(Faksimile fra TV2.no tirsdag kveld)
(Faksimile fra TV2.no tirsdag kveld)

HER blir TV-teamet skutt og drept, meldte TV 2 og viste videoen. Ikke spesielt vanskelig valg, sier redaktør

- Vi skjeler aldri til andre, men gjør egne vurderinger, sier redaktør Jan Ove Årsæther.

Vester Flanagan (41) døde etter at han tilsynelatende skjøt seg selv under en politijakt onsdag. Noen timer tidligere hadde han skutt og drept to tidligere kolleger, journalisten Alison Parker (24) og kameramannen Adam Ward (27) under en direktesending på TV-kanalen WDBJ7 i Roanoke i den amerikanske delstaten.

Norske medier omtalte naturlig nok saken behørig tirsdag. Men bare TV 2 viste mer eller mindre hele klippet fra direktesendingen, hvor vi hører skuddene og ser det som man etterpå vet er et drap på to personer.

Klippet ble vist på nett tirsdag kveld ledsaget av tittelen:

VIDEO: Her blir TV-teamet skutt og drept.

Ifølge TV2s egen teller er klippet per torsdag formiddag vist snart 150.000 ganger.

  • For ordens skyld: Vi snakker her om bildene fra direktesendingen som gikk på TV - og ikke videoklippet drapsmannen selv filmet og publiserte på nett. 

- Innenfor regelverket

TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther begrunner visningen og publiseringen slik, overfor Medier24:

- Hver eneste dag håndterer vi veldig sterke bilder fra konflikter og hendelser og har interne rutiner for hvor grensen går. Veldig mye blir aldri vist på tv.

- Det er to retningsgivende organer vi retter oss etter, PFU og medietilsynets vannskilleregler. Klippet fra USA er av en slik karakter at det er i tråd med de grensene som er satt av PFU, slik vi opplever det fra de sakene vi har erfaring med, sier Årsæther.

Så langt vi kjenner til, var TV 2 eneste medie som viste klippet fra direktesendingen. Redaktøren understreker at de gjør egne vurderinger:

- Vi skjeler aldri til hva andre publiserer, men gjør våre egne vurderinger basert på flere tiår med erfaring.  

- Men en ting er å være «innenfor» - hvorfor var det vesentlig og viktig å vise klippet?

- Det er en meget alvorlig hendelse, der to reportere på jobb blir skutt. Opptaket er opplagt relevant dokumentasjon på ugjerningen og av alle valg vi tar, var ikke dette spesielt vanskelig.

- Vi har heller ikke mottatt en eneste negativ reaksjon, noe det vanligvis er svært lav terskel for, sier Årsæther.

TV 2 viste forøvrig mer av klippet på nett, og en redigert og moderert utgave på blant annet 21-nyhetene. Det kommenterer Årsæther slik:

- Kveldsredaktørene gjør en vurdering for alle plattformer. Vurderingene er altså ikke annerledes. Men kveldssendingene på TV redigeres naturlig nok strammere, siden dette er sendinger med knapphet på tid, der mange relevante og viktige saker skal ha sin plass.

  • REAKSJONER: «Noen» negative reaksjoner har TV 2 imidlertid mottatt - som her på Facebook-siden til TV 2 nyhetene tirsdag kveld:

Vi advarer mot svært sterke inntrykk i denne videoen:

Posted by TV 2 Nyhetene on 26. august 2015

- Forskjell på direkte og reprise

Hva sier andre medier? NRK viste deler av klippet, men ikke da skuddene falt. VG viste først deler av hendelsene, men valgte raskt å redigere ned klippet til en moderert utgave.

VG-redaktør Torry Pedersen begrunner valget slik:

- Først vil jeg si at dette er en krevende publisistisk vurdering. Skal vi publisere enn uredigert dokumentasjon av slik det fremsto på direkte TV, eller klarer vi å fortelle dramaet i historien godt nok slik vi har redigert videoinnslaget?

- Vi falt ned på det siste. Det er forskjell på en direktesending og det du kan velge å se gjentatte ganger. Vi ønsker å uttrykke en selvstendig redaksjonell linje selv om vi utmerket godt vet at alle med Internett lett skaffer seg tilgang til klippet.

Dagbladet viste en lignende redigert utgave av klippet. Slik forklarer nyhetsredaktør Frode Hansen avisas vurdering:

- Vi har selvsagt hatt flere interne etiske diskusjoner rundt publisering av videoen. Vi valgte å klippe den slik at selve hendelsen ikke blir vist. Det har vært tilfeller der vi har vist sterkere bilder, men da har det vært pga en større kontekst og debatt.

- Vi er også bevisste på at vi ikke teaser sterke videoer eller bilder på en måte som skal lokke leserne eller seerne til å lese saken eller se videoen, sier Hansen.

  • Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet.
Til toppen