(Faksimile fra NRKs pels-dokumentar på NRK.no).
(Faksimile fra NRKs pels-dokumentar på NRK.no).

Her er kritikken fra K-rådet mot pelsdokumentaren

Les uttalelsen her.

Mot to stemmer, samlet Kringkastingsrådet seg forrige uke om en uttalelse som kritiserer NRKs Brennpunkt-dokumentar om pelsdyrnæringa.

Under følger uttalelsen i sin helhet.

Uttalelse om Brennpunkt-programmet «Pels»

Dokumentaren «Pels» er et sammenhengende, uttalt argumenterende innlegg fra én part i en omstridt sak. Programmet dokumenterer vesentlige kritikkverdige forhold og gir eksempler på regelbrudd der dyr utsettes for uakseptabel behandling. Kringkastingsrådet finner likevel at programmet beskriver enkeltsituasjoner på en ensidig måte. Videre kritiseres en hel bransje uten at programmet gir tilstrekkelig dokumentasjon for at dette gjelder pelsdyroppdrett generelt.

NRK bør kunne benytte kontroversielle journalistiske metoder. På et område som dyrevelferd kan nettopp slike metoder i enkelte tilfeller være legitime. Kringkastingsrådet mener likevel Brennpunkt kunne oppnådd en god debatt om pelsdyrhold uten å utfordre kravene til kildekritikk og saklighet i dette tilfellet.

Kringkastingsrådet viser ellers til en uttalelse fra april 2014 der rådet oppfordret NRK til å å prioritere arbeidet med kritisk, undersøkende journalistikk, bygget på et solid faglig og etisk grunnlag. Kringkastingsrådet slo også fast at Brennpunkt er en mektig og ressurssterk redaksjon med et spesielt ansvar for å lage programmer bygget på klare premisser, etterrettelighet, kildekritikk og saklighet. Dette ansvaret gjelder også for eksterne produksjoner.

Til toppen