Trener for Varg i serien Heimebane, Helena Mikkelsen, spilt av Ane Dahl Torp.

Kommentar

Heimebanes feministiske selvmål av kvinnelige fotballeksperter

«De som står bak Heimebane kunne slått et slag for kvinnelige fotballeksperter. Istedenfor ødelegger de jenter og kvinners mulighet til å mene noe som helst om fotball i det offentlige rom», skriver journalist Robin Andersen.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • ROBIN ANDERSEN, journalist.

Etter at tidligere fotballekspert for NRK, Lise Klaveness, gikk over i jobben som elitesjef for Norges Fotballforbund (NFF) etter fjorårets VM, er det kun Mina Finstad Berg og Solveig Gulbrandsen av det kvinnelige kjønn som sporadisk får muligheten til å være fotballeksperter i ulike mediekanaler.

I tillegg er det bare cirka 10 prosent av dagens sportsjournalister som er kvinner. Det er et stort problem at det er slik, fordi det skaper en lite variert mediedekning av idrettens verden.

I fjor høst skrev jeg en bacheloroppgave om kvinnelige sportsjournalister og deres opplevelse av yrket. Jeg intervjuet fire kvinnelige sportsjournalister, med forskjellig alder og bakgrunn, i fire ulike redaksjoner i Norge.

Oppgaven handlet ikke spesifikt om kvinnelige fotballeksperter, men jeg var innom temaet i samtlige intervjuer og er svært interessert i problematikken.

Derfor synes jeg det var et kult grep av NRKs storsatsing Heimebane, som er godt i gang med andre sesong, å ha to kvinnelige fotballeksperter i studio før den fiktive landskampen mellom Norge- Sverige.

I fjor traff Heimebane tidsånden perfekt med måten de skapte et interessant helhetsbilde av hvordan det ville vært om en kvinnelig fotballtrener hadde tatt over et eliteserielag for herrer, og jeg hadde store forventninger til hvordan de skulle presentere temaet med kvinnelige fotballeksperter.

Men dessverre angriper skaperne av serien tematikken på en helt feil måte og bygger bare opp den eldgamle stereotypen om kvinner som mener noe om fotball. For den scenen som utspiller seg i etterkant er faktisk nesten ikke til å tro. (Her advarer jeg om spoileralert, for de som følger serien tett).

For etter litt fram og tilbake i fotballstudioet, freser den krenkede kvinnelige fotballeksperten mot Varg-trener Helena Mikkelsen (som i dette tilfellet også er fotballekspert), om at hun har fått henne til å framstå som en inkompetent dust på TV på grunn av at Mikkelsen rettet opp en faktafeil hun sa underveis i sendingen.

«Det hadde du ikke gjort om jeg var mann» uttaler den navnløse, kvinnelige fotballeksperten, før den mannlige programlederen dukker opp og faktisk er helt dust (men det er ikke temaet er).

Jeg kan fint aksepterte seriens tidvis kleine tilnærming til fotball og det intetsigende kjærlighetsdramaet mellom fotballstjernen og datteren til treneren (det er tross alt en dramaserie), men her faller seriens intensjon og mening helt gjennom.

For det som er så skuffende med denne scenen er at Heimebane, som med sitt feministiske utgangspunkt, kunne styrket kvinners posisjon som potensielle fotballeksperter med å bare la Helena Mikkelsen, altså en fotballtrener for et eliteserielag, og «motparten», altså den andre kvinnelige eksperten, ha en sunn og oppegående fotballdiskusjon om hva som er best å gjøre for det norske herrelandslaget, uten at det skulle ende opp i en smålig debatt om kjønn

Dette hadde vært kult og forfriskende, og hadde på ingen som helst måte – etter min mening - ødelagt dramatikken i serien. Den kunne fortsatt tatt opp viktige temaer som homofili i og kvinners kamp om roller som ledere og trenere i herrefotball.

Men det som gjør det enda mer surrealistisk, og ikke minst flaut og trist for NRKs del, er at den tar utgangspunkt i det deres egen kvinnelige fotballekspert «opplevde» under VM i fotball for herrer i fjor.

Lise Klaveness gjorde en upåklagelig innsats som ekspert, men samtidig skapte media et bilde av at fotballinteresserte menn var rasende og mente hun var elendig på grunn av at hun er kvinne.

I realiteten var det bare knippe anonyme nettroll som skrev det på sosiale medier.

I bunn og grunn skal du slite med å finne en offentlig person som oppriktig mente at hun burde vært fjernet fra skjermen på bakgrunn av kjønn. Klaveness har sagt at denne drittslengingen var tøft i en periode, men det var for fire år siden.

I VM skrev hun denne nydelige tweeten: «Hvis jeg så velger å komme tilbake til kjøkkenet, kan jeg da sove lenger?». Der og da avlivet hun på mange måter den meningsløse debatten – før den nå har kommet tilbake på en ny meningsløs måte.

Det er smått ironisk at Heimebanes Ane Dahl Torp gikk til angrep på kritikken om at hennes karakter er for lite «feminin», når serien hun selv er med i forsterker kjønnsroller i mye større grad.

For problemet med denne framstillingen i media og Heimebane er at kvinner sjeldnere og sjeldnere kommer til å få muligheten til å mene noe som helst om fotball – verken i lunsjen på jobb eller på TV, om dette skal være det evigvarende bildet.

«Hva noen feige, anonyme, stakkarslige sulliker skriver til sin lille fanskare på et par hundre tilhørere fortjener ikke å bli tatt på alvor» skrev iTromsøs kommentator Egon Holstad treffende under VM i fjor om «heksejakten» på Klaveness.

Da er det rett og slett pinlig at NRK har brukt millioner av kroner på å løfte fram temaet for hundretusenvis av seere på en fordummende, kvinnefiendtlig og feilaktig måte.

Powered by Labrador CMS