420 hyllemeter arkiver ble avlevert fra UD til Riksarkivet i november. Det tilsvarer 70 arkivbur.

Hva gjorde Norge under Cubakrisen og Vietnam­krigen? Nå har Utenriks­departementet overlevert 400 nye hyllemetre til Riksarkivet

Og dermed kan både journalister og folk flest sette seg inn i inntil nå ganske hemmelige dokumenter.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Utenriksdepartementets arkiv for årene 1960-69 er avlevert til Riksarkivet, skriver Arkivverket i en melding på nett.

Det innebærer at store deler av dette materialet er tilgjengelig for bruk og innsyn på Riksarkivets lesesal, ved Sognsvann i Oslo.

- Materialet dokumenterer blant annet hvordan norske myndighetene forholdt seg til Cubakrisen og flere andre store internasjonale begivenheter, heter det.

 

Tidligere er arkivene for foregående tiår overlevert. De nye arkivene gir innsyn i Norges forhold til store, internasjonale hendelser:

- 1960-tallet var også avkolonialiseringens heteste tiår. Norge opprettet relasjoner til mange nye selvstendige nasjoner på denne tiden, som Kenya, Tanzania og Jamaica, forteller fagdirektør Erland Pettersen i seksjon for brukertjenester i Arkivverket.

– Slutten av 1960-tallet var en periode med stor sosial uro i flere vestlige land, blant annet som en følge av Vietnamkrigen. Hva ble rapportert hjem til Utenriksdepartementet om uroen i for eksempel Paris i 1968? Egentlig er det bare fantasien og ens egen kunnskap om denne historiske perioden som setter begrensninger for hva man kan finne av interessant stoff i UDs arkiver, mener Pettersen.

Powered by Labrador CMS