladset.
Hederspris til Marit Hommedal (t.v.), talentpris til Aina Fladset.

Gullparaplyen: Hederspris til Marit Hommedal. Talentpris til Aina Fladset

Bergen-journalistene hedret både ungt talent og erfaren fotograf fredag kveld.

Under prisfesten for «Gullparaplyen» fredag kveld, feiret Bergen journalistlag de beste journalistiske prestasjonene det siste året.

I tillegg til de forskjellige prisene, delte juryen ut en hederspris - og en talentpris.

Hedersprisen gikk til den erfarne frilansfotografen Marit Hommedal, mens den unge BA-journalisten Aina Fladset fikk talentprisen.

Dette sier juryen om de to prisene:

Hedersprisen:

Prisen går til en kollega som beskrives som tøff. Dyktig. En drøm å samarbeide med, sier alle de som har jobbet med henne. Stiller alltid opp. Og er svært pålitelig. Lavmælt – men med glimt i øyet. I motsetning til mange av oss mangler hun spisse albuer og et markert ego. Usedvanlig kollegial og smittende positiv, forteller hennes kolleger.

Du har sette henne over alt. En tøffing som sa opp fast jobb og gikk over til freelancetilværelse. Fra den posisjonen serverer hun hele landet med blinkskudd.

Kolleger sier hun får selv de mest sjenerte intervjuobjekter til å trekke på smilebåndet og den mest verdensvante artist til å dingle med beina.

Hun er ikke bare en fotograf. Men også en dyktig journalist. Hun følger med som smeden selv i de mest langdryge og kjedsommelige intervjuer – på hvileløs jakt etter poenger, motiv og uttrykk.

Hedersprisen går til en person som har et eget lag med eldre menn i ledende posisjoner

«Da tar du kanskje med deg den trivelige vossatausen,» sa Per Lønning til journalisten en gang han skulle gå ut mot flyselskapet SAS fordi de hadde laget en helsidens annonse som ikke var helt i tråd med de verdier kirken står for. Vossatausen ble med og fikk biskopen til å se ut som en brølende løve der han rev dagens utgave av BT i fillebiter.

Vinneren lider absolutt ikke av autoritetsskrekk og ommøblerer gjerne et ordførerkontor for å få best mulige arbeidsforhold.

På kryss og tvers av Vestlandet, som en ganske offensiv sjåfør. Tross talløse påpekninger kjører hun fortsatt inn i svingene med stor fart og bremser på vei ut av svingen. Ikke helt etter læreboken der, altså. Som regel går det bra, men det kan også ende i grøfta. En reportasjetur til Voss endte bokstavelig talt på Bulken.

Hun kjenner landsdelen som sin egen bukselomme etter 35 år i en helt spesiell jobb har hun sett de fleste politisperringer og flørtet med de fleste ferjebillettører.

Myk og beskjeden – men også en tøffing. Hun tar ikke skrekken av å sitte værfast i orkan i Nordsjøen og har vært farlig nær terrorbombene i datidens borgerkrig på Sri Lanka.  Med mer.c

Hun er ikke uten evne til å irritere seg for småting. Som når hun ankommer Oslo S, og det er mangelfulle opplysninger på lystavla om neste avgang til Mysen. Da får NSB høre det på facebookveggen hennes.

Hun har overlevd som frilansfotograf

… i et jobbmarked som har tatt (yrkes)livet av de fleste i hennes generasjon. Årsaken må være kombinasjon av seige vossagener og en ustoppelig nysgjerrighet.

Hederprisen går til en person som er et forbilde for alle i bransjen. Setter alltid objektet foran seg selv. Hun er profesjonell og giret på å ta det beste bildet hun noen gang har tatt selv om den hun stiller skarpt på er en foreningsdame i Den indre sjømannsmisjon, en dølahest på arbeid i laussnøen eller en Bruce Springsteen på norgesvisitt. Hun har bevart fotografbarnet i seg  og kommer sikkert til å gjøre det så lenge hun klarer å trykke på avtrekkeren.

Marit Hommedal er en drøm av en samarbeidspartner for journalisten. Og hun er preget av en kollegial ånd som bør være et eksempel for de fleste i vår konkurranseutsatte og etter hvert tøffe bransje. Du er en fortjent prisvinner av årets hederpris.

Årets unge talent:

Formålet med denne prisen er å sikre fokus på unge talentfulle kolleger, som kan finne inspirasjon i en slik pris. Den kan også bidra til økt interesse blant NJs yngre medlemmer. Alle redaksjonelt ansatte NJ-medlemmer kunne nomineres til prisen. Styret i Bergen journalistlag er fornøyd med antallet nominerte vi fikk inn, og ikke minst kvaliteten på de nominerte. Det var sterke kandidater.

Tidenes første vinner av prisen er den sist faste ansatte i BAs redaksjon. I fjor leverte hun over 200 tekster til papiravisen. Alene eller sammen bidrog hun med nærmere 300 artikler til BA.no. Hun skriver saker der vi møter mennesker som har opplevd, eller lever, under spesielle forhold. Hennes saker skaper ofte stort engasjement blant BAs lesere.

Journalisten vi snakker om har en meget god evne til å vinne tillit hos kilder. Hun skriver godt og vet å bruke offentlighetsloven når hun går på nyhetsjakt i postlistene.

Årets vinner har jobbet frem noen av de sakene vi husker best fra BA i 2015. Hun har minst to ganger vunnet kampen for innsyn i dokumenter Bergen kommune ønsker å holde hemmelig. Hun fikk avdeling for sosial, bolig og områdesatsing til å utarbeide en liste over hvor mange av de bebudede lekeplassene i kommunen som var blitt rustet opp som lovet. Hun avslørte at bare 34 av 87 av prosjektene var ferdigstilt.

Senere avslørte hun i saken «Adresse: Himmelen» at en beboer i kommunens boliganlegg i Bjørnsons gate hadde ligget død i seks dager før han ble funnet. Til tross for at kommunen hevdet å ha rutiner for å gjøre undersøkelser etter to døgn. I saken om Tonny beskrives det hvordan Byrådsavdeling for sosial, bolig og områdesatsing avslo BAs innsynskrav. Kommunen fikk medhold av Fylkesmannen, mens sistnevnte ble av Sivilombudsmannen bedt om å vurdere saken på nytt. Før BA omsider fikk innsyn fire måneder etter forespørselen, uttalte byråd Silje Hjemdal at «Det loggføres observasjoner daglig, og hvis en person ikke blir observert på to døgn blir nærmere undersøkelser foretatt».

«Adresse: Himmelen» var en oppfølger til «Adresse: Narkoreir», en omfattende gravesak om livet i kommunens botiltak for rusavhengige i Bjørnsons gate. Både tekst, grafikk og presentasjon står journalisten for.

Sølvparaplyen Årets unge talent går til Aina Fladset (24) i BA. Vi gratulerer!

  • Juryen har vore sett saman av Geir Bjarte Hjetland, juryleiar, Therese Grimstad Pisani, Kjartan Brügger Bjånesøy, Helge Skodvin og Lillian Vambheim.
Til toppen