Liv Ekeberg, Agderposten og journalistane sin representant i Pressens Faglige Utvalg. Til høgre er skjermdump av Dagbladet-sakene som låg på fronten onsdag. Sakene låg ikkje ved sidan av kvarandre hos Dagbladet, men er montert saman.
Liv Ekeberg, Agderposten og journalistane sin representant i Pressens Faglige Utvalg. Til høgre er skjermdump av Dagbladet-sakene som låg på fronten onsdag. Sakene låg ikkje ved sidan av kvarandre hos Dagbladet, men er montert saman. (Foto: Eira Lie Jor/Skjermdump)

– Eg må seie eg gnei meg i auga då eg såg fronten på Dagbladet

PFU-medlem Liv Ekeberg reagerer sterkt på Dagbladet sine saker om intimkirurgi. – Moralistiske reaksjonar, svarar Dabladet-redaktør Alexandra Beverfjord.

– Eg må seie eg gnei meg i auga då eg såg fronten på Dagbladet, seier Liv Ekeberg til Medier24.

Dagen etter at toppbloggarane Sophie Elise Isachsen og Kristin Gjelsvik har diskutert kroppsfiksering og kosmetiske inngrep på Debatten i beste sendetid på NRK, serverer følgjande saker på fronten:

 

Hardt ut

Det fekk Ekeberg, journalist i Agderposten og journalistane sin representant i Pressens Faglige Utvalg, til å reagere i eit Facebook-innlegg.

«Seriøst, Alexandra Beverfjord og Frode Hansen - er Dagbladet helt off? Landet debatterer bloggernes skadelige påvirkning når de pusher sitt forskrudde skjønnhetsideal - og dere har dette på front? #klikkhoreri», skriv ho.

Overfor Medier24 utdjupar ho:

Liv Ekeberg, Agderposten og journalistane sin representant i PFU. Foto: Eira Lie Jor

– Det skjer i auga. Dette er det dei sankar klikk på – dagen etter at Debatten på NRK samla toppbloggarane Sophie Elise og Kristin Gjelsvik til eit oppgjer med influensarane si skadelege påverking og sjuke kroppsideal.

Ekeberg held fram:

– Eg er oppriktig nysgjerrig på kva sjefredaktør Beverfjord og nyheitsredaktør Frode Hansen tenkjer om prioriteringa, og om dei tenkjer dei har eit ansvar for det forvrengde kroppsidealet som dei dyttar rett i trynet på oss.

Ho meiner media har eit særskild ansvar.

– Når heile Norge diskuterer det, må media vere med på å halda diskusjonen sakleg. Det er ein god veg frå tannbleiking i Latvia til penisforstørring, seier ho.

 

– Moralistiske reaksjonar

Sjefredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet tek ikkje sjølvkritikk på artiklane.

– Den kritikken tek eg heilt med ro. Den store majoriteten av saker me produserer, som er godt over 100 per dag, er frå stoffkategoriane nyheiter, sport og underhaldning. I tillegg skriv me om andre saksfelt som forbrukar, kultur, meiningar, helse, bil, reise, sex og samliv og gravejournalistikk. For oss er sex og samliv ein heilt naturleg del av det tilbodet – sjølv om eg må presisere at me publiserer få saker om dette temaet samanlikna med andre stoffområder me har, seier ho til Medier24.

Ho meiner intimkirurgi er eit tema som er relevant å drive journalistikk på.

Sjefredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet.
Sjefredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet. Foto: Erik Waatland

– Det er ein del menneske som vel å ta intimkirurgi, og det er eit faktum at det er ein aukande interesse rundt det. Dette er journalistikk om eit eksisterande fenomen – anten ein likar det eller ei.

– Men dette er det same temaet som bloggarar får kritikk for?

– Også Dagbladet dekkjer debatten om kroppshysteri, men det er ingen motsetnad mellom det og å skrive om eit slikt fenomen, seier Beverfjord.

Beverfjord seier det er stor interesse for slike saker blant Dagbladet sine lesarar.

– Me opplever at det er stor interesse for å lese om akkurat dette temaet. Eg vil òg leggje til at Dagbladet er ei tabloid og liberal avis – meir enn mange andre aviser når det gjeld kropp og helse. Det har me, som er 150 år gamle, har lange tradisjonar for, seier ho.

Vidare seier Beverfjord:

– Me var mellom anna blant dei første publikasjonane i Norge som byrja med sex og samlivsspalter og kondomannonser for mange tiår sidan. Moralistiske reaksjonar rundt at me tek i stoffområder som sex og kropp – òg frå andre kollegaer i mediebransjen - er me godt vant til, seier ho.

Til toppen