Hemsedal-saken: Både frikjente og meddommere utsettes for hets og sjikane på nett

– Meddommere utfører et samfunnsoppdrag. Hets og sjikane er ikke på sin plass, sier kommunikasjonsdirektør Erling Moe i Domstolsadministrasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Anne Marjatta Gøystdal): En av mennene som ble frikjent i voldtektssaken fra Hemsedal har forlatt Norge fordi han ikke lenger kjenner seg trygg.

Samtidig har en av meddommerne i saken fått hetsende tekstmeldinger.

Advokat Arne Seland, som forsvarte en av de tiltalte i den såkalte Hemsedal-saken, sier til NRK at han er svært bekymret. Han mener demonstrasjonene som finner sted i flere norske byer mandag, bidrar til å piske opp stemningen.

– De bidrar bare til en enda større lynsjemobb. Vi må huske at min klient og de to andre som var tiltalt, alle er frikjent i to rettsinstanser, sier Seland.

Forsvareren opplyser at klienten har reist ut av landet av hensyn til sin egen sikkerhet.

– Jeg har måttet sende min klient ut av landet. Han er ikke trygg i samfunnet slik stemningen er nå. Bilder og navnet hans er spredt overalt, og han har mottatt en rekke trusler som er virkelig skremmende, sier Seland.

«Håper du blir utsatt for voldtekt»

Det har også kommet ubehagelige og aggressive meldinger til en av meddommerne i saken, melder TV 2.

«Du er en grusom person», «Håper du blir utsatt for voldtekt» og «Hvordan kan du vise deg offentlig». Dette er noen av meldingene som er sendt de siste dagene.

– Jeg hadde aldri sett for meg en sånn spredning, og det er ikke ok, skriver meddommeren i en tekstmelding til kanalen.

– Er det ingen rettssikkerhet for meddommere, spør vedkommende.

Bekymret for rekruttering

Hetsende meldinger til meddommere er alvorlig, mener kommunikasjonsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen.

– Meddommere utfører et samfunnsoppdrag. Hets og sjikane er ikke på sin plass, sier Moe til NTB.

– Det er sterkt beklagelig hvis slikt forekommer, og vi kan bare håpe at det ikke har betydning for rekrutteringen, legger han til.

Moe sier det skjer forholdsvis sjelden at meddommere mottar hetsende eller truende meldinger. Aldri før har han opplevd at meddommere i en enkelt sak har blitt gjenstand for kritikk slik de har blitt i denne saken.

Om det vil føre til at meddommere i fremtiden vil vegre seg for å frifinne fordi de er redde for selv å bli gjenstand for aggressive meldinger, er vanskelig å si, mener han.

– Generelt sett vil jeg si at den debatten vi ser nå kan føre til press på dommernes uavhengighet, sier han.

Navnene spres

De tre mennene ble i lagmannsretten frifunnet for gjengvoldtekt av en 18 år gammel jente i Hemsedal i 2014. Tre lekdommere mente at bevisene ikke holdt til å dømme mennene, mens de tre fagdommerne og den fjerde lekdommeren mente mennene måtte finnes skyldig. Siden det kreves et flertall på fem for domfellelse, ble de tiltalte frifunnet.

Navn og adresse på de tre lekdommerne som gikk for frifinnelse er nå spredt på minst én blogg, diverse kommentarfelt og for øvrig på sosiale medier.

Navnene til lekdommerne er også offentlig tilgjengelig informasjon, men lekdommeren som har mottatt ubehagelige meldinger, sier spredningen har vært en belastning.

Moe sier det er et viktig prinsipp at meddommernes navn skal være offentlig, men er kritisk til at navnene spres i den hensikt å skape ubehageligheter for dem.

– Dommer kan diskuteres, og man kan være uenig i en avgjørelse. Men jeg er kritisk til at navnene spres i den hensikt å skape trusler, skade eller sjikane, sier han.

Powered by Labrador CMS