Har Nordicbet kontroll? En god huskeregel er å la journalister ta seg av journalistikken

DEBATT

Har Nordicbet kontroll? En god huskeregel er å la journalister ta seg av journalistikken

«På bettingselskapets nettsider legges det fram påstander om enkeltpersoner fra anonyme kilder – uten at de som omtales samtidig har fått imøtegå påstandene», skriver Torkjell Trædal.

  • Endret
  • TORKJELL TRÆDAL, fotballdommer i Oslo fotballkrets og journalist i Khrono

 

Har Nordicbet kontroll på hva som publiseres på egne nettsider? 

På bettingselskapets nettsider legges det fram påstander om enkeltpersoner fra anonyme kilder – uten at de som omtales samtidig har fått imøtegå påstandene. La oss håpe bettingselskapet har etisk bevisste og reflekterte redaktører som håndterer bloggene som legges ut under deres navn og på deres plattform.

Tidligere dommer i Eliteserien, Svein-Erik Edvartsen, blogger om norsk fotballdømming på nettsidene til Nordicbet. Her har han siden januar i år brukt tiden på å male et bekmørkt bilde av dommerledelsen og de dommerne som fortsatt dømmer i toppen for Norges Fotballforbund (NFF). Det skjer etter at han i fjor selv havnet i konflikt med dommersjef og forbund, ble oppsagt som seksjonsleder i NFF og ikke lenger ble oppnevnt som eliteseriedommer.

At han i ettertid ville benytte seg av muligheten til å formidle sine synspunkter om NFF og dømming var ikke overraskende, all den tid Edvartsen har dømt på høyt nivå, har sterke meninger og virker glad i å formidle dem. Dommerne i toppen tåler også krass kritikk av sin dømming. Det er jo en del av hverdagen til toppdommere i de fleste toppdivisjonene rundt omkring i verden.

I det siste har imidlertid Edvartsen omtalt forhold på sin blogg, som gjelder personer et godt stykke unna toppen i fotballforbundet. Helt konkret har han blogget om dommere i 3. divisjon i Oslo fotballkrets og en lokal leder for en gruppe yngre dommere på dette nivået og lavere. Bloggen som ble publisert 2. oktober hadde tittelen «PÅSTANDER OM KAMERADERI I OSLO FOTBALLKRETS». På Twitter går Edvartsen lenger. Der slår han enkelt og greit fast at en dommer som er omtalt i blogginnlegget «ligger ann til opprykk pga kameraderi».

Først vil jeg understreke følgende: Jeg er inhabil når det gjelder å kommentere de forholdene Edvartsen refererer til. Jeg har selv i flere år dømt i toppfotballen, jeg representerer Oslo fotballkrets og jeg er venn av gruppelederen som omtales på bloggen. Alt jeg eventuelt skulle mene om det som påstås om dommerutviklingen i Oslo fotballkrets vil derfor være lite troverdig. Det er åpenbart – for de aller fleste – og derfor holder jeg meg naturligvis unna en diskusjon om det.

Som journalist er det imidlertid aspekter ved blogginnlegget som får meg til å reagere og til å håpe at Nordicbet har tenkt seg om minst to ganger før de tillater slike innlegg fra Edvartsen på sin plattform.

1. Det brukes gjennomgående anonyme kilder som fremmer kritikk. Beskyldningene er lite konkrete og følgelig vanskelige å forsvare seg mot.

2. Påstandene som kom later heller ikke til å være videre undersøkt i særlig grad. Er det fakta, det som blir fortalt om unge dommere og den lokale gruppelederen? Det vet ikke leseren og sannsynligvis ikke Edvartsen heller. Påstandene presenteres derimot langt på vei som fakta, uten at de som omtales har fått muligheten til å samtidig imøtegå påstandene.

3. Edvartsen har til nå stort sett blogget om egne meninger. Nå driver han plutselig noe som skal ligne en slags journalistikk, der han sender ut spørsmål til de han omtaler. Hva skal Edvartsen med svarene? Skal han sitere? Hva vil det de eventuelt svarer bli brukt til? Å skulle forholde seg til en person som både opptrer som «journalist» og som samtidig feller sin dom over deg i neste setning er nærmest umulig. Det må føles utrolig vanskelig for personer som sjelden opptrer offentlig!

Dette er bare noen av spørsmålene jeg stiller meg etter å ha lest innlegget Edvartsen har publisert på Nordicbet.com.

Og jeg stiller videre Nordicbet spørsmålet: Hvis dere har planer om å presentere mer «journalistikk» under Nordicbet-navnet, hvem hos dere har ansvaret for å kvalitetssjekke at de faktiske påstandene som legges fram er ordentlig undersøkt og holder vann?

Jeg håper Nordicbet har kontroll på hva de velger å publisere. I innlegget Edvartsen har publisert, feller han sin dom over en navngitt ung dommer for hans håndtering av en kamp Edvartsen selv aldri har sett. Å tidlig i dommerkarrieren bli trukket fram i bastante og negative ordelag på det som sannsynligvis er Norges mest leste dommerblogg, kan selvsagt være en tøff opplevelse for den unge dommeren.

Bloggene på Nordicbet.com følger selvsagt ikke Vær varsom-plakaten, men hadde innlegget til Edvartsen vært publisert på nettavis som gjorde det, hadde innlegget ved en klage blitt felt i Pressens Faglige Utvalg ti av ti ganger.

En god huskeregel er å la journalister ta seg av journalistikken. Nordicbet bør være sitt ansvar som publiseringskanal bevisst.

Til toppen