Jostein Matre var i USA etter valget i november - her viser Glenn Spencer hvordan han overvåker grensa ved hjelp av blant annet drone.

Her er VGs nye utenrikskorps: Jostein Matre skal til Washington for å dekke Trump og snakke med folket

Robert Simsø får New York-jobben og må lære seg å skrive igjen. Ingeborg Huse Amundsen skal dekke Midtøsten fra Istanbul. Og Nora Thorp Bjørnstad flytter til Paris.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

VG gjør en rullering på utenrikskorpset i sommer, når Nilas Johnsen kommer hjem fra Tyrkia og Marianne Vikås kommer hjem fra New York. Camilla Bjørn kom også nylig hjem fra California og ble redaktør i NRK P3. 

Men én av korrespondentene fortsetter: 

  • Nora Thorp Bjørnstad (31) skal fortsatt dekke Europa, men tar med seg jobben fra Berlin til Paris. 
Nora Thorp Bjørnstad fortsetter i «verdens beste jobb».

Hun er fornøyd med denne endringen: 

- Jeg er kjempeglad for å få lov til å fortsette i verdens beste jobb, og synes at det å dekke Europa i denne brytningstiden er utrolig spennende!

- Dessuten er jeg ekstra fornøyd med at det er et uttalt Russland-fokus i stillingen, og jeg mener avgjørelsen om å flytte basen til Paris er helt riktig nå, sier Thorp Bjørnstad. 

De andre tre postene besettes nå av nye navn, dog kjente VG-profiler alle tre: 

  • Robert Simsø (44) tiltrer korrespondentstillingen i New York for to år.
  • Jostein Matre (38) skal være stringer fra Washington i ett år, og ha hovedansvaret for det smått kaotiske amerikanske presidentskapet.
  • Ingeborg Huse Amundsen (27), som har hatt permisjon fra avisa for studier i Tyrkia, skal nå jobbe som stringer fra Istanbul det neste året. 

To reportere på østkysten

Dermed får VG to reportere på den amerikanske østkysten, når den ene stringeren flyttes fra California til Washington. 

Det er ikke nødvendigvis slik for all framtida, men akkurat nå var det riktig, sier sjefredaktør Gard Steiro: 

- Det er litt av styrken vår, at vi kan snu oss rundt til hvor det er viktig å dekke. Akkurat nå skjer det mye i Washington, og da mener vi det er viktig å være der, sier han. 

- Og så skal vi dekke det med et annet blikk enn det byråene gjør; det er ikke noe poeng å sende noen til Washington for å gjøre akkurat det samme som alle andre. Vi skal gjøre det på VG-måten, og vi skal snakke med folk, fortsetter Steiro. 

Om det nye korrespondentkorpset sier han:

- Alle de tre nye er rutinerte og flinke folk, sterke og allsidige journalister. Og så får vi et godt team med to kvinner og to menn. 

- Hvor vanskelig er det å prioritere utenriksjournalistikken i tøffere tider?

- Alt vi gjør er tøffe prioriteringer. Men i den verden vi ser nå, er det viktig å ha folk på bakken i disse områdene. Det mener vi er riktig, sier Steiro.

Donald Trump på nynorsk?

Jostein Matre (38) til Washington.

Jostein Matre får altså oppdraget med å være aller tettest på det hvite hus, og det ser han fram til: 

- Først må jeg si at jeg setter pris på den tilliten sjefene viser meg. Så får jeg si at det er med litt skrekkblandet fryd at jeg fikk beskjeden. Fryd fordi det er en ekstremt spennende utfordring, særlig i disse tider. Og litt skrekk, fordi jeg ikke helt vet hva jeg går til. 

- Akkurat nå er det mye praktisk som må ordnes før jeg kan reise over, så får jeg bare ta ting derfra. Men dersom har noen gode tips og råd, er det bare å melde fra, sier Matre muntert. 

- Du ble nettopp kjent som den første VG-journalisten som skrev en «helt vanlig sak» på nynorsk. Får vi nå se Trump på nynorsk?

- Hehe, gjerna for meg. Men eg får ta ein prat med sjefen om dette!

VG-sjef Gard Steiro har ingen åpenbar konklusjon på det spørsmålet:

- Det har jeg ikke tenkt på, svarer han. 

Robert skal lære seg å skrive igjen

Robert Simsø (44) får VGs korrespondentjobb i New York.

Hvordan fordelingen blir på østkysten av saker og tema er ikke helt klar, men Robert Simsø er ikke bekymret for at det blir for lite å gjøre. 

44-åringen var for ti år siden korrespondent i London. Nå ser han fram til å dra over den neste dammen. 

- Det blir fantastisk, det. Det er jo en drøm å reise over til New York og USA med det nyhetsbildet vi har nå. Og jeg er selvsagt stolt over å få sjansen til det som vel er en av landets mest attraktive journalistjobber. 

- Og så blir det ålreit å begynne å skrive igjen, etter sju år som vaktsjef nå. Men det tar nok noen måneder før det sitter helt igjen, spår Simsø. 

- Trives best i felt, sier Ingeborg Huse Amundsen

Ingeborg Huse Amundsen (27) skal dekke Midtøsten fra Istanbul.

Den fjerde korrespondentjobben ivaretas altså av Ingeborg Huse Amundsen. 27-åringen er allerede på plass i Tyrkia, og etter ett års studier skal hun nå jobbe som journalist igjen med base i Istanbul. 

Fra en taxi sørøst i landet sender hun denne lykkelige uttalelsen:  

- Jeg er svært smigret og takknemlig over tilliten fra VG, og jeg gleder meg stort til å ta fatt på jobben! 

- Når jeg tiltrer i september, har jeg bodd og studert i Tyrkia i ett år - et land som stadig overrasker og begeistrer. Jeg trives best i felt, og vil forsøke å formidle så nært og opplysende som mulig i en urolig og kompleks region, sier Huse Amundsen. 

 

 

Powered by Labrador CMS