Her er årets tåkelur og tåkefyrste, skal vi tro Hans Geelmuyden & co

Her er årets tåkelur og tåkefyrste, skal vi tro Hans Geelmuyden & co

Hederspris til Lasse Jangås, vissvasspris til Märtha Louise.

De siste to årene har PR-byrået Geelmuyden Kiese delt ut både månedspriser og kåret årsvinnere i kategoriene «tåkelur» og «tåkefyrste». Førstnevnte i positivt fortegn, sistnevnte ikke fullt så fint.

Prisene for 2013 gikk til henholdsvis Øystein Stray Spetalen og Grete Faremo. Nå er 2014-prisene delt ut. Og dommen fra Hans Geelmuyden & co er slik:

TÅKELUR: Lasse Jangås, samfunnsredaktør i Nordlys. Flere hundre tusen leste hans angrep på IOC. (Foto: Nordlys)
TÅKELUR: Lasse Jangås, samfunnsredaktør i Nordlys. Flere hundre tusen leste hans angrep på IOC. (Foto: Nordlys) Foto: Nordlys

ÅRETS TÅKELUR: Lasse Jangås, Nordlys.

- Årets tåkelur 2014 ga stemme til nordmenns protest mot pampeveldet i IOC, og viste norske politikere vei ut av tåkeheimen med klokkeklar tale. I september var løpet kjørt for Oslos OL-søknad. Geelmuyden Kieses tåkejury kårer Lasse Jangås til «Årets tåkelur 2014», som eksempel på hvordan folkelig motmakt stanset Oslo-OL. Kanskje kulturredaktør Jangås kan gå løs på kongehuset og Støre i 2015, skriver juryen på gkforum.org.

TÅKEFYRSTE: Märtha Louse får kritikk for tåkeprat om engler og sånt.
TÅKEFYRSTE: Märtha Louse får kritikk for tåkeprat om engler og sånt.

ÅRETS TÅKEFYRSTE: Prinsesse Märtha Louise, Norge

- Med to kåringer på rad i 2014 tar prinsesse Märtha Louise og kompanjong Elisabeth Nordeng knepent hjem tåkepratprisen for hele året. Med på kjøpet får de ærespris for sludder og vås i en årrekke. Gjennom hele åtte NRK-innslag lanserte prinsessen sin nye bok «Stemmen eller støyen», skriver juryen og viser til sitater som:

«- Det vi egentlig holder på med er selvutvikling. Men å ta med hele mennesket da. Og sånn som jeg ser det, så er mennesker også åndelige, og den delen må inn i den selvutviklingen, sier Märtha.»

Tåkefyrster til både venstre og høyre

PR-byrået slår forøvrig fast at at tåkepraten fortsatt har gode vekstvilkår, og slår i alle retninger når man skal oute tåkefyrster i offentligheten. En av dem som også får på kjeften i denne sammenheng er Ap-leder Jonas Gahr Støre.

TÅKEJURYSJEF: Hans Geelmyden, primus motor i Geelmuyden.Kiese.
TÅKEJURYSJEF: Hans Geelmyden, primus motor i Geelmuyden.Kiese. Bilde: Bård Gudim - Oslo - Norway

- Det kan nesten virke som tåkeprat verdsettes i det brede lag. Jonas Gahr Støre, prinsessens finalist i tåkepratkåringen 2014, har bygget sin karriere på tvetydighet. Støre kommuniserer som en kongelig. Det er tidvis umulig å skjønne hva han sier. Og kom ikke og fortell meg at han ikke kan bedre! Han tåkeprater med vilje, og blir belønnet. Over 50% ønsker ham nå som statsminister. Hvorfor ønsker vi slike ledere?, skriver Hans Geelmuyden på gkforum.org.

Erna Solberg får også passet sitt påskrevet, og ser ikke ut til å bli sendt ut fra tåkeheimen. Hun fikk nemlig tåkefyrsteprisen for desember for sin håndtering av asylbarn-saken. «Tåkejuryen» viser blant annet til denne uttalelsen i Stortinget 3. desember:

«- Vi mener man skal forholde seg til det Regjeringen sa, nemlig at man ikke særlig skal sende ut lengeværende barn, men at barn skal prioriteres, og at man fortsatt skal sende ut barn som har vært lenge».

  • Les mer om tåkeprisene for 2014, juryens motivasjon og andre vinnere på GKforum.org.
Til toppen