Gry Larsen, generalsekreter i Care Norge.
Gry Larsen, generalsekreter i Care Norge. (Bilde: Care)

Halvparten av barna i Eritrea er underutviklet som følge av matmangel. Men nesten ingen medier skriver om landet

– Mediene har makten til å sette agenda, stille politikere til ansvar og berøre til folkelig givervilje, sier generalsekretær Gry Larsen i Care Norge. Lanserer ny rapport over «glemte kriser»

  • Endret

(Gunnhild H. Bjerve, NTB):

Halvparten av barna i Eritrea er underutviklet som følge av matmangel. Nesten ingen medier skriver om krisen i landet, selv om eritreere har vært en av de største gruppene av flyktninger til Europa.

Landet ligger på topp på hjelpeorganisasjonen Care Internationals liste over underrapporterte kriser. Et søk i 250.000 nettbaserte nyhetskilder på engelsk, tysk og fransk finner bare 91 oppslag om den humanitære krisen. Det går fram av rapporten «Suffering in Silence», som lanseres tirsdag.

– Mediene har makten til å sette agenda, stille politikere til ansvar og berøre til folkelig givervilje. Vi trenger mer oppmerksomhet knyttet til alle disse krisene. Samtidig må arbeidet for å finne varige løsninger for å stanse konflikter og lidelse intensiveres, sier Gry Larsen, generalsekretær i Care Norge.

Rapporten viser til den såkalte «CNN-effekten», der medieoppmerksomhet fører til humanitær hjelp.

Sakene organisasjonen har vurdert dekningen av, er naturkatastrofer eller menneskeskapte kriser som berører mer enn en million mennesker.

 

Lukket land

Ifølge FN-anslag mangler 2 millioner mennesker i Eritrea mat, og halvparten av barna har fått så lite næring at det vil skade deres fysiske og mentale utvikling. Men det er vanskelig å få oversikt over situasjonen, for både hjelpeorganisasjoner og journalister nektes adgang til landet.

– En vedvarende konflikt, treg økonomisk vekst og en påbudt militærtjeneste som varer livet ut er blant grunnene til at mange mennesker flykter fra Eritrea. FN anslår at 5.000 eritreere forlater landet hver måned, heter det i rapporten.

Organisasjonen trekker fram ti store kriser som kommer i skyggen av borgerkrigen i Syria, situasjonen i Irak og flyktningkrisen i Middelhavet.

Nummer to på Care Internationals liste over underrapporterte kriser er Burundi, der 3 millioner mennesker trenger humanitær hjelp som følge av politisk uro.

300.000 mennesker har flyktet ut av landet, og 130.000 er internt fordrevet.

Care, som i hovedsak retter sitt arbeid mot kvinner, opplyser at en halv million ammende mødre trenger ekstra næring.

Krisen er omtalt i 189 artikler i mediesøket, som er utført ved hjelp av medieovervåkingsbyrået Meltwater Group.

 

Tørke og flom

Matmangel på Madagaskar og i det svært lukkede diktaturet Nord-Korea finnes på henholdsvis tredje- og fjerdeplass på lista.

Konflikt, flukt og sult i landene rundt Tsjad-sjøen, krigen i Kongo, årlige flommer i Bangladesh, tørke i Papua New Guinea, konfliktene i Den sentralafrikanske republikk og Sudan er også på lista.

Flere av matkrisene settes i sammenheng med klimaendringer og ekstra kraftige utslag av værfenomenet El Nino.

 

 

Til toppen