Deler av teamet som står bak nettsuksessen om Mats. Fra v: grafiker Andre Håker, digital historieforteller Mads Nyborg Støstad,SoMe-redigerer Gry Kårstad, journalist Vicky Schaubert, grafiker Lene Sæther, og spillekspert Martin Gundersen. Fotograf Patrick da Silva Sæther og prosjektleder Maria Elsness var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Historien om avdøde Mats «Ibelin» er allerede en av de mest leste sakene i NRK noensinne

– Tallene og mottakelsen har vært helt fantastisk, sier prosjektleder. Nå hylles det journalistiske håndverket i sosiale medier.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Søndag morgen publiserte NRK den rørende historien om den avdøde gameren Mats «Ibelin» Steen.

Historien har fått det til å koke av hjerter og tårer i sosiale medier.

På ett døgn har den fått 650.000 unike visninger og 750.000 sidevisninger. Det gjør den til en av de aller mest leste sakene på NRK.no noensinne, opplyser NRK til Medier24.

– Tallene og mottakelsen har vært helt fantastisk! Vi fikk lov til å forvalte en sterk og viktig historie. Vi kjente på et stort ansvar. Og da er det veldig godt at saken når inn til folk og blir forstått, sier prosjektleder for digital historiefortelling i NRK, Maria Elsness.

Har tatt helt av i sosiale medier

Slik frontet NRK saken på NRK.no.

Siden i høst har teamet jobbet til og fra med historien, som ble desidert mest lest og delt i Norge søndag. 

– Historien handler om en ung mann på 25 år som nå er død etter sykdom. Mats satt i rullestol og foreldrene var bekymret for at han ikke hadde sosialt liv, men i begravelsen kom venner og hilsener fra hele Europa. Foreldrene ante ikke hvor mye han betydde for folk gjennom gaminga.

Hovedfiguren i historien kalte seg «Ibelin» i dataspillet WoW og var en del av et fellesskap digitalt, hvor store deler av hans sosiale liv fant sted. 

Maria Elsness er prosjektleder for digital historiefortelling i NRK.

I historien blir vi blant annet kjent med hva et digital fellesskap kan bety, noe som har fått flere foreldre til å legge ut i sosiale medier at de har fått økt forståelse for spilling.

– Tilbakemeldingene på artikkelen har vært helt ekstremt i sosiale medier. Det er sjelden vi opplever at en sak har fått såpass massiv positiv kritikk og det er mange som har fortalt at de har blitt rørt. Og det er mange som takker oss for at vi skriver annerledes om spilling. Vi er nok mange i mediene som kan gå i oss selv om hvordan vi omtaler gaming, mener Elsness.

Teamet bak historien består av flere personer, blant annet:

  • Vicky Schaubert (journalist)
  • Patrick da Silva Sæther (foto)
  • Andre Håker (grafikk)
  • Lene Sæter (grafikk)
  • Mads Nyborg Støstad (digital historieforteller)
  • Gry Kårstad (sosiale medier)
  • Martin Gundersen (spillekspert)
  • Maria Elsness (prosjektleder)

I artikkelen har NRK-teamet måttet ta flere presseetiske valg i møte med familien. I artikkelen har de intervjuet faren Robert Steen, som også er finansbyråd for Arbeiderpartiet i Oslo og de har jobbet tett med ham.

– Vi måtte gjøre flere etiske valg, blant annet hvilke bilder vi skulle vise av Mats. Vi har for eksempel brukt få bilder av ham fra de siste årene av livet hans. Familien har sett alle versjonene av saken før den gikk ut.

– Hvordan har dialog vært med familien i en slik sak?

– Veldig bra og konstruktiv. Faren Robert har vært veldig åpen og raus.

Mandag kveld skal Robert Steen i Dagsrevyen.

– Teamet sin innsats har vært helt utrolig bra. Jeg er veldig stolt over alle som har vært involvert, sier Elsness.

Det er bare to uker siden den samme avdelingen publiserte en omfattende sak om klimaendringene i Norge, som også «ligger der oppe» med tanke på unike brukere og engasjement.

– Har jobbet mye med språk

– Det snakkes mye om å lage journalistikk «som flyr» i sosiale medier. Har dere nå knekt koden?

Faksimile fra NRK-saken.

– Hehe. Hvor mange ganger i tiåret dukker det opp en slik historie, med alle sine elementer? Jeg vet ikke. Men jeg er glad for at vi, i etterpåklokskapens lys, turte å satse på denne. Egentlig skulle den bli publisert i desember, men vi valgte å kna litt til og det var det verdt, sier hun.

Historien kom til ved at journalist Vicky Schaubert, som til daglig jobber i NRK Skole, pitchet historien til avdelingen. Nettredaksjonen så potensialet og ønsket å lage en lengre digital historie.

Litt til og fra siden september har teamet jobbet med saken. Som man kan se, så er det flere i teamet som har bidratt med denne saken. Hemmeligheten bak suksessen har vært å spille hverandre gode, mener Elsness.

– Vi har jobbet mye med språk, oppbygning, tittel, ingress, hvor bildene skal legges, kildearbeid og slike ting. Det har virkelig vært et teamarbeid. 

Foreløpig ligger artikkelen an til å bli en av de mest leste sakene på NRK.no noensinne. Og en vesentlig del av trafikken har kommet fra sosiale medier – og særlig Facebook. 

Redaktør Frank Gander i dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK.

Mandag har redaksjonen feiret nettsuksessen – og prosjektleder Elsness skal gi ut egne medaljer tirsdag. Så skal de evaluere.

Redaktør Frank Gander i Dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK sier at han er fra seg av glede.

– Jeg er utrolig stolt av at dyktige medarbeidere og ledere i avdelingen søker sammen og spiller hverandre gode. Dette sikrer at det som for publikum kan framstå som enkeltprestasjoner i realiteten er summen av et utstrakt og godt lagarbeid, enten vi snakker om nettprosjekter som dette, «Selvmord i psykiatrien» og «Klima Nå», eller tv-produksjoner som «Helene sjekker inn» eller «Innafor», sier redaktør Frank Gander i dokumentar- og samfunnsavdelingen.

Powered by Labrador CMS