Slik feiret VG da mediehuset ble kåret til Årets avis våren 2015.
Slik feiret VG da mediehuset ble kåret til Årets avis våren 2015. (Arkivfoto: Gard L. Michalsen)

Her er oversikten over nesten alle medieprisene som har frist i vinter

For deg som allerede har gått deg vill i antall priser, kategorier og frister: Her er hele oversikten.

Det er blitt et nytt år, og et nytt år betyr også nye priser. Og for at noen skal vinne disse prisene må de enten nomineres, der det er aktuelt. Eller selv sende inn sine prosjekter for vurdering, der det er relevant.

Men i jungelen av de mange medieprisene er det som kjent lett å miste oversikten. Derfor har vi samlet den her for deg, i kronologisk rekkefølge.

Så vet du for eksempel at det haster mer å gjøre klar metoderapporten til SKUP enn å sende inn forslag til årets Mediepriser fra Mediebedriftenes Landsforening.

 1. januar: SKUP-prisen

Har du gjort et kritisk og undersøkende journalistisk skup? Da kan kanskje SKUP-prisen bli din. Dessuten deles det ut stadig flere diplomer, så jobber du i en stor redaksjon, er ditt medie nesten garantert hedelrig omtale.

For å delta i kampen om SKUP-prisen må du skrive og sende inn en metoderapport.

 • Fristen for det er 18. januar, og mer om dette kan du lese på SKUP.no.
 1. januar: Den store journalistprisen

Hvem fortjener heder for «særlig prisverdig innsats på journalistikkens område»? Den store journalistprisen gis det bare én av hvert år, og er en relativt åpen pris - som dermed blir en av de gjeveste utmerkelsene en norsk journalist kan få.

Prisen skal tildeles enten til enkeltpersoner eller en gruppe medarbeidere, innenfor alle journalistiske områder og plattformer - og prisen er på 100.000 kroner.

 • Men juryen er avhengig av forslag, og det må sende inn senest 18. januar. Les mer på presse.no eller send dine forslag rett til kls@presse.no.
 1. januar: NTBs språkpris

NTBs språkpris ble opprettet i 2007 og gis til journalister og andre aktører som markerer seg med et særlig godt skriftlig språk i mediene.

Alle kan nominere kandidater til NTBs språkpris hvert år. I fjor vant Truls Dæhli prisen.
Tekstene til kandidatene som nomineres må ha blitt publisert i mediebildet i løpet av kalenderåret prisen gjelder. Tekstene er for øvrig uavhengig av sjanger.

Frist for å nominere kandidater til NTBs språkpris 2015 er 31. januar. Prisen deles ut som en av hovedprisene på Den store prisfesten under Nordiske Mediedager i Bergen i mai.

 1. januar: LLAs lokalavis-konkurranser

Landslaget for lokalaviser inviterer også i år til aviskonkurranser, med priser som deles ut på landsmøtet i april.

Nytt av året er for første gang en egen digital pris: Årets digitale satsing. I tillegg til de tradisjonelle kategoriene.

 1. januar: Internasjonal Reporter-prisen

- Har du nylig snublet over en utenriksreportasje utenom det vanlige? En gripende dokumentar fra et sted i verden du ikke hadde hørt om før? Om en problemstilling du aldri hadde tenkt over?

Da fortjener den kanskje årets IR-pris fra Internasjonal Repoerter. Hvert år hedres god, nyskapende utenriksjournalistikk med egen pris, og juryen ber om hjelp til gode kandidater.

 1. februar: Årets Mediepriser fra MBL

Mediebedriftenes Landsforening deler hver vår ut en rekke priser under den store prisfesten i forkant av Nordiske Mediedager i Bergen. H

er hedres både bilder, reportasjer, forsider, digitale publiseringer, med mer, samt «hovedpriser» for Årets avis, Årets magasin og Årets nyskaping. T

otalt hele 19 priser, hvis vi ikke har talt feil. Noen endringer er det imidlertid i årets kategorier, men vi kan ikke se at det er nevneverdig færre av dem.

 • Frist for å sende inn dine bidrag er i alle tilfeller 1. februar, og mer info om påmelding finner du på Mediebedriftene.no.
 1. februar: Kulturdepartementets menneskerettspris for journalister 2016

Kulturdepartementet deler ut pris til en journalist som i særlig grad har satt søkelys på aktuelle menneskerettighetsspørsmål i Norge.

Prisen består av en pengegave på 100 000 kroner samt et litografi, utført av kunstneren Håkon Bleken.

Juryen understreker at lokale medier og små saker kan være like viktig som nasjonale medier.

 1. februar: Årets redaktør i Oslo og Akershus

Oslo Redaktørforening deler hvert år ut en pris som de kaller Årets redaktør, som de siste årene har fått vedhenget i Oslo og Akershus, for å understreke at dette er en provinsiell pris for en liten del av landet.

OR deler ut fire priser: Årets redaktør, Årets meningsbærer, Årets nyskaper og Årets hederspris.

 • Forslag kan sendes inn fram til 5. februar, og du kan lese mer om dette på Nored.no. Prisene deles ut under ORs årsmøtemiddag 10. mars.

Har vi glemt noen priser, si fra!

Til toppen