Julehandel i Torggata i Oslo for to år siden.
Julehandel i Torggata i Oslo for to år siden. (Foto: Erik Johansen / NTB scanpix)

«Hjelp! Jeg må kjøpe gave til en journalist!» Her er 22 gode julegavetips

Jula nærmer seg.

Du har sikkert noen familiemedlemmer eller venner som er i tvil om hva de skal kjøpe i gave til deg. 

Send denne artikkelen til dem. La Medier24 ta støyten.

Dette er våre beste tips til julegaver til journalister. 

 

Kaffe-redskaper

Kaffe er viktig for de fleste journalister. Det er slikt man trenger for å gjennomføre dagen. New York Times-eide The Wirecutter har i sin test kåret Bodum Chambord til den beste presskanna. 

Bodum-kanna fås i forskjellige størrelser, fra tre kopper til tolv kopper. 

Pris: Fra 249 kroner

Samme nettsted anbefaler Baratza Encore som den beste kaffekverna for folk flest, etter å ha brukt 70 timer på å teste forskjellige kverner. Ifølge testen kverner den kaffe jevnere enn nesten alle andre maskiner de testet, uansett innstillinger. 

Pris: 1.599 kroner 

 

Årets politiske bøker

Forfatterene Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård jobber til daglig som politiske journalister i VG.
Forfatterne Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård jobber til daglig som politiske journalister i VG. Foto: Kagge Forlag

VGs dynamiske duo av politiske journalister, Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård lanserte i høst boka «Arbeiderpartiet – alle skal ned».

I boka omtaler de et arbeiderparti med personkonflikter, maktkamp, metoo og et dårlig valgresultat. Dagbladets anmelder skreiv dette om boka: «Selv om store deler av historien er kjent stoff, er den så dypt rystende at fast føde brått kan sette seg i halsen ved gjensynet.»

Flere politikere har dessuten skrevet bøker i høst. Vi nevner i fleng: Knut Arild Hareide lanserte «Det som betyr noe»Sylvi Listhaug kom med «Der andre tier», og til slutt Per Sandberg og Bahareh Letnes som begikk «Fremmede makter har flyttet inn».

 

Årets dokumentarbøker

Mirjam Sorge Folkvord og Brian Cliff Olguin har dokumentert en bygård på Torshov i Oslo i boka «Bygården».

Boka beskrives slik av forlaget: «I møte med menneskene som bor der, forteller de historien om norsk boligpolitikk og en bygård som i nesten hundre år har vært i kommunens eie, men som nå står overfor et tidsskille.»

Bilde fra boka «Bedehusland» Foto: Erlend Berge / www.bedehusland.no

Vårt Land-fotograf Erlend Berge lanserte i høst «Sjå, eg kjem snart!». I arbeidet med boka bodde Berge fire måneder i bobil, for å kunne fotografere over 250 bedehus. 

– Dette måtte gjøres nå, før det blir for seint. Bedehus er en glemt og oversett side av norsk kulturhistorie, sa Berge til Medier24 tidligere i høst.

Fotograf Signe Fuglesteg Luksengard lanserte i oktober sin bok «Leveld – ei bok om heime». Som tittelen indikerer er boka om bygda Leveld, i Ål i Hallingdal.

Fuglesteg Luksengard gir ut boka på eget forlag, og beskriver den selv slik: «Det er ei fotobok om bygda, om røter, om eit val og kva det er som gjer heime til heime.»

 

… Og årets loleste bøker

For å fortsette i kategorien fotobøker har fotograf Helge Skodvin og forfatter Frode Grytten begått en bok om norske juletradisjoner. Prosjektet starta som en adventskalender fra Skodvin på Facebook allerede i 2013, og har til årets sesong altså blitt en julebok: «Deilig er Jorden».

Fra boka «Deilig er Jorden». Foto: Santa Helge Skodvin

VG-vaktsjef Ken Andre Ottesen, bedre kjent som BADesKen, lanserte i høst sin hyllest til lokalavisene i Norge, boka «Ja, vi elsker». 

 

Mobilhansker

Få journalister klarer seg uten mobiltelefon. Samtidig er norske vintre ganske kalde. Men de fleste plagg som holder fingrene varme fungerer dårlig med mobiltelefon.

Derfor anbefaler Medier24 hansker som kan brukes med mobiltelefon. Dinside.no testet i fjor flere ulike merker, og Mujjo sine hansker ble kåret til testens vinner. 

I testen trekkes det fram at Mujjo-hanskene har to lag, hvor av det innerste laget er av ull. Dermed er de gode og varme på kalde vinterdager.

Pris: 349 kroner

 

Trådløs mobillader

Stadig flere mobiltelefoner har mulighet for trådløs ladning. Og det er praktisk for journalister, som gjerne ikke greier å holde styr på ymse ladekabler.

Dermed anbefaler vi en trådløs mobillader. For eksempel «Nordmärke» fra IKEA.

Pris: 189 kroner

 

Nødlader

Som nevnt tidligere er mobiltelefonen et viktig verktøy for journalister. Og det er ikke alltid det er anledning til å la den ligge lenge nok på den trådløse laderen til at batteriet er tilstrekkelig ladet til å være på oppdrag. 

Dermed kan det være lurt å ha en nødlader tilgjengelig. 

Tek.no anbefaler Clas Ohlson sin egen lader. De skriver: «Clas Ohlsons 10050 mAh store, moderne lader er et veldig godt kompromiss mellom størrelse og funksjonalitet, og vi mener det rettferdiggjør den litt høyere prisen på 399 kroner. Et godt kjøp!»

Pris: 399 kroner

 

 

Abonnement på notatblokk

  Foto: Field Notes

Fire ganger i året lanserer Field Notes nye serier med notatblokker. Disse gjennomtenkte blokkene har et eget tema hver gang. Denne sesongen er temaet kryptografi. 

Hver utgave kommer i trepakninger, og hver blokk er som regel 48 sider tykk. Abonnementet inkluderer også seks helt ordinære blokker. 

Et abonnement på fire sesonger med notatblokker koster 107 amerikanske dollar, inkludert frakt. 

Pris: I overkant av 900 kroner

 

Digital notatblokk

For journalister som har pensjonert penn og papir til fordel for digitale løsninger, kan et abonnement på Evernote være et godt alternativ. 

Egne apper for Mac, PC, mobil og nettbrett gjør det enkelt å sømløst holde kontroll over alle notatene. 

Pris: 75 kroner i måneden

 

Smarthøyttaler

 

I høst ble smarthøyttalere virkelig tilgjengelig for det norske folk. Mens man tidligere har vært nødt til å snakke engelsk med dem, finnes nå for eksempel Google Home på norsk. Og både VG, NRK, TV 2, Radio Norge og andre aktører leverer nyheter på plattformen. 

Pris: Fra 499 kroner

 

 

 

Støydempende headset

Alle journalister som jobber i åpne kontorlandskap kan kjenne seg igjen i å trenge å forsvinne fra støy. 

Det gjeveste headsettet ifølge tek.nos ferske test, er Sony WH-1000XM3. Ifølge testen skal disse være enda hakket hvassere både på støydemping og på lydkvalitet, enn de etter hvert nærmest legendariske Bose QC35 (nå i versjon to).

Pris: 3.690 kroner

 

Små trådløse øreplugger

Like mye som Medier24-redaksjonen elsker de relativt svære støydempende headsettene, er det like mye kjærlighet for de bitte små AirPodsene fra Apple.

Så små at man nesten ikke kjenner at de er i ørene, og nok batteritid til å komme gjennom en hel vakt. Og ikke minst sømløs bytting mellom for eksempel iPhone og Mac.

Pris: 1.590 kroner

 

Stygg julegenser med stygge nyhetssaker

Den finske avisa Helsingin Sanomat har lansert en serie julegensere.

De er i kategorien «ugly christmas sweater» og bringer dystre budskap fra nyhetsbildet i 2018: klimaendringer, plastikk i havene, krig, seksuell trakassering og teknologisk manipulasjon. 

#metoo-genser fra den finske avisa Helsingin Sanomat. Foto: Helsingin Sanomat

Genserne selges i et begrenset opplag, er laget av ull og produsert i Finland.

 

Kamera

Selv om mobilkameraet stadig blir bedre og bedre, er det fortsatt et stykke igjen til det slår et eget, dedikert, kamera.

Sony RX100 begynner etter hvert å bli en moderne klassiker. I dag finnes det hele seks varianter av dette kameraet. Felles for dem alle er at de passer fint i en litt stor jakkelomme, og gir et betydelig løft i bildekvalitet fra en mobiltelefon. 

Pris: 3.800 kroner til 13.000 kroner

For den litt mer avanserte bruker, er Ricoh GR II et godt valg. Dette kameraet, med en APS-C-størrelse bildebrikke og et 18mm-objektiv, gir speilreflekskvalitet i lommestørrelse. Merk at produsenten har annonsert en ny utgave av dette kameraet, men det finnes ennå ikke i butikkene. 

Pris: 5.689 kroner. 

Journalist Ole Gunnar Onsøien har tidligere jobbet for kameraprodusenten Fujifilm, men anbefaler kamera her helt uavhengig av dette. 

Til toppen